More

    Επίδομα παιδιού: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις – Ο οδηγός του ΟΠΕΚΑ με τα νέα «μυστικά»

    Άνοιξε  και λειτουργεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21 για το επίδομα παιδιού προκειμένου να υποβάλουν αίτηση όλοι όσοι δεν έχουν ακόμα προβεί στη διαδικασία για το έτος 2023, όπως ενημερώνουν από κοινού με ανακοίνωσή τους ο ΟΠΕΚΑ και το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

    Η αίτηση υποβάλλεται στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ, www.idika.gr , ή μέσω του διαδικτυακού τόπου, www.opeka.gr , με τη χρήση των προσωπικών κωδικών Taxisnet. Είναι απαραίτητη η οριστική υποβολή της αίτησης, διότι εάν αποθηκευτεί προσωρινά, θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη.

    Επίδομα παιδιού: Νέος οδηγός του ΟΠΕΚΑ

    Στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ δημοσιεύθηκε ένας χρήσιμος οδηγός με ερωτήσεις και απαντήσεις για το επίδομα παιδιού. Αναλυτικά:

    1. Μπορώ να γίνω δικαιούχος;

    Δικαιούχοι του επιδόματος Παιδιού είναι:

    • Έλληνες πολίτες
    • ομογενείς αλλοδαποί οι οποίοι διαθέτουν δελτίο ομογενούς
    • πολίτες κρατών – μελών της ΕΕ
    • πολίτες των χωρών που ανήκουν στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (Νορβηγία, Ισλανδία και Λιχτενστάιν) και Ελβετοί πολίτες
    • Αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, των οποίων το καθεστώς παραμονής διέπεται από τις διατάξεις της Σύμβασης του 1951 για το Καθεστώς Προσφύγων, όπως τροποποιήθηκε από το Πρωτόκολλο της Νέας Υόρκης το 1967 για το Καθεστώς Προσφύγων.
    • ανιθαγενείς των οποίων το καθεστώς παραμονής στην Ελλάδα διέπεται από τις διατάξεις της Σύμβασης του 1954 για το Καθεστώς των Ανιθαγενών.
    • δικαιούχοι του ανθρωπιστικού καθεστώτος
    • πολίτες άλλων κρατών

    2. Πώς μπορώ να κάνω αίτηση;

    Η αίτηση υποβάλλεται κάθε χρόνο ηλεκτρονικά από τον /την υπόχρεο ή τον /την σύζυγο ή το μέρος συμφώνου συμβίωσης του υπόχρεου υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

    Μπορείτε να μπείτε στην εφαρμογή του ΟΠΕΚΑ με τα διαπιστευτήρια TaxisNet πατώντας το link που ακολουθεί μετά τις οδηγίες. Με την είσοδό σας στο σύστημα θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε τον ΑΜΚΑ και να συναινέσετε στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται, δηλαδή τα δικά σας, του/της συζύγου ή του αντισυμβαλλόμενου στο σύμφωνο συμβίωσης και των προστατευόμενων τέκνων σας.

    Μετά την είσοδο, θα εμφανισθεί φόρμα όπου θα πρέπει να επιλέξετε την τρέχουσα οικογενειακή σας κατάσταση. Οι έγγαμοι και οι εν διαστάσει θα πρέπει να εισάγουν τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ του/της συζύγου. Διαβάστε προσεχτικά το κείμενο που αφορά τη Συναίνεση για το Επίδομα Παιδιού και πατήστε [Συναίνεση] (για την έναρξη συμπλήρωσης και υποβολής της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης επιδόματος παιδιού Α21).

    Η αίτηση επιδόματος παιδιού θα περιέχει προ-συμπληρωμένα τα προσωπικά σας στοιχεία και τη σύνθεση της οικογένειας σας. Κάποια από τα πεδία της αίτησης θα πρέπει να συμπληρωθούν από εσάς, όπως στοιχεία ταυτότητας, στοιχεία διεύθυνσης και επικοινωνίας, καθώς και o ΙΒΑΝ στον οποίον είστε δικαιούχος ή συνδικαιούχος για την καταβολή του επιδόματος.

