Επίδομα από τη ΔΥΠΑ δικαιούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες που υέχουν βρεθεί στο φάσμα της ανεργίας.
Το επίδομα αυτό καλείται “Βοήθημα ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολούμενων”.
Σύμφωνα με τη ΔΥΠΑ και το gov.gr, το ύψος του επιδόματος, ανά μήνα, ανέρχεται στο ποσό των 479 ευρώ.
Βοήθημα ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολούμενων: Διάρκεια επιδότησης
Η διάρκεια καταβολής του βοηθήματος εξαρτάται από τον συνολικό αριθμό των ετών ασφάλισης (συνεχόμενα ή διακεκομμένα) στον αρμόδιο ασφαλιστικό φορέα (ΕΦΚΑ – τ. ΟΑΕΕ ή τ. ΕΤΑΠ – ΜΜΕ), στον οποίο υπαγόταν ο/η δικαιούχος κατά τον χρόνο διακοπής του επαγγέλματός του.
Βοήθημα ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολούμενων: Τα δικαιολογητικά
Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται που απαιτούνται είναι τα ακόλουθα:
α) Ειδική βεβαίωση των αρμόδιων υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ, με την οποία πιστοποιείται:
- η ημερομηνία διακοπής της ασφάλισης
- ο χρόνος ασφάλισης στον e-ΕΦΚΑ (τ. τομέα του ΟΑΕΕ ή του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ), βάσει του οποίου υποβάλλεται η αίτηση για τη λήψη του βοηθήματος
- ο χρόνος καταβολής στον ανωτέρω τομέα της εισφοράς υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων – Κλάδος ασφαλισμένων τ. ΟΑΕΕ και τ. ΕΤΑΠ – ΜΜΕ
β) Βεβαίωση διακοπής εργασιών από την αρμόδια ΔΟΥ
γ) Εκκαθαριστικά σημειώματα των δύο (2) τελευταίων φορολογικών ετών που προηγούνται της υποβολής της αίτησης για τη λήψη του βοηθήματος, όπου έχει δηλωθεί το παγκόσμιο εισόδημα (ημεδαπής προέλευσης και τυχόν αλλοδαπής προέλευσης) του/της δικαιούχου, η διεύθυνση κύριας κατοικίας, ο αριθμός φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) και το εισόδημα του/της συζύγου (αν υφίσταται). Σε περίπτωση που αποκτήθηκε ή μη εισόδημα στην αλλοδαπή κατά τη διάρκεια των δύο προηγουμένων της αίτησης ετών, πρέπει να υποβληθεί βεβαίωση της αλλοδαπής φορολογικής αρχής για το ύψος του εν λόγω εισοδήματος, νομίμως επικυρωμένη και μεταφρασμένη.
* Το σχετικό δικαιολογητικό θα προσκομίζεται έως την ολοκλήρωση της διαλειτουργικότητας με την ΑΑΔΕ.
Σημαντικό: Στην ηλεκτρονική αίτηση είναι ενσωματωμένη υπεύθυνη δήλωση του ν.1599/1986 στην οποία ο/η αιτών/-ούσα δηλώνει ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις χορήγησης του βοηθήματος, ότι έλαβε γνώση για τις υποχρεώσεις του/της κατά τη διάρκεια της επιδότησής του/της, και στην περίπτωση ταυτόχρονης διακοπής δύο ελεύθερων επαγγελμάτων του/της, δηλώνει τον τέως φορέα/τομέα από τον οποίο επιθυμεί να καταστεί δικαιούχος του βοηθήματος. Στην περίπτωση αίτησης μέσω ΚΕΠ, η Υ.Δ. χορηγείται από το ΚΕΠ με την αίτηση.