More

    Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα: «Φθηνά» κεφάλαια κίνησης έως και 1,5 εκατ. ευρώ με… λίγα κλικ – Οι δικαιούχοι

    Κεφάλαια κίνησης ως και 1,5 εκατ. ευρώ με επιδοτούμενα επιτόκια μπορούν να εξασφαλίσουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις υποβάλλοντας μία απλή αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που ενεργοποιήθηκε από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Το πρόγραμμα αφορά επιχειρήσεις που διατηρούν εγκατάσταση και λειτουργούν νόμιμα στην Ελληνική Επικράτεια και έχουν συσταθεί έως και το χρόνο υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.

    Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

    Τα ποσά που θα χορηγηθούν θα καλύπτουν δαπάνες που σχετίζονται με τις ανάγκες κεφαλαίου κίνησης της επιχείρησης. Η προσκόμιση επιχειρηματικού σχεδίου (Business Plan) είναι υποχρεωτική, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τα παραστατικά δαπανών κεφαλαίου κίνησης για τα οποία η προσκόμιση δεν είναι υποχρεωτική από το πρόγραμμα, αλλά δύναται να ζητηθεί από το Πιστωτικό Ίδρυμα.

    Η διαδικασία για την υποβολή της αίτησης

    Συγκεκριμένα, για τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις είναι διαθέσιμο και πάλι το Ταμείο Ρευστότητας Επιχειρήσεων (Liquidity Co- Financing Loans), της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

    Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν αιτήσεις στην πλατφόρμα KYC της HDB που τους επιτρέπει με απλές διαδικασίες, να εκφράζουν το ενδιαφέρον τους με μία και μόνη αίτηση και -εφόσον είναι επιλέξιμοι- η αίτηση τους για τη χρηματοδότηση να είναι ταυτόχρονα διαθέσιμη σε όσες τράπεζες εκείνοι επιλέξουν.

    Οι κωδικοί KYC που έχουν ήδη παραληφθεί από τις επιχειρήσεις κατά το προηγούμενο στάδιο υποβολής αίτησης για το Ταμείο Ρευστότητας είναι έγκυροι και μπορούν να αξιοποιηθούν για την αίτησή τους, χωρίς να απαιτείται επανυποβολή από πλευράς ενδιαφερομένων.

    Για την ένταξη στο Πρόγραμμα η υποψήφια επιχείρηση υποβάλει αίτηση:

    Α) Στην πλατφόρμα KYC (Know Your Customer) της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, μέσω του δικτυακού τόπου www.hdb.gr.

    Για κάθε ολοκληρωμένη αίτηση και ύστερα από μία σειρά αξιολογήσεων κριτηρίων επιλεξιμότητας, η αίτηση προωθείται στα Πιστωτικά Ιδρύματα που έχει επιλέξει ο ενδιαφερόμενος, για την υποβολή μη δεσμευτικής προσφοράς.

    Εφόσον η αίτηση γίνει καταρχήν αποδεκτή, δηλαδή λάβει ο ενδιαφερόμενος μη δεσμευτική προσφορά, τότε εκδίδεται ένας μοναδικός κωδικός.

    Β) Στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ), μέσω του δικτυακού  τόπου https://www.ependyseis.gr/ , όπου αναγράφει τον μοναδικό αριθμό αίτησης από την πλατφόρμα KYC, δηλώνοντας το Πιστωτικό Ίδρυμα από το οποίο επιθυμεί να χρηματοδοτηθεί και έχει λάβει ήδη μη δεσμευτική προσφορά.

    Τα ποσά και η επιδότηση επιτοκίου

    Το Ταμείο παρέχει κεφάλαιο κίνησης με το ύψος δανείου να ανέρχεται από 10.000 έως 1.500.000 ευρώ, και δυνατότητα επιδότησης επιτοκίου για δύο χρόνια για τις επιχειρήσεις που δεν είχαν συμμετάσχει στο παρελθόν σε προγράμματα της HDB.

    Για κάθε δάνειο το 40% του κεφαλαίου άτοκα το παρέχει το Ταμείο, ενώ το υπόλοιπο 60% χορηγείται μέσω του Πιστωτικού Ιδρύματος που θα επιλέξει ο επιχειρηματίας. Επιπρόσθετα, υπάρχει η δυνατότητα μερικής επιδότησης του επιτοκίου που εφαρμόζει το Πιστωτικό Ίδρυμα στα κεφάλαιά του (3%) για τα 2 πρώτα έτη του δανείου και αφορά, αποκλειστικά και μόνο, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν έχουν λάβει επιχειρηματικό δάνειο από προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

    Η διάρκεια του δανείου μπορεί να είναι από δύο (2) έως πέντε (5) έτη με δυνατότητα λήψης περιόδου χάριτος κεφαλαίου έως 12 μήνες.

    Το τελικό επιτόκιο του δανείου προκύπτει από το σταθμισμένο άθροισμα: Α) Δικαιούχοι επιδότησης: Για τα 2 πρώτα έτη: (40% * 0%) + [60% *( επιτόκιο κεφαλαίων ΠΙ-3%)]. Για τα υπόλοιπα έτη: (40% * 0%) + (60% * επιτόκιο κεφαλαίων ΠΙ). Β) Μη Δικαιούχοι επιδότησης: Για όλη την διάρκεια του Δανείου: (40% * 0%) + (60%* επιτόκιο κεφαλαίων ΠΙ).

    Το δάνειο θα παρέχεται με την εφαρμογή της εισφοράς του Ν.128/75, που ανέρχεται σήμερα σε 0,60%, και εφαρμόζεται στο σύνολο του δανείου.

    Το δάνειο δύναται να εκταμιευθεί είτε εφάπαξ, είτε τμηματικά:

    Ι.  Σε περίπτωση εφάπαξ εκταμίευσης του δανείου αυτή θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά εντός χρονικού διαστήματος τεσσάρων (4) μηνών από την ημερομηνία υπογραφής της δανειακής Σύμβασης και σε κάθε περίπτωση πριν την λήξη της Περιόδου Επιλεξιμότητας (30.06.2025), χωρίς δυνατότητα παράτασης της προθεσμίας αυτής.

    ΙΙ. Σε περίπτωση τμηματικών εκταμιεύσεων: α) Η 1η εκταμίευση θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά εντός χρονικού διαστήματος τεσσάρων (4) μηνών από την ημερομηνία υπογραφής της Δανειακής Σύμβασης και σε κάθε περίπτωση μέχρι 30/06/2025, β) Η καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης εκταμιεύσεων είναι εντός
    36 μηνών από την 1η εκταμίευση και σε κάθε περίπτωση έως την 30.06.2026, όποια ημερομηνία από τις ανωτέρω προηγείται.

    Ποιες δαπάνες δεν είναι επιλέξιμες

    Ποια έξοδα όμως δεν είναι επιλέξιμα;
    – Ο ΦΠΑ (ανεξαρτήτως αν ανακτάται ή όχι),

    – Οι δαπάνες για αγορά γης, εκτός εάν είναι τεχνικώς απαραίτητη για την επένδυση όπου σε αυτή τη περίπτωση μπορεί να χρηματοδοτηθεί έως το 10% του συνολικού επενδυτικού σχεδίου,

    – Οι δαπάνες για αγορά γεωργικής γης,

    – Οι δαπάνες για αγορά υπεραξίας, αδειών ή δικαιωμάτων εκμετάλλευσης ορυκτών πόρων και δικαιωμάτων παραγωγής στον γεωργικό τομέα και

    – Δαπάνες για πληρωμή δασμών, φόρων, τελών και εισφορών.

    Ποιες επιχειρήσεις είναι δικαιούχοι του προγράμματος

    Δικαιούχοι/επιλέξιμες επιχειρήσεις του Ταμείου είναι:

    – ΜμΕ που λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα, εκτός των εξωχώριων, των εταιριών συμμετοχών σε άλλες εταιρίες, των επιχειρήσεων του χρηματοπιστωτικού τομέα, των δημοσίων φορέων και των θυγατρικών τους, των ΟΤΑ και των θυγατρικών τους.

    – Διατηρούν εγκατάσταση και λειτουργούν στην Ελλάδα νόμιμα και έχουν συσταθεί έως και τον χρόνο υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης στον ΕΧΟ.

    – Δραστηριοποιούνται σε οποιοδήποτε επιλέξιμο ΚΑΔ1.

    – Δε θεωρούνται Προβληματικές Επιχειρήσεις.

    – Κρίνονται πιστοληπτικά αποδεκτές επιχειρήσεις σύμφωνα με την ισχύουσα πιστωτική πολιτική και τις εσωτερικές διαδικασίες των ΕΧΟ.

    – Δεν έχουν υπαχθεί σε Καθεστώς Αφερεγγυότητας.

    – Δεν παρουσιάζουν ληξιπρόθεσμη οφειλή μεγαλύτερη των 90 ημερών σε υφιστάμενες δανειακές τους υποχρεώσεις κατά την ημερομηνία της αίτησης χρηματοδότησης.

    – Δεν συντρέχουν λόγοι αποκλεισμού του άρθρου 40 του νόμου 4488/2017 (Α 137/13.9.17), όπως ισχύει.

    – Δεν εκκρεμεί εντολή ανάκτησης προηγούμενης παράνομης και ασύμβατης κρατικής ενίσχυσης βάση απόφασης ΕΕ ή ΔΕΕ.

    – Εάν έχουν ενταχθεί σε προγράμματα της ΕΑΤ (πρώην ΕΤΕΑΝ), τα οποία ολοκληρώθηκαν ή βρίσκονται σε ισχύ και δεν έχουν εμφανίσει δυσμενή συναλλακτική συμπεριφορά στην αποπληρωμή των οφειλών τους (καταγγελία δανείου ή ληξιπρόθεσμες οφειλές για διάστημα μεγαλύτερο των ενενήντα (90) ημερών) ή στην περίπτωση όπου έχουν εμφανίσει δυσμενή συναλλακτική συμπεριφορά (καταγγελία δανείου ή ληξιπρόθεσμες οφειλές για διάστημα μεγαλύτερο των ενενήντα (90) ημερών), έχουν εξοφλήσει πλήρως τις οφειλές του πριν την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης ή εφόσον πρόκειται για πρόγραμμα εγγυοδοσίας, δεν έχει καταβληθεί το ποσό εγγύησης από πλευράς της ΕΑΤ κατά την υπογραφή της Σύμβασης Τελικού Αποδέκτη ή εφόσον έχει βεβαιωθεί η εν λόγω οφειλή στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., αυτή έχει ενταχθεί σε καθεστώς ρύθμισης, η οποία συνεχίζει να είναι σε ισχύ κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.

    – Δεν έχουν αποκλειστεί με απόφαση αποκλεισμού από την ΕΤΕπ τόσο κατά τον χρόνο υποβολής αιτήματος χρηματοδότησης προς τον ΕΧΟ όσο και κατά το χρόνο σύναψης της Σύμβασης Τελικού Αποδέκτη σύμφωνα με την Πολιτική Αποκλεισμού της ΕΤΕπ (https://www.eib.org/en/about/accountability/anti-fraud/exclusion/index).

    Newsroom
    Newsroomhttps://ekozani.gr
    Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... info@ekozani.gr
    spot_img

    more news