Μία «ανθρωπιστική παύση» στις μάχες στη Γάζα ζήτησε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ
Οι σειρήνες του συναγερμού ήχησαν σήμερα το απόγευμα σε πολλές πόλεις του βόρειου Ισραήλ και ο ισραηλινός στρατός ανέφερε, ότι περίπου 30 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν εναντίον του ισραηλινού εδάφους από τον Λίβανο την τελευταία ώρα.
Οι ισραηλινές δυνάμεις ανέφεραν, ότι απαντούν με πυρά του πυροβολικού εναντίον των θέσεων από τις οποίες προήλθαν οι πύραυλοι αυτοί. Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς στον Λίβανο, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν Αλ Κάσαμ, ανακοίνωσαν μέσω της πλατφόρμας Telegram ότι εκτόξευσαν 16 πυραύλους προς τη Ναχιρίγια και τη νότια Χάιφα, στο βόρειο Ισραήλ.
Μία «ανθρωπιστική παύση» στις μάχες στη Γάζα ζήτησε ο Ζοζέπ Μπορέλ
O Ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζoζέπ Μπορέλ, ζήτησε σήμερα μια «ανθρωπιστική παύση» στις μάχες στη Γάζα, προκειμένου να δοθεί πρόσβαση του Ερυθρού Σταυρού ως πρώτο βήμα για την απελευθέρωση των ομήρων. Μιλώντας στη σύνοδο των Μονίμων Αντιπροσώπων των χωρών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας υποστήριξε ότι η ΕΕ πρέπει να εργαστεί για την επίτευξη μιας «ανθρωπιστικής παύσης» στη Λωρίδα της Γάζας, όχι μόνο για τους ομήρους, αλλά και για μια «μαζική αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας» και για την εκκένωση υπηκόων τρίτων χωρών.
«Πείτε την ανθρωπιστική λύση, πείτε την εκεχειρία, παράθυρο, ό,τι θέλετε, αλλά χρειαζόμαστε μείωση της βίας και το διεθνές και ανθρωπιστικό δίκαιο να γίνει σεβαστό», τόνισε ο Μπορέλ. Πρόσθεσε, επίσης, ότι είναι απαραίτητο να διατηρηθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας με το Ισραήλ, την Παλαιστινιακή Αρχή, την Αίγυπτο, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία, τις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ. Συνεχίζοντας, ο Ζοζέπ Μπορέλ, τόνισε ότι η ΕΕ θα πρέπει να επιμείνει σε μια αποφασιστική και ισορροπημένη θέση και να κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει την εισαγωγή της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή στο εσωτερικό της Ευρώπης. «Μόνο στη Γαλλία από τις 7 Οκτωβρίου, καταγράφηκαν 1000 αντισημιτικές ενέργειες. Αυτό πρέπει να το πολεμήσουμε. Τα αντισημιτικά και αντιμουσουλμανικά αισθήματα είναι εντελώς απαράδεκτα», τόνισε.
Τέλος, ο Μπορέλ αναφέρθηκε στην ανάγκη οριστικής διευθέτησης του Μεσανατολικού και την επίλυση δύο κρατών – «όσο κι αν αυτό σήμερα φαίνεται απρόσιτο», λέγοντας πως «αν δεν τα καταφέρουμε θα βρεθούμε σε ένα σπιράλ βίας και αμοιβαίου μίσους για γενιές».