    3. Τι δικαιολογητικά χρειάζομαι;

    • Πιστοποιητικό/ά οικογενειακής κατάστασης από τον Δήμο, στο δημοτολόγιο του οποίου είναι εγγεγραμμένα όλα τα μέλη της οικογένειας.
    • Πιστοποιητικό σπουδών για τέκνα, τα οποία μετά τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους φοιτούν στη Μέση Εκπαίδευση, σε ανώτερο ή ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Ελλάδας ή αναγνωρισμένο του εξωτερικού, καθώς και σε Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) ή σε Κολέγια ή στο Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας των ΕΠΑ.Λ.
    • Ιατρική γνωμάτευση των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) ή απόφαση Υγειονομικής Επιτροπής του ΙΚΑ ή των Ανώτατων Υγειονομικών Επιτροπών του Στρατού (ΑΣΥΕ), του Ναυτικού (ΑΝΥΕ), της Αεροπορίας (ΑΑΥΕ) και της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και των Υγειονομικών Επιτροπών Πρόνοιας για εξαρτώμενο τέκνο που έχει συμπληρώσει το 18ο, αλλά όχι το 24ο έτος της ηλικίας του, δεν είναι σπουδαστής ή φοιτητής και έχει ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω. Τα εν λόγω δικαιολογητικά θα πρέπει να είναι σε ισχύ την χρονική στιγμή που υποβάλλεται η αίτηση-υπεύθυνη δήλωση Α21 και από αυτά να προκύπτει η διάρκεια της αναπηρίας.
    • Εάν συντρέχει περίπτωση από τις αναφερόμενες στην παρ 3 του άρθρου 20 του παρόντος Κανονισμού, υποβάλλεται αντίγραφο ληξιαρχικής πράξης θανάτου του δικαιούχου ή απόφαση δικαστηρίου περί αφάνειας ή δικαστικής συμπαράστασης του δικαιούχου ή αμετάκλητη δικαστική απόφαση περί καταδίκης του ή δικαστική απόφαση ανάθεσης επιτροπείας σε φυσικό πρόσωπο ή οποιοδήποτε στοιχείο από το οποίο να φαίνεται το πρόσωπο που έχει αναλάβει την επιμέλεια των τέκνων
    • Εκτός από τα ανωτέρω, υποβάλλεται επιπλέον, εφόσον απαιτείται, επικυρωμένο φωτοαντίγραφο ενός από τα κατωτέρω δικαιολογητικά, κατά κατηγορία δικαιούχου:

    α) Βεβαίωση εγγραφής πολίτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή έγγραφο πιστοποίησης μόνιμης διαμονής για πολίτη κράτους -μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    β) Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς, για ομογενή αλλοδαπό.

    γ) Άδεια διαμονής, για πολίτη χώρας που ανήκει στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, για πολίτη της Ελβετίας, καθώς και για πολίτη άλλου κράτους (εκτός των ανωτέρω και της Ευρωπαϊκής Ένωσης) που διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα ή βεβαίωση κατάθεσης αιτήματος ανανέωσής της.

    δ) Άδεια διαμονής Δικαιούχου Διεθνούς Προστασίας με ένδειξη «Πρόσφυγας» ή «Επικουρική Προστασία».

    ε) Άδεια διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους.

    στ) Κοινοτικό έντυπο για χρόνο διαμονής σε χώρα Ε.Ε. ή ηλεκτρονικά δομημένο έγγραφο – SED της ηλεκτρονικής ανταλλαγής πληροφοριών για την κοινωνική ασφάλεια – EESSI – ή αντίγραφο δήλωσης φόρου εισοδήματος του/των έτους/ετών της πενταετίας που διέμενε σε χώρα της Ε.Ε.

    Για όποια από τα ανωτέρω δικαιολογητικά προβλέπεται διάρκεια ισχύος, αυτά θα πρέπει να είναι σε ισχύ κατά την υποβολή της αίτησης.

    3. Προκειμένου για δικαιούχους αλλοδαπής υπηκοότητας ή ανιθαγενείς, τα δικαιολογητικά των εδαφίων με στοιχεία (α) και (δ) της παρ. 1 παρέχονται από τις Αρχές της χώρας, της οποίας είναι υπήκοοι, και αν αυτό είναι αδύνατον, τα στοιχεία αυτά αποδεικνύονται από άλλα πρόσφορα έγγραφα, κατά την κρίση του οργάνου αναγνώρισης του δικαιώματος, π.χ. ληξιαρχικές πράξεις γέννησης τέκνων.

