Νέους και αυστηρότερους κανόνες προστασίας των οφειλετών στις εταιρείες διαχείρισης τραπεζικών δανείων, στους λεγόμενους servicers αλλά και βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο. Το νομοσχέδιο θα προβλέπει, δε, και την επέκταση της λειτουργίας των μη πιστωτικών ιδρυμάτων που μπορούν να χορηγούν ευκολότερα και περισσότερα δάνεια.
Ειδικότερα και όσον αφορά στον εξωδικαστικό μηχανισμό αναμένεται να ρυθμιστούν ζητήματα που σχετίζονται με την τροποποίηση του μηχανισμού του αλγορίθμου, ώστε να συμπεριλαμβάνει και να αξιολογεί όλα τα δεδομένα, η ρύθμιση που θα προκύπτει να γίνεται αποδεκτή από τον οφειλέτη και να μην απορρίπτεται όπως συμβαίνει σε αρκετές περιπτώσεις έως τώρα.
Πέραν αυτού, εξετάζεται και μια πρόταση για μεγαλύτερο «κούρεμα» οφειλής όταν η αξία του δανείου υπερβαίνει σημαντικά την αξία του ενεχύρου, με στόχο να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της ρύθμισης. Από την πλευρά τους οι εταιρείες διαχείρισης δανείων τάσσονται υπέρ μιας ενισχυμένης προκαταβολής για την ένταξη στη ρύθμιση, με το σκεπτικό ότι θα δεσμεύσει περισσότερο τους δανειολήπτες.
Με βάση τα τελευταία στοιχεία, στο τέλος Σεπτεμβρίου μέσω του Εξωδικαστικού Μηχανισμού είχαν υποβληθεί περισσότερες από 8.800 αιτήσεις, για αρχικές οφειλές συνολικού ύψους 3,24 δισ. ευρώ. Μόνο τον Σεπτέμβριο πραγματοποιήθηκαν 856 νέες επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών οι οποίες, ξεπερνώντας τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε μηνών, αντιστοιχούν σε σύνολο 290 εκατ. ευρώ, ενώ οι εκκινήσεις νέων αιτήσεων στην πλατφόρμα αριθμούν τις 3.628.
Με το ιδιο νομοσχέδιο που βγαίνει η κυβέρνηση θα επιβάλλει περισσότερους και πιο αναλυτικούς κανόνες λειτουργίας-συνεργασίας των διαχειριστών με τους οφειλέτες, κανόνες αντίστοιχους με αυτούς που έχουν επιβληθεί στις εισπρακτικές εταιρείες. Τόσο τα funds όσο και οι servicers θα πρέπει να παρέχουν αναλυτική πληροφόρηση προς τους δανειολήπτες σχετικά με την αγορά του δανείου τους από την τράπεζα κ.λπ. Θα παρέχουν δηλαδή κάθε πληροφορία για τους όρους αγοράς του δανείου, την τήρηση αρχείων, τη διακράτηση κεφαλαίων πελατών, την εξωτερική ανάθεση σε τρίτους κ.ά. Θα πρέπει επίσης να μεταχειρίζονται εξίσου δίκαια τα παράπονα-αιτήματα που αφορούν επιχειρηματικά, καταναλωτικά ή στεγαστικά δάνεια. Με βάση τις νέες ρυθμίσεις, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα μπορεί να εισηγείται προς την Τράπεζα της Ελλάδος (που έχει την εποπτεία) την επιβολή κυρώσεων στις εταιρείες διαχείρισης ή ακόμα και τα funds.
Στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο αναμένεται να προβλέπεται και η δυνατότητα αναχρηματοδότησης μη εξυπηρετούμενων δανείων από μη τραπεζικά ιδρύματα και η δημιουργία νέων προϊόντων χρηματοδότησης. Επίσης, θα περιλαμβάνεται ο «Ηρακλής ΙΙΙ» για την διαχείριση των κόκκινων δανείων των μικρότερων τραπεζών όπως και οι βελτιώσεις του Φορέα Ακινήτων για τους ευάλωτους δανειολήπτες ώστε να καταστεί ελκυστικός για τη συμμετοχή ιδιωτών.
πρώτο θέμα