More

    Τον Μάιο η αύξηση του κατώτατου μισθού

    Τις επόμενες εβδομάδες αρχίζει η διαδικασία αύξησης του νέου κατώτατου μισθού – θα ισχύσει από τον Μάιο – και βρίσκεται στο επίκεντρο των εθιμοτυπικών συναντήσεων γνωριμίας της νέας υπουργού Εργασίας Δόμνας Μιχαηλίδου με τους κοινωνικούς εταίρους.

    Έως το τέλος Φεβρουαρίου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή και η νομοθετική ρύθμιση.

    Βάσει των εκτιμήσεων, ο κατώτατος μισθός θα κινηθεί πέριξ του +5%, καθώς στο ποσοστό της αύξησης θα πρέπει να ενσωματωθεί και ο τρέχων πληθωρισμός.

    Η υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου αναμένεται να κινηθεί σε ένα πεδίο αυξήσεων μεταξύ 5,5% και 6,5%, ώστε ο κατώτατος μισθός να φθάσει τα 820 – 830 ευρώ από 780 ευρώ.

    Η αύξηση του κατώτατου μισθού όμως προϋποθέτει κάποιες ενέργειες και βήματα που πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία έως την 1η Απριλίου 2024.

    Αναλυτικά αυτά είναι:

    Έως το τέλος Φεβρουαρίου η 3μελής επιτροπή συντονισμού της διαβούλευσης – αποτελούμενη από τον πρόεδρο του ΟΜΕΔ, έναν εκπρόσωπο του υπουργού Οικονομικών και έναν εκπρόσωπο του υπουργού Εργασίας – θα αποστείλει πρόσκληση προς εξειδικευμένους φορείς, όπως η Τράπεζα της Ελλάδος, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, ο ΟΑΕΔ, το ΙΝΕ – ΓΣΕΕ, το ΙΜΕ – ΓΣΕΒΕΕ, το ΙΟΒΕ, το ΙΝΣΕΤΕ, το ΚΕΠΕ, ο ΟΜΕΔ, το ΙΝΕΜΥ – ΕΣΕΕ, για τη σύνταξη έκθεσης αξιολόγησης του ισχύοντος κατώτατου μισθού και ημερομισθίου.
    Εντός Μαρτίου υποβάλλονται οι εκθέσεις στην επιτροπή και στη συνέχεια αποστέλλονται στους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και ΣΕΤΕ) για να διαμορφώσουν το δικό τους υπόμνημα.
    Στη συνέχεια η επιτροπή διαβούλευσης κοινοποιεί σε όλους τους κοινωνικούς εταίρους τα υπομνήματα και την τεκμηρίωση και καλεί σε προφορική διαβούλευση.
    Διαβιβάζεται ολόκληρος ο φάκελος με τα υπομνήματα και την τεκμηρίωση στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, με σκοπό τη σύνταξη του Πορίσματος Διαβούλευσης, σε συνεργασία με 5μελή Επιτροπή Σοφών.
    Εντός του τελευταίου 15νθήμερου του Μαρτίου η υπουργός Εργασίας εισηγείται στο Υπουργικό Συμβούλιο τον νέο κατώτατο μισθό.
    Στις εκθέσεις των επιστημονικών φορέων θα ληφθούν υπόψη δείκτες όπως ο πληθωρισμός, η μεταβολή του ΑΕΠ και της παραγωγικότητας, ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης, αλλά και η μείωση ανεργίας.

    Χωρίς θεσμικό πλαίσιο
    Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο κατώτατος μισθός αναμένεται να αυξηθεί από τα 780 ευρώ μεικτά που είναι σήμερα σε περίπου 820 ευρώ, με τη ΓΣΕΕ να ζητά επιτακτικά την αποκατάσταση του θεσμικού πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων, καθώς στην Ε.Ε. το 80% των εργαζομένων αμείβεται με συλλογικές συμβάσεις, ενώ στην Ελλάδα μόλις το 27%. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο τα τελευταία χρόνια πρακτικά αυξάνονται οι αποδοχές μόνο όσων αμείβονται με τον κατώτατο, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

    Το ποσό της αύξησης του κατώτατου μισθού αντιστοιχεί σε ποσοστιαία αύξηση της τάξης των 5,1% ή 6,4% αναλόγως του ποσού που θα επιλεγεί (40 ή 50 ευρώ) και είναι χαμηλό σε σχέση με το ύψος των ανατιμήσεων των βασικών ειδών διατροφής, τα οποία απομυζούν τους μισθούς των εργαζόμενων.

    Άλλωστε και σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο τον περασμένο Δεκέμβριο, το 86% των νοικοκυριών στην Ελλάδα αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες πληρωμής λογαριασμών. Είμαστε στην πρώτη θέση της Ευρώπης αναφορικά με τη δυσκολία πληρωμής λογαριασμών. Δεύτερη κατατάσσεται η Πορτογαλία αλλά με τεράστια διαφορά, της τάξης των 22 μονάδων.

    Σύμφωνα όμως και με τη Eurostat ο μέσος Έλληνας ξοδεύει 4% επιπλέον του μηνιαίου μισθού του προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των λογαριασμών, όταν ο μέσος Γερμανός αποταμιεύει το 19,91% του μηνιαίου μισθού του.

    Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα στην Ελλάδα σε επίπεδο διετίας είναι στο 25%. Η Ελλάδα έχει την τέταρτη μεγαλύτερη ακρίβεια στα τρόφιμα στην Ε.Ε. των 27 με:

    1η Βουλγαρία (35%), 2η Ρουμανία (29%) και 3η Ισπανία (26%).

    Πόσα χρωστάνε οι Έλληνες
    Πάνω από ένα ΑΕΠ είναι το ληξιπρόθεσμο χρέος των Ελλήνων προς Δημόσιο και χρηματοπιστωτικούς φορείς, αγγίζοντας τα 224,2 δισ. ευρώ.

    Τα 105 δισ. ευρώ προς ΑΑΔΕ.
    Τα 46 δισ. ευρώ προς φορείς ΕΦΚΑ κ.λπ.
    Τα 11,7 δισ. ευρώ σε τράπεζες.
    Τα 61 δισ. ευρώ προς funds.
    Το ενήμερο χρέος, που ανέρχεται στα 113,2 δισ. ευρώ, ανεβάζει το συνολικό ύψος των χρεών στα 337,4 διδ. ευρώ.

    Τριετίες
    Αντίθετα με τους αμειβόμενους με τον βασικό μισθό, οι τριετίες θα παραμείνουν παγωμένες πλην ελαχίστως εξαιρέσεων «παλαιών» εργαζομένων, καθώς η αναπροσαρμογή των βασικών μισθών δεν παρασύρει τα επόμενα κλιμάκια.

    Το «ξεπάγωμα» των τριετιών από την 1η Ιανουαρίου 2024 αφορά περίπου 100.000 μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα που συμπληρώνουν τριετία μέσα στο έτος και άρα θα έχουν επιπλέον αύξηση μισθού 10%, οι οποίοι παρόλα αυτά χάνουν και περίπου 11 χρόνια προϋπηρεσίας.

    Ειδικότερα οι «παλαιοί» εργαζόμενοι, που ξεκίνησαν να εργάζονται πριν από τη 13η Φεβρουαρίου 2012, διατηρούν το δικαίωμα της τριετίας για τον χρόνο που είχαν εργαστεί προ της ημερομηνίας αυτής και θα μπορούν να συμπληρώσουν τον απαραίτητο χρόνο από την 1η Ιανουαρίου 2024.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο εργαζόμενος ο οποίος τον Φεβρουάριο του 2012 είχε συμπληρώσει έναν χρόνο προϋπηρεσίας, για να λάβει τριετία θα πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται για δύο χρόνια μετά την 1η Ιανουαρίου 2024. Δηλαδή θα συμπληρώσει τριετία το 2025 και θα τη λάβει το 2026.

    Αν μέχρι τον Φεβρουάριο του 2012 είχε συμπληρώσει δυόμισι χρόνια προϋπηρεσίας, θα συμπληρώσει τριετία τον Ιούνιο του 2024 οπότε και θα λάβει την αύξηση του 10%.

    Όμως, ο χρόνος που μεσολάβησε από τον Φεβρουάριο του 2012 μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2023 δεν μετράει για κανέναν εργαζόμενο για το χτίσιμο τριετιών.

    Στο πλαίσιο αυτό, για να πάρει την αύξηση του 10% λόγω τριετιών θα πρέπει από το 2012 ή νωρίτερα που προσλήφθηκε και για 11 ή περισσότερα χρόνια να αμείβεται μόνο με τον βασικό μισθό!

    Ο θεσμός των τριετιών «πάγωσε» στις 13 Φεβρουαρίου 2012 στο πλαίσιο του β’ μνημονίου από τη συγκυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ και μέχρι να πέσει η ανεργία κάτω από 10%. Το «πάγωμα» αφορούσε όσους εργαζόμενους συμπλήρωναν μία, δύο ή και τρείς τριετίες προϋπηρεσίας από το 2012, καθώς και όσους θα συμπλήρωναν τριετίες από τον Φεβρουάριο του 2012 και μετά.

    Πάντως όσοι είχαν συμπληρώσει την απαραίτητη προϋπηρεσία έως τον Φεβρουάριο του 2012 διατηρούσαν το επίδομα της προσαύξησης του μισθού κατά 10%.

    Με τη ρύθμιση που ψηφίστηκε το 2023, σχετικά με την αναβίωση των τριετιών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα ισχύει η βασική αρχή ότι ο υπολογισμός των τριετιών που οδηγεί σε αύξηση των μισθών κατά 10% κάθε τρία χρόνια, θα αρχίσει να μετράει ξανά από 1.1.2024 για όλους.

    Την ίδια ώρα πάντως η Κοινοτική Οδηγία προβλέπει για τις χώρες όπου υπάρχει κάλυψη από συλλογικές συμβάσεις μικρότερου ποσοστού από το 80% των εργαζομένων – μία απ’ αυτές είναι η χώρα μας – να εκπονηθούν και ειδικά σχέδια για να ενισχυθούν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, γεγονός το οποίο η κυβέρνηση δεν έχει στα υπόψη της ακόμη!

    Πηγή: topontiki.gr

    Newsroom
    Newsroomhttps://ekozani.gr
    Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... info@ekozani.gr
    spot_img

    more news