Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η παρουσία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου Αθηνών στην 87 η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, που περιελάμβανε τη στήριξη της συμμετοχής επιχειρήσεων – μελών του στην Έκθεση, καθώς και τη διοργάνωση στοχευμένων εκδηλώσεων και επιχειρηματικών συναντήσεων.
«Σημείο αναφοράς» των δράσεων του Επιμελητηρίου ήταν το stand του ΕΒΕΑ στο Περίπτερο 13 της τιμώμενης χώρας (Βουλγαρία), όπου πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις και παράλληλα φιλοξενήθηκαν, με δικό τους booth, είκοσι start-ups που υποστηρίζονται από το ΕΒΕΑ. Ειδικότερα, πρόκειται για νεοφυείς ομάδες/επιχειρήσεις που προέρχονται από τη Θερμοκοιτίδα Νεοφυών Επιχειρήσεων – Θ.Ε.Α. του ΕΒΕΑ και τα ευρωπαϊκά Έργα GAZELLE και SUCCEED, συντονιστής-εταίρος των οποίων είναι το Επιμελητήριο.
Όσον αφορά τις εκδηλώσεις, το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου, το EBEA, η Enterprise Greece και το ΕΚΠΑ, στο πλαίσιο του Έργου GAZELLE, συνδιοργάνωσαν “PITCHING SESSION καινοτόμων ελληνικών STARTUPS”. Προλογίζοντας την εκδήλωση, η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κα Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, ανέφερε ότι «η εξαιρετικά επιτυχημένη πορεία του προγράμματος GAZELLE, η ποιότητα και η πορεία των ομάδων που συμμετέχουν και παρουσίασαν την επιχείρηση τους στο περίπτερο του ΕΒΕΑ – επιβεβαιώνουν ότι αξίζει να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον, στο οποίο η γνώση και οι νέες ιδέες μπορούν να μετατραπούν πιο γρήγορα, πιο εύκολα σε επιτυχημένη επιχειρηματική δραστηριότητα, σε νέες επιχειρήσεις με ταχεία ανάπτυξη. Δεν επαναπαυόμαστε. Με την εμπειρία του GAZELLE σχεδιάζουμε νέες φιλόδοξες δράσεις σε συνεργασία με την Enterprise Greece». Την εκδήλωση χαιρέτισε και ο κ. Νικόλαος Μυλωνάς, Καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών του ΕΚΠΑ, ενώ η Διευθύντρια Διεθνών Εμπορικών Σχέσεων του ΕΒΕΑ & και υπεύθυνη του Έργου GAZELLE, κα Ελένη Φώτη, και ο εκπρόσωπος της Enterprise Greece, κ. Μάκης Καρτερός, αναφέρθηκαν στα συμπεράσματα από την εμπειρία του Έργου. Στο pitching session πήραν μέρος οι start-ups INTELIGG, DATAPHORIA, Ε-satisfaction, Cordella, Optimems Smart Energy Solutions, Smartrep, AGENSO, Kudzu Technologies, Cocoon Modules, Domx, RealMINT, Grabi Smart Solutions.
To περιβάλλον, η κοινωνική ευθύνη και η εταιρική διακυβέρνηση αποτέλεσαν τους κεντρικούς άξονες της εκδήλωσης «ESG 1.0: Προκλήσεις και ευκαιρίες», που συνδιοργάνωσαν το ΕΒΕΑ, το Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο, η ΕΑΤΕ, το NBG Business Seeds, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, η BAYER, η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας και το OK!Thess. Η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ στην τοποθέτησή της αναφέρθηκε στην τεράστια σημασία της υιοθέτησης και εφαρμογής από τις επιχειρήσεις-μέλη του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου Αθηνών, των αρχών της εταιρικής διακυβέρνησης και της υπεύθυνης και βιώσιμης επιχειρηματικότητας, τονίζοντας παράλληλα ότι λόγω των σημερινών συνθηκών η ανάγκη αυτή έχει πολλαπλασιαστεί. «Στο ΕΒΕΑ υποστηρίζουμε την κινητοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων επιχειρήσεων στην κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης και της υιοθέτησης κριτηρίων ESG δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο τους όρους για ένα βιώσιμο, δίκαιο μέλλον. Τώρα ακόμη περισσότερο λόγω της μεγάλης φυσικής καταστροφής στη Θεσσαλία, από τους 17 στόχους των Ηνωμένων Εθνών χρειάζεται να προτεραιοποιήσουμε το περιβάλλον, εξαιτίας της κλιματικής κρίσης, και τις ανισότητες, ιδιαίτερα τις οικονομικές», σημείωσε η κυρία Εφραίμογλου, ενώ δήλωσε ότι ήδη πραγματοποιούνται σεμινάρια για την προώθηση των αρχών αυτών στις επιχειρήσεις, ειδικότερα στις μικρότερες. Ακόμη, στην εκδήλωση συμμετείχε το Μέλος ΔΣ ΕΒΕΑ, κ. Απόστολος Σίσκος, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη ουσιώδους αξιοποίησης των δεδομένων ESG που παράγουν οι εταιρείες και στην προσπάθεια αποφυγής διεκπεραιωτικής γνωστοποίησης πληροφοριών, τονίζοντας ότι «η δημοσίευση εύκολα μετρήσιμων και συγκρίσιμων στοιχείων που θα χρησιμοποιηθούν για τη χάραξη ολοκληρωμένης στρατηγικής όχι μόνο θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητας τους, αλλά θα τους επιτρέψει και την περαιτέρω ανάπτυξή τους». Τέλος, στο πάνελ με θέμα «Περιβάλλον: Προκλήσεις και ευκαιρίες για την επιχειρηματικότητα», συμμετείχε το μέλος ΔΣ ΕΒΕΑ και Πρόεδρος της ΕΑΤΕ κ. Χάρης Λαμπρόπουλος.
Ακόμη, η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κα Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, βρέθηκε μαζί με τον Διοικητή της ΔΥΠΑ, κ. Σπύρο Πρωτοψάλτη, στο στούντιο της Ναυτεμπορικής στην 87η ΔΕΘ και συνομίλησαν με τη δημοσιογράφο κα Νικόλ Λειβαδάρη, μεταξύ άλλων, για τη συνεργασία του ΕΒΕΑ με τη ΔΥΠΑ στο ζήτημα της ευθυγράμμισης μεταξύ των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού και των πραγματικών αναγκών της αγοράς. «Εννέα στις δέκα επιχειρήσεις αύξησαν ή διατήρησαν το προσωπικό, αλλά μόνο 3 στις 10 βρήκαν το προσωπικό που ήθελαν», τόνισε η κα Εφραίμογλου. Ωστόσο επεσήμανε πως «όσο μικραίνει ο τζίρος των επιχειρήσεων (τζίρος 250.000 ευρώ και κάτω), τόσο περισσότερο δυσκολεύονται στην εύρεση προσωπικού με τις κατάλληλες δεξιότητες». Κατά την κα Εφραίμογλου οι επιχειρήσεις πρέπει να μεγαλώσουν και να ενισχύσουν την εξωστρέφειά τους «με έναν τέτοιο τρόπο που θα αυξηθεί η παