Με «χρυσά κουτάλια» θα «τρώνε» μετά τις εκλογές οι Έλληνες πολίτες, εάν πιστέψουμε τις υποσχέσεις των κομμάτων που μετέχουν σε αυτές. Όλοι ανεξαιρέτως οι πολιτικοί σχηματισμοί προαναγγέλλουν αυξήσεις μισθών και μειώσεις φόρων με το μεγάλο στοίχημα βεβαίως να είναι το εάν βγαίνουν τα «κουκιά» για να υλοποιηθούν οι σχετικές στρατηγικές. Οι δύο μεγάλοι «μονομάχοι» ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., αφήνουν πάντως, «διακριτικά» έξω από την ατζέντα τους μια πιθανή κατάργηση ενός δυσβάστακτου «μνημονιακού» φόρου: Του ΕΝΦΙΑ.
Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
Αν μη τι άλλο ξεκάθαρα πέφτει στο «τραπέζι» και από τους δύο μεγάλους πολιτικούς σχηματισμούς η κατάργηση είτε άμεση, είτε σταδιακή η κατάργηση μιας άλλης «μνημονιακής» φορο-επιβάρυνσης, του τέλους επιτηδεύματος. Επί τάπητος τίθεται, σύμφωνα με το enikonomia.gr και η αύξηση του αφορολογήτου.
Τι λένε για το αφορολόγητο οι δύο μεγάλοι «μονομάχοι»
Η Νέα Δημοκρατία ουσιαστικά «πριμοδοτεί» με «ενισχυμένο» αφορολόγητο τις οικογένειες με παιδιά: Αφήνει σταθερό το ποσό στα 8.636 ευρώ για άγαμους, αλλά το αυξάνει 1.000 ευρώ για κάθε τέκνο, στα ζευγάρια που έχουν παιδιά.
Συγκεκριμένα, για ζευγάρι με 1 τέκνο, ανεβαίνει το αφορολόγητο από 9.000 στα 10.000 ευρώ, ζευγάρι με 2 παιδιά από 10.000 ευρώ στα 11.000, για ζευγάρι με 3 παιδιά πάει από 11.000 στα 12.000 ευρώ και ζευγάρι με 4 παιδιά από 12.000 ευρώ στα 13.000. Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ νέο ενιαίο αφορολόγητο όριο από τα 8.636 ευρώ σήμερα στα 10.000.
Οι προτάσεις των δύο «μονομάχων» για έμμεσους φόρους
Ενδιαφέρον έχουν και οι υποσχέσεις των δύο μονομάχων σε άλλα «κομμάτια» της φορολογίας εισοδήματος, αλλά και στο πεδίο των έμμεσων φόρων. Η ΝΔ προαναγγέλλει σταδιακή κατάργηση έως το 2027 του «μνημονιακού» τέλους επιτηδεύματος, ο οποίος επιβάλλεται στους ελεύθερους επαγγελματίες, σε «κούρεμα» τεκμηρίων κατά 30%, ενώ μιλά και για σταδιακή μείωση του ΦΠΑ, υπό προϋποθέσεις. Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ λέει πως θα προχωρήσει …την επομένη των εκλογών άμεσα σε κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος, στη μείωση στα κατώτατα επίπεδα της Ε.Ε. τον ΕΦΚ Καυσίμων και την μείωση του ΦΠΑ τροφίμων στα 6%.
«Ποντάρει» στην ανάπτυξη η ΝΔ
Πού θα βρεθούν όμως τα χρήματα για να υλοποιηθούν όλες αυτές οι εξαγγελίες; Η πηγή χρηματοδότησης των παρεμβάσεων της ΝΔ έχει βασική προϋπόθεση ότι η ελληνική οικονομία θα κινείται με ρυθμούς 3% ετησίως. Αυτός ο ρυθμός είναι πρόκληση καθώς συνεπάγεται υψηλή ροή επενδύσεων. Επομένως, για να πληρωθεί ο «γαλάζιος» λογαριασμός των 2 δισ. ευρώ ετησίως, η ΝΔ βάζει ως κύρια πηγή «χρηματοδότησης» την ανάπτυξη. Επίσης, οι υποσχέσεις της είναι «συγκρατημένες»: Για παράδειγμα, το κόστος της εξαγγελίας για την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις ανέρχεται στα 400 εκατ. ευρώ. Το τέλος αυτό ξεκινά από 400 ευρώ και φθάνει τα 1.000 ευρώ. Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η ΝΔ δεσμεύεται για σταδιακή μείωση 20% του τέλους επιτηδεύματος το 2025, 30% το 2026 και κατάργηση έως το τέλος της τετραετίας το 2027. Επομένως αυτό το ποσό μοιράζεται σε μια διάρκεια τεσσάρων ετών.
Πού θα βρει τα χρήματα ο ΣΥΡΙΖΑ
Από την πλευρά της η Κουμουνδούρου προτείνει πέραν από μείωση του μισθολογικού κόστους και μείωση των έμμεσων φόρων. Βασική πηγή χρηματοδότησης των μέτρων ελάφρυνσης που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ προέρχονται από έσοδα φορολογίας υψηλών εισοδημάτων, μερισμάτων κλπ.
Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ το σύνολο από την πλευρά των δαπανών κινείται στην περιοχή των 11-12 δισ. ευρώ το έτος. Μόνο η ανάκτηση ποσοστού του Δημοσίου στη ΔΕΗ κοστίζει περίπου 400 εκατ., ενώ η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα περίπου 1,2 δισ. τον χρόνο.
Από την πλευρά των εσόδων, η φορολόγηση, για παράδειγμα, κατά 90% υπερκερδών των εταιρειών είναι περίπου στα 5 δισ., από τη φορολόγηση μερισμάτων τα έσοδα είναι περίπου 50 εκατ. ευρώ το χρόνο. Επομένως, το δημοσιονομικό αποτέλεσμα κινείται στην περιοχή των 5,5 δισ. ευρώ το χρόνο.
Αμφισβητεί την κοστολόγηση ΣΥΡΙΖΑ η ΝΔ
Τα «νούμερα» αυτά τα αμφισβητεί η ΝΔ και συγκεκριμένα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θοδωρής Σκυλακάκης: Όπως τονίζει προκύπτει τεράστια απόσταση στην ποσοτικοποίηση που ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ (5,5 δισ. ευρώ κατ’ έτος) και την ποσοτικοποίηση που προκύπτει με βάση τα στοιχεία του Προϋπολογισμού (21 δισ. ευρώ κατ’ έτος, εκ των οποίων περίπου 12 δισ. ευρώ είναι δημοσιονομικά μέτρα και 9 δισ. ευρώ αύξηση δαπανών υγείας και παιδείας).
Είναι ενδεικτικό –λέει ο Θοδωρής Σκυλακάκης ότι μόνο τα ακόλουθα 7 μέτρα: μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα, μείωση ΕΦΚ, αύξηση μισθών 10% στο Δημόσιο με τιμαριθμική αναπροσαρμογή, αφορολόγητο 10.000 ευρώ, επιστροφή αναδρομικών σε 3 δόσεις, επαναφορά 13ης σύνταξης, αύξηση συντάξεων χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η προσωπική διαφορά, ανέρχονται σε περισσότερα από 8 δισ. ευρώ ετησίως.