Από 400 έως 1.500 ανέρχεται η αύξηση στο επίδομα γέννησης, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις για μέτρα πρόσθετης στήριξης που στόχο έχουν να βοηθήσουν χιλιάδες νοικοκυριά και οικογένειες, που πραγματοποίησαν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης και η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη.
Τα δύο υπουργεία προχώρησαν σε από κοινού σε κινήσεις «θωράκισης» των νέων ζευγαριών απέναντι στον πληθωρισμό, την ακρίβεια και την αγορά ακινήτων, άλλωστε η «οικογένεια» αποτελετεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση, σύμφωνα με τα όσα είπε την προηγούμενη εβδομάδα στην τηλεόραση του Bloomberg, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε:
«Θέλουμε να στηρίξουμε ιδιαίτερα τις νέες οικογένειες, τις οικογένειες με παιδιά. Ανησυχούμε ιδιαίτερα για τη μείωση του ελληνικού πληθυσμού».
Προς αυτή την κατεύθυνση, δρομολογείται η ενίσχυση του επιδόματος γέννησης, η διεύρυνση των προγραμμάτων για την επανένταξη των μητέρων στην αγορά εργασίας, αλλά και η επίσπευση των προγραμμάτων, όπως η «Φθηνή Στέγη» για νέους και συνολικά 14 πρωτοβουλίες που στόχο έχουν να καλύψουν τις πολλές πλευρές του προβλήματος.
Σύμφωνα με την υπουργό κ. Ζαχαράκη, τα νέα μέτρα φτιάχνουν μια σημαντική περίμετρο ασφαλείας για τις νέες γέννησης, με αύξηση του επιδόματος γέννησης απο τα 2.000 στα 2.400 ευρώ στην πρώτη κλίμακα.
Επιπλέον, η αύξηση ανέρχεται σε:
700 ευρώ για όσους έχουν δυο παιδιά (2.700 ευρώ)
1.000 ευρώ για τρία παιδιά (3000 ευρώ)
1.500 ευρώ για τις πολύτεκνες οικογένειες με 4 ή περισσότερα τέκνα (3500)
Μάλιστα θα υπάρχει αναδρομική ισχύ στο μέτρο, όποτε το επίδομα θα λάβουν οι γονείς και για τα παιδιά που γεννήθηκαν το 2023, με πρώτη καταβολή τον Απρίλιο του 2024. Υπενθυμίζεται πως δικαιούχος είναι η μητέρα που διαμένει μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και έχει ετήσιο ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα έως 40.000 ευρώ.
Σημειώνεται πως το επίδομα καταβάλεται στους νέους γονεις σε δύο ισόποσες «δόσεις», η πρώτη πληρώνεται μετά απο έναν μήνα και η δεύτερη μετά από πέντε μήνες.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον υπουργό κ. Χατζηδάκη, τα νέα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί για την στήριξη των πολιτών και τα οποία είναι σε ισχύ φέτος, περιλαμβάνουν:
Αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ το αφορολόγητο για οικογένειες με παιδιά (κόστος 135 εκατ. ευρώ ετησίως, 1,34 εκατ. φορολογούμενοι ωφελούμενοι).
Αυξάνεται το επίδομα μητρότητας σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες από τους 4 στους 9 μήνες στο ύψος του κατώτατου μισθού (40 εκατ. ευρώ ετησίως).
Για τον χειμώνα 2023-2024 προσαυξήθηκαν τα εισοδηματικά όρια του επιδόματος θέρμανσης από 3.000 ευρώ για κάθε παιδί σε 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
Εισάγεται κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος πολυτέκνων (κόστος 11 εκατ. ευρώ ετησίως).
Αναμόρφωση μισθολογίου δημοσίου τομέα με αύξηση του οικογενειακού επιδόματος κατά 20 ευρώ για το 1ο παιδί και κατά 50 ευρώ από το 2ο και κάθε επιπλέον παιδί (155 εκατ. ευρώ ετησίως, 330.000 ωφελούμενοι).
Θεσπίστηκε πλαφόν περιθωρίου κέρδους στο βρεφικό γάλα.
Σημειώνεται επίσης πως πιθανό είναι το οικονομικό επιτελείο να προχωρήσει και σε νέες ανακοινώσεις σχετικά με τα σχολικά γεύματα.
Αναφορικά με το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω» στο οποίο παρατηρούνται καθυστερήσεις λόγω τεχνικών δυσκολιών, η κ. Ζαχαράκη διευκρίνισε πως στόχος του υπουργείου είναι η μα ξεκινήσει χωρίς προβλήματα. Όπως είπε απαντώντας σε ερώτηση του CNN Greece, εκτιμάται πως μέχρι τέλος Φεβρουαρίου θα έχει ανοίξει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις των δικαιούχων.