    4. Το αρμόδιο όργανο χορήγησης των επιδομάτων μπορεί να ορίσει στον ενδιαφερόμενο προθεσμία δύο (2) μηνών για την υποβολή τυχόν συμπληρωματικών δικαιολογητικών που θα του ζητηθούν ηλεκτρονικά ή/και εγγράφως. Σε περίπτωση που παρέλθει άπρακτη η προθεσμία, το αρμόδιο όργανο επιλαμβάνεται της εξέτασης της υπόθεσης με βάση τα δικαιολογητικά που υπάρχουν στον φάκελο.

    5. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι, μετά την οριστική υποβολή και επεξεργασία της, η αίτηση εκ παραδρομής ή τεχνικής αστοχίας έχει εγκριθεί χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις που ορίζονται στον παρόντα κανονισμό, η πράξη έγκρισης ανακαλείται οποτεδήποτε. Οι λόγοι της ανάκλησης αναγράφονται στην πράξη-απόφαση ανάκλησης που εκδίδεται από το αρμόδιο όργανο του Ο.Π.Ε.Κ.Α.

    6. Στον Ο.Π.Ε.Κ.Α. τηρείται ηλεκτρονικό ή/και φυσικό αρχείο φακέλων και δικαιολογητικών.

    2.Ποια θεωρούνται εξαρτώμενα τέκνα;

    Εξαρτώμενα τέκνα θεωρούνται:

    α) Τα άγαμα παιδιά που προέρχονται από γάμο, φυσικά, θετά ή αναγνωρισθέντα, που δεν υπερβαίνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους ή το 19ο έτος, εφόσον φοιτούν στη Μέση Εκπαίδευση. Ως ημέρα γέννησης των τέκνων θεωρείται η 31η Δεκεμβρίου του έτους γέννησής τους.

    β) Τα τέκνα που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, εφόσον φοιτούν σε ΑΕΙ ή TEI ή σε αναγνωρισμένα Κολέγια ή σε ΙΕΚ δημόσια ή ιδιωτικά ή στο Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας. Τα επιδόματα καταβάλλονται μόνον κατά τον χρόνο της διάρκειας φοίτησής τους και σε καμία περίπτωση πέρα από το τέλος του έτους που συμπληρώνουν το 24ο έτος της ηλικίας τους. Στην Ανώτερη ή Ανώτατη Εκπαίδευση περιλαμβάνονται και οι σχολές του Δημοσίου Ανώτατης ή Ανώτερης Εκπαίδευσης (Στρατιωτικές, Αστυνομίας, Ναυτικού, Εμπορικού Ναυτικού κ.λπ.), καθώς και τα αναγνωρισμένα ιδρύματα του Εξωτερικού.

    γ) Τα τέκνα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, μέχρι το τέλος του έτους που συμπληρώνουν το 24ο έτος της ηλικίας τους.

    3.Τι πρέπει να προσέξω ως προς τα εξαρτώμενα τέκνα;

    Υπάρχουν ειδικές περιπτώσεις εξαρτώμενων τέκνων. Εφόσον πληρούν τα ηλικιακά όρια που ορίζονται στην παρ. 1 του παρόντος άρθρου, εξαρτώμενα θεωρούνται:

    α) Τα τέκνα από προηγούμενο γάμο του ενός ή και των δύο συζύγων, σε περίπτωση έγγαμων, εφόσον ο αιτών/υπόχρεος ή η σύζυγός του έχουν με δικαστική απόφαση την επιμέλεια των τέκνων. Προκειμένου δε για ενήλικα τέκνα, εφόσον έχουν την κύρια ή αποκλειστική ευθύνη διατροφής τους η οποία βεβαιώνεται με υπεύθυνη δήλωση του τέκνου που φέρει το γνήσιο της υπογραφής του.

    β) Τα τέκνα άγαμου πατέρα, εφόσον ο αιτών/υπόχρεος άγαμος πατέρας τα έχει αναγνωρίσει με δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη και έχει την επιμέλεια με δικαστική απόφαση.

    γ) Τα τέκνα συζύγων σε διάσταση, εφόσον ο αιτών γονέας έχει με δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη ή ιδιωτικό συμφωνητικό την επιμέλεια των τέκνων ή υπεύθυνη δήλωση του άλλου γονέα η οποία φέρει το γνήσιο της υπογραφής του. Προκειμένου δε για ενήλικα τέκνα, εφόσον έχει την κύρια ή αποκλειστική ευθύνη διατροφής των τέκνων, η οποία βεβαιώνεται με υπεύθυνη δήλωση του τέκνου που φέρει το γνήσιο της υπογραφής του.

