Και νέα αύξηση των επιτοκίων εξετάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην συνεδρίασή της της 4ης Μάϊου: Μια εξέλιξη όμως που εκ των πραγμάτων αφήνει… αδιάφορους όσους έχουν ενήμερα στεγαστικά δάνεια, καθώς θα υιοθετηθεί από τον επόμενο μήνα, από όλες τις εγχώριες Τράπεζες, συστημικές και μη, αλλά και τις Εταιρείες Διαχείρισης Δανείων το πρόγραμμα «Ανταμοιβής Συνεπών Δανειοληπτών». Ουσιαστικά, όλοι όσοι έχουν στεγαστικά που τα εξυπηρετούν κανονικά θα δουν την δόση τους να «παγώνει» για διάστημα ενός έτους, σε επίπεδα λίγο χαμηλότερα από εκείνα του περασμένου Μαρτίου.
Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
Και αν όσοι έχουν στεγαστικά στέκονται «τυχεροί» ενόψει της πιθανής νέας αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ, «άτυχοι» θα είναι σύμφωνα με το enikonomia.gr, εκείνοι που έχουν πάρει επιχειρηματικά ή άλλου είδους δάνεια συνδεδεμένα με τα ευρω-επιτόκια, αφού οι δόσεις τους θα αυξηθούν κανονικά.
Τι έχει πέσει στο «τραπέζι» της ΕΚΤ
Πληροφορίες που μετέδωσαν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, αναφέρουν πως σε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης για τον Μάιο συγκλίνουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας: Αν και δεν υπάρχει ακόμη βεβαιότητα για αυτή την εξέλιξη, καθώς υπάρχουν και άλλες επιλογές στο τραπέζι και η συζήτηση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, εντούτοις αρκετές πηγές με άμεση γνώση του θέματος συμφωνούν πως πρόκειται για την πλέον πιθανή εξέλιξη.
Η ΕΚΤ αύξησε τα ευρω-επιτόκια κατά τουλάχιστον 50 μονάδες βάσης σε κάθε μία από έξι διαδοχικές συνεδριάσεις – ήταν ο ταχύτερος ρυθμός αύξησης επιτοκίων στην Ιστορία της- για να καταπολεμήσει τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό.
Η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή μετά την αστάθεια του χρηματοπιστωτικού τομέα του περασμένου μήνα και οι προηγούμενες αυξήσεις επιτοκίων δεν έχουν ακόμη περάσει στην οικονομία, ωστόσο χρειάζεται να γίνουν λιγότερα, επειδή οι προηγούμενες κινήσεις δεν έχουν γίνει ακόμη αισθητές, ανέφεραν οι πηγές.
Πρόσθεσαν ότι η κορύφωση των τιμών είναι πλέον ορατή και ότι αυτό το «τελευταίο μίλι» είναι ασφαλέστερο να γίνει με μικρότερα βήματα.
Τα επιχειρήματα για «περιορισμένη» αύξηση των ευρω-επιτοκίων
Ένα άλλο επιχείρημα που προβλήθηκε υπέρ των σταδιακών κινήσεων ήταν ότι το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ, που βρίσκεται στο 3%, είναι σε επίπεδο που περιορίζει την ανάπτυξη.
Οι πηγές ανέφεραν ότι η συζήτηση είναι ακόμα ανοιχτή και οι προοπτικές θα μπορούσαν να αλλάξουν – ειδικά όσον αφορά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Απριλίου και την τριμηνιαία έρευνα τραπεζικών δανείων της ΕΚΤ, που θα παρουσιαστούν αμφότερα δύο ημέρες πριν από τη συνεδρίαση της 4ης Μαΐου.
Στην Ελλάδα πάντως για τις επερχόμενες αυξήσεις κάποιοι δεν χρειάζεται να ανησυχούν: Το Πρόγραμμα Ανταμοιβής Συνεπών Δανειοληπτών που ανακοίνωσαν τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα προβλέπει «κουρεμένο» επιτόκιο και «πάγωμα» της δόσης σε νέα χαμηλότερα επίπεδα από εκείνα του Μαρτίου, Όλα τα εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου μετατρέπονται σε σταθερά για διάστημα 1 έτους, χωρίς πλέον να επηρεάζονται από νέες πιθανές αυξήσεις των επιτοκίων.
Μάλιστα, ανάλογες κινήσεις ανακοίνωσαν και οι servicers (Εταιρείες Διαχείρισης Δανείων) που έχουν τιτλοποιημένα δάνεια στα «συρτάρια» τους.
Τι θα ισχύσει για τα νοικοκυριά με στεγαστικά δάνεια
Στο πρόγραμμα ανταμοιβής εντάσσονται όλοι οι κάτοχοι στεγαστικών δανείων κυμαινομένου επιτοκίου (ανεξάρτητα εάν έχουν ήδη ενταχθεί ή θα ενταχθούν στο πρόγραμμα επιδότησης επιτοκίου ευάλωτων νοικοκυριών) που:
- εκταμίευσαν το δάνειό τους έως 31/12/2022 και
- το δάνειο δεν εμφανίζει ληξιπρόθεσμες οφειλές
Για την υιοθέτηση του προγράμματος θα εφαρμοστεί το επιτόκιο αναφοράς που ίσχυε κατά την 31/03/2023 μειωμένο κατά 0,2% και έτσι δεν θα επηρεαστούν οι δικαιούχοι από μελλοντικές αυξήσεις των επιτοκίων αναφοράς που τυχόν προκύψουν μέσα στο διάστημα των επόμενων 12 μηνών.
Με τον τρόπο αυτό, οι κάτοχοι δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου για διάστημα 1 έτους θα απολαμβάνουν τα προνόμια του σταθερού επιτοκίου.
Για να διατηρηθεί όμως η νέα τιμολόγηση, το δάνειο θα πρέπει να παραμείνει ενήμερο κατά τη διάρκεια του προγράμματος. Εφόσον, όμως, μέσα σε αυτό το διάστημα του 1 έτους προκύψουν μειώσεις των επιτοκίων, τότε θα «κουρευτούν» ανάλογα και οι δόσεις των εν λόγω δανείων.