More

    1ο Συνέδριο Real Estate από το REAL Group: Οι «Νέες τάσεις στην κτηματαγορά»

    Οι «Νέες τάσεις στην κτηματαγορά», Κατοικία, Γραφεία κι εξ’ αποστάσεως εργασία, επενδύσεις σε Logistics: Δομικές Αλλαγές και παράγοντες που επηρεάζουν το real estate, όπως διεθνές κλίμα, πληθωρισμός και επιτόκια ήταν το θέμα συζήτησης στο τέταρτο πάνελ του 1ου Συνεδρίου Real Estate.

    του Δημήτρη Χριστούλια

    Στο πάνελ συμμετείχαν ο Δημήτρης Ανδρίτσος Διευθύνων Σύμβουλος Cerved Property Services, ο Κώστας Γεωργάκος Πρόεδρος Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου Β. Ελλάδος και του Παρατηρητηρίου Τιμών και Εκτιμήσεων Ακινήτων Ν.Α. Ευρώπης, ο Ανδρέας Χίου Πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων και ο Γιάννης Ρεβύθης Επίτιμος Πρόεδρος Συλλόγου Κτηματομεσιτών Αττικής και Πρώην Πρόεδρος Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδος. Τον συντονισμό της συζήτησης είχε ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Δουράκης.

    Γιάννης Ρεβύθης Επίτιμος Πρόεδρος Συλλόγου Κτηματομεσιτών Αττικής και Πρώην Πρόεδρος Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδος τόνισε ότι «η κτηματαγορά παρακολουθεί τις γεωπολιτικές εξελίξεις και βρίσκεται σε μια αμφίδρομη κατάσταση. Από την μια ο πόλεμος ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία που είχε ως αποτέλεσμα να κλονισθούν οι αγορές. Το κόστος ενέργειας έχει αυξηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα. Οι εταιρείες δεν μπορούν να επενδύσουν λόγου του ακριβού χρήματος και της αβεβαιότητας για το μέλλον. Η ενεργειακή κρίση δεν θα τελειώσει εύκολα. Η Ρωσία δεν θα ανοίξει τους κρουνούς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

    Στην χώρα μας έχουμε πολύ σοβαρές εταιρείες που έχουν νοικοκυρευτεί τα τελευταία χρόνια και από την άλλη έχουμε τους μικροεπενδυτές οι οποίοι δυσκολεύονται αρκετά. Παρόλο που το κόστος έχει αυξηθεί παρά πολύ βλέπουμε ότι κυρίως στην Περιφέρεια μπορεί κάποιος να βρει ακίνητα σε καλές τιμές με κάτω από 2.000 ευρώ το τ.μ.. Πολύ μεγάλες εταιρείες ακινήτων χρησιμοποιούν και χρήματα τραπεζών και βλέπουμε λόγω των αυξημένων επιτοκίων και του υψηλού κόστους χρήματος να έχουν αρνητικά αποτελέσματα. Η γραφειοκρατία αυξάνεται αντί να μειώνεται. Απαιτούνται 31 πιστοποιητικά για να ολοκληρωθεί μια αγοραπωλησία.

    Αναστολή του φόρου υπεραξίας είναι ένα καλό μέτρο όπως και οι επιδοτήσεις για δάνεια που μπορούν να πάρουν νέα ζευγάρια, αλλά το ζητούμενο είναι ποιοι θα προλάβουν να κάνουν αίτηση. Ενώ οι ιδιοκτήτες τα πηγαίνουν  πάρα πολύ, παρότι η κυβέρνηση έβαλε πάρα πολλά στελέχη και από τον ιδιωτικό τομέα δυστυχώς τα θέματα της γραφειοκρατίας δεν βελτιώνονται. Το κράτος παραμένει στάσιμο και όσο και εάν κάθε κυβερνήτης θέλει να βοηθήσει δεν ξέρω γιατί δεν μπορεί να γίνει σωστά».

    Από την πλευρά του ο Κώστας Γεωργάκος Πρόεδρος Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου Β. Ελλάδος και του Παρατηρητηρίου Τιμών και Εκτιμήσεων Ακινήτων Ν.Α. Ευρώπης, ανέφερε ότι «με επίκεντρο την Θεσσαλονίκη, μεταξύ άλλων, σε 6 ώρες είσαι στο Βελιγράδι και σε 2 ώρες στα Σόφια, άρα η κτηματαγορά της Θεσσαλονίκης απευθύνεται σε εκατομμύρια πολίτες. Υπάρχει μεγάλη έλλειψη ακινήτων για τα Logistics. Η ζήτηση αποθηκευτικών χώρων είναι μεγάλη. Δεν υπάρχουν διαθέσιμοι χώροι πάνω από 4.000 τ.μ.. Και αν βρει κάποιος θα τους βρει με 5 ευρώ το τ.μ. Το κράτος πρέπει να προπορεύεται των επενδύσεων των ιδιωτών. Πιστεύω να υλοποιηθεί το μεγάλο Project του ΟΛΘ. Βεβαίως αναπλάσεις και επενδύσεις έχουν ανακοινωθεί πάρα πολλές.  Τα Logistics θα παίξουν έναν σημαντικό ρόλο ανάπτυξης. Οι Βαλκανικές χώρες είναι πάρα πολύ κοντά. Αυτό που χάνει η βόρεια Ελλάδα είναι οι εύρωστοι βαλκάνιοι πολίτες. Η μεγάλη καθυστέρηση εισόδου στην χώρα μας από 2 έως 10 ώρες. Επίσης, ο Κ. Γεωργλακος τόνισε ότι «για μια εγγραφή στο Κτηματολόγιο χρειάζονται 2 χρόνια στην Θεσσαλονίκη.  Η πολιτεία δεν πρέπει να επεμβαίνει ετεροχρονισμένα».

    Ο Ανδρέας Χίου Πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων επισήμανε ότι «η βραχυχρόνια μίσθωση ήρθε στην Ελλάδα το 2010 αλλά με λίγα καταλύματα και σήμερα είναι πάνω από 150.000 καταλύματα σε βραχυχρόνια μίσθωση και πέρασε σε κλίνες τα ξενοδοχεία. Η βραχυχρόνια μίσθωση έδωσε την δυνατότητα να μπορέσουν να κάνουν ορισμένες οικογένειες διακοπές. Με την βραχυχρόνια μίσθωση το ακίνητο όχι μόνο δεν χάνει αλλά λαμβάνει και μεγαλύτερη υπεραξία γιατί αποτελεί ένα επενδυτικό προϊόν.

    Παράλληλα υπήρξε και ανάπτυξη σε περιοχές γύρω από το κέντρο της Αθήνας εξαιτίας της βραχυχρόνιας μίσθωσης, όπως για παράδειγμα στο Κουκάκι. Πλέον βλέπουμε μια τεράστια αλλαγή. Η ζήτηση για ακίνητα βραχυχρόνια μίσθωσης φέτος το καλοκαίρι στην Ελλάδα είναι 60% μεγαλύτερη από το 2019. Περίπου 30% και 40% αυξήθηκαν οι βραχυχρόνιες μισθώσεις τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο αλλά πάντα υπάρχει περιθώριο για βελτιώσεις. Έχουμε προτείνει στο υπουργείο Τουρισμού να μπουν κάποια θέματα ασφαλείας. Εμείς σαν ιδιοκτήτες έχουμε φροντίσει ήδη να υπάρχουν».

    Ο Δημήτρης Ανδρίτσος Διευθύνων Σύμβουλος Cerved Property Services, τόνισε ότι η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει να γίνονται πιο γρήγορα οι μεταβιβάσεις και να υπάρχει καλύτερη διαφάνεια. Πρέπει να καταγράφουμε σε πραγματικό χρόνο τα προβλήματα. Η τεχνολογία πρέπει να οδηγεί σε ένα αποτέλεσμα και κυρίως στο συμπέρασμα. Με την τεχνολογία μπορείς να παρουσιάσεις ένα ακίνητο με καλύτερο τρόπο. Πλέον δεν πηγαίνει ο πελάτης στο ακίνητο αλλά το ακίνητο στον πελάτη. Υπάρχουν μοντέλα πρόβλεψης που μπορούν να προβλέψουν την αξία ενός ακινήτου μετά από 2-3 χρόνια. Η τεχνολογία σε κάποια κομμάτια είμαστε πίσω, σε κάποια είμαστε εδώ αλλά η τεχνολογία θα αλλάξει τη διαφάνεια και την ταχύτητα στις συναλλαγές».

    Πλατινένιος χορηγός του συνεδρίου είναι η Prodea Investments, αργυροί χορηγοί η Eurolife FFH και η R.E.D.S. (Εταιρεία του Ομίλου Ελλάκτωρ). Επίσης, χορηγοί της εκδήλωσης είναι οι εταιρείες: Alpha Wood Group, Europa, ΔΕΗ, Premia, BriQ, Dimand, Hellenic Public Properties, ΕΝΠΕ (Ένωση Περιφερειών Ελλάδος και Revithis & Partners.

    Newsroom
    Newsroomhttps://ekozani.gr
    Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... info@ekozani.gr
    spot_img

    more news