    4.Πότε αποκτώ δικαίωμα χορήγησης του επιδόματος;

    1. Το δικαίωμα για τη λήψη του επιδόματος ισχύει:

    α) Από την 1η Ιανουαρίου του έτους υποβολής της αίτησης, για τέκνα γεννημένα μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους υποβολής της αίτησης.

    β) Από την 1η του επόμενου μήνα από αυτόν της γέννησής τους, για τέκνα γεννημένα εντός του έτους υποβολής της αίτησης.

    γ) Από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους εγγραφής τους σε σχολή Ανώτερης ή Ανώτατης Εκπαίδευσης της Ελλάδας ή αναγνωρισμένο ίδρυμα του εξωτερικού, στο «Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας» των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), σε Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ), καθώς και σε αναγνωρισμένα Κολέγια.

    δ) Από την 1η Ιανουαρίου τρέχοντος έτους για φοιτητές ή σπουδαστές που μετά την αρχική εγγραφή τους σε σχολή κατά το προηγούμενο έτος, μεταγράφηκαν στο τρέχον έτος σε άλλη σχολή ή τμήμα ή εισήχθησαν σε νέα σχολή ή τμήμα με νέα εγγραφή. Το επίδομα καταβάλλεται και για μια μεταβατική περίοδο (αναγκαστικό διάλειμμα) έως τρεις μήνες μεταξύ της λήξης εαρινού εξαμήνου έως την έναρξη νέου εξαμήνου τρέχοντος έτους, στο οποίο εξακολουθεί να φοιτά ή να κάνει πρακτική άσκηση ή εγγράφεται σε επόμενο κύκλο σπουδών.

    ε) Από την 1η του επόμενου μήνα εκείνου της επέλευσης της αναπηρίας για τα τέκνα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.

    2. Το επίδομα καταβάλλεται στους δικαιούχους κάθε έτους, ανά δίμηνο, με πίστωση σε ενεργό τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα καταβολής. Ειδικότερα το επίδομα στ’ διμήνου εκάστου έτους δύναται να καταβάλλεται στους δικαιούχους μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του έτους αυτού. Στην περίπτωση αυτή συμπληρωματική πληρωμή του στ΄ διμήνου δύναται να πραγματοποιείται μέχρι την 28η Φεβρουαρίου του επόμενου έτους.

    3. Το ποσό επιδόματος του πρώτου διμήνου εκάστου έτους υπολογίζεται με βάση τις κατηγορίες ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος του άρθρου 214 του ν.4512/2018 (ΦΕΚ Α΄5), του αριθμού των εξαρτώμενων τέκνων και των στοιχείων της τελευταίας εκκαθαρισμένης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του προηγούμενου έτους. Μετά την υποβολή φορολογικής δήλωσης τρέχοντος έτους ή τροποποιητικής αυτής, το ποσό του επιδόματος επανυπολογίζεται με βάση το εισόδημα. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος έλαβε διαφορετικό ποσό επιδόματος από αυτό που δικαιούται, τότε αυτό συμψηφίζεται αυτεπάγγελτα με το ποσό των επόμενων πληρωμών.

    5.Η καταβολή επιδόματος Παιδιού αναστέλλεται;

    1. Η καταβολή του επιδόματος αναστέλλεται:

    α) Εάν περιέλθουν στον Ο.Π.Ε.Κ.Α. στοιχεία από τα οποία προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ότι το επίδομα χορηγήθηκε χωρίς να πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις, καθώς και όταν εκκρεμεί δίκη, η οποία έχει σχέση με το εν λόγω δικαίωμα. Το επίδομα επαναχορηγείται από την ημερομηνία αναστολής, εάν διαπιστωθεί μετά από έρευνα ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις χορήγησης, καθώς και εάν εκδοθεί τελεσίδικη δικαστική απόφαση υπέρ του δικαιούχου. Σε περίπτωση που εκδοθεί τελεσίδικη δικαστική απόφαση κατά του δικαιούχου, το επίδομα επιστρέφεται από την έναρξη χορήγησής του.

    β) Την 1η του επόμενου μήνα εκείνου που ο δικαιούχος ή το εξαρτώμενο τέκνο απομακρύνθηκε από την Ελλάδα για χρόνο πλέον του τριμήνου.

    γ) Την 1η του επόμενου μήνα εκείνου που το εξαρτώμενο τέκνο περιθάλπεται σε Μονάδα Κοινωνικής Φροντίδας (π.χ. Κέντρο Προστασίας Παιδιού) ή άλλο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου δωρεάν ή με δαπάνη του Δημοσίου ή Ασφαλιστικού Οργανισμού.

    2. Υποβληθείσα αίτηση Α21 με επισυναπτόμενα δικαιολογητικά δύναται να τίθεται σε αναστολή, πριν από την καταβολή του επιδόματος, μέχρι να ελεγχθούν τα επισυναπτόμενα από εξουσιοδοτημένους χρήστες του Ο.Π.Ε.Κ.Α.

    3. Δεν αναστέλλεται η καταβολή του επιδόματος στις εξής περιπτώσεις:

    α) Εάν ο δικαιούχος ή το εξαρτώμενο τέκνο απομακρυνθεί από την Ελλάδα και η απουσία οφείλεται σε λόγους νοσηλείας σε θεραπευτήρια.

    β) Εάν ο δικαιούχος απασχολείται στην αλλοδαπή σε εργασία για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου ή ελληνικού Ν.Π.Δ.Δ. ή ελληνικής τράπεζας ή Οργανισμού ή άλλων ελληνικών επιχειρήσεων, οι οποίες εδρεύουν στην Ελλάδα ή το εξαρτώμενο τέκνο ακολούθησε την οικογένειά του στο εξωτερικό, η οποία απουσιάζει για τους ανωτέρω λόγους ή εάν η απουσία οφείλεται σε λόγους σπουδών των τέκνων σε Ανώτερες ή Ανώτατες Σχολές του Εξωτερικού.

    γ) Εάν η δικαιούχος μητέρα και τα εξαρτώμενα τέκνα φιλοξενούνται σε κέντρα κακοποιημένων γυναικών.

    6. Πώς προσθέτω νέο τέκνο σε ήδη υποβληθείσα αίτηση Α21;

    Κάνετε προβολή της ήδη υποβληθείσας αίτησης και πατάτε το κουμπί Δημιουργία Τροποποιητικής Αίτησης-Υπεύθυνης Δήλωσης (Α21). Στην νέα αίτηση πατάτε το κουμπί Προσθήκη Τέκνου και καταχωρείτε το επώνυμο (όχι μικρό όνομα ) και τον ΑΜΚΑ του παιδιού, στην συνέχεια ακολουθείτε τις οδηγίες της πλατφόρμας.

    7. Τι σημαίνει η προϋπόθεση φοίτησης των ανηλίκων τέκνων μου στην υποχρεωτική εκπαίδευση (φοίτηση από το προ νήπιο έως και το γυμνάσιο);

    Τα ανήλικα τέκνα ηλικίας από 4 έως 16 ετών του αιτούντος Επίδομα παιδιού θα πρέπει:
    α. να έχουν εγγραφεί στην υποχρεωτική εκπαίδευση για το σχολικό έτος 2022-2023 και
    β. να ολοκληρώσουν επαρκώς τη φοίτησή τους στις 30-6-2023 για το εν λόγο σχολικό έτος, δηλαδή να μην αναγκαστούν να επαναλάβουν την τάξη τους λόγω μεγάλου αριθμού αδικαιολόγητων απουσιών.

    Για την έγκριση αίτησης μέχρι 30-6-2023 θα πρέπει μεταξύ των άλλων να συντρέχει η προϋπόθεση ( α) και από 1-7-2023 έως 31-12-2023 θα πρέπει να συντρέχουν και οι δυο παραπάνω προϋποθέσεις.

    8. Κατά την υποβολή της αίτησης Α21 εμφανίζονται επισημάνσεις και ζητείται η συμπλήρωση στοιχείων σχετικά με τη φοίτηση των εξαρτώμενων τέκνων μου στην υποχρεωτική εκπαίδευση. Τι πρέπει να κάνω;

    Προκειμένου να διασταυρωθεί ηλεκτρονικά η φοίτηση των ανήλικων τέκνων στην υποχρεωτική εκπαίδευση, θα πρέπει στην καρτέλα με τα προσωπικά στοιχεία του τέκνου και ειδικότερα στο πεδίο «Στοιχεία Φοίτησης Τέκνου», να καταχωρήσετε:

    α. τα στοιχεία της Σχολικής Μονάδας, την Τάξη και τον Αριθμό Μητρώου του/της μαθητή/μαθήτριας, αν το τέκνο βρίσκεται στην υποχρεωτική εκπαίδευση.

    β. το έτος ολοκλήρωσης της φοίτησης στην υποχρεωτική εκπαίδευση (Γυμνάσιο), αν το τέκνο έχει ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση.

    Εάν διασταυρωθούν όλα τα στοιχεία του/της μαθητή/μαθήτριας, η αίτηση μπορεί να προχωρήσει κανονικά. Εάν δεν διασταυρωθούν εμφανίζεται σχετική επισήμανση.

    9.Το εξαρτώμενο τέκνο μου φοιτά στην υποχρεωτική εκπαίδευση αλλά η φοίτηση του δεν επιβεβαιώνεται ηλεκτρονικά. Τι πρέπει να κάνω ;

    Σε περίπτωση αδυναμίας ηλεκτρονικής διασταύρωσης της φοίτησης του/της μαθητή/τριας για την ολοκλήρωση υποβολής της αίτησης απαιτείται η επισύναψη βεβαίωσης εγγραφής ή φοίτησης για το τρέχον σχολικό έτος του Δ/ντη ή του Προϊσταμένου της οικείας σχολικής μονάδας. Σε περίπτωση που το ανήλικο τέκνο έχει ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση, απαιτείται η επισύναψη είτε του απολυτηρίου Γυμνασίου είτε σχετική βεβαίωση από την οικεία σχολική μονάδα.

    Για ανήλικο τέκνο που έχει ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση και φοιτά στο λύκειο, μπορεί να επισυναφθεί είτε βεβαίωση φοίτησης στο Λύκειο είτε το Απολυτήριο Γυμνασίου.

    10. Σε περίπτωση που το εξαρτώμενο τέκνο μου υποχρεούται να επαναλάβει την τάξη λόγω αδικαιολόγητων απουσιών δικαιούμαι το επίδομα;

    Στις περιπτώσεις που δεν εκπληρώνεται στο τέλος του σχολικού έτους 2022-2023, η επαρκής φοίτηση των ανηλίκων τέκνων στην υποχρεωτική εκπαίδευση λόγω αδικαιολόγητου αριθμού απουσιών το επίδομα διακόπτεται από 1-7-2023 μέχρι 31-12-2023 και δεν επαναχορηγείται έστω και αν το τέκνο εγγραφεί στο νέο σχολικό έτος 2023-2024.

    11.Το παιδί μου τέλειωσε το Λύκειο πέρυσι και το τρέχον έτος είναι φοιτητής ή σπουδαστής, το παιδί αυτό θεωρείται εξαρτώμενο τέκνο το τρέχον έτος για να λάβω επίδομα;

    Το παιδί αυτό θεωρείται εξαρτώμενο τέκνο από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους έναρξης των σπουδών.

    12.Παιδί που πήρε ακαδημαϊκή μεταγραφή εντός του τρέχοντος έτους θεωρείτε εξαρτώμενο τέκνο;

    Τα παιδιά από μετεγγραφή θεωρούνται εξαρτώμενα τέκνα. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να καταχωρηθεί ο αριθμός της προηγούμενης ακαδημαϊκής ταυτότητας καθώς και της νέας στα σχετικά πεδία της πλατφόρμας.

    13.Το εξαρτώμενο τέκνο πήρε πτυχίο εντός του τρέχοντος έτους. Δικαιούται το επίδομα;

    Οι φοιτητές ή σπουδαστές θεωρούνται εξαρτώμενα τέκνα έως το τέλος του ακαδημαϊκού ή σπουδαστικού έτους κατά το οποίο έλαβαν πτυχίο. Το τέλος του ακαδημαϊκού ή σπουδαστικού έτους είναι η 31η Αυγούστου για τα τέκνα εκείνα που πήραν πτυχίο έως και τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους και η 31η Δεκεμβρίου για εκείνα που πήραν πτυχίο από τον μήνα Σεπτέμβριο και μετά.

    14.Θεωρείται εξαρτώμενο παιδί άνω των 19 ετών το οποίο είναι μαθητής σε ΕΠΑ.Σ. ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ;

    Όχι δεν θεωρείται εξαρτώμενο τέκνο για τη χορήγηση του επιδόματος παιδιού.

    Διαβάστε περισσότερα για το Επίδομα Παιδιού, στο https://opeka.gr/oikogeneies/epidoma-paidiou/ και στο https://opeka.gr/oikogeneies/epidoma-paidiou/erotiseis-apantiseis/

     

     

    Newsroom
    Newsroomhttps://ekozani.gr
    Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... info@ekozani.gr
    spot_img

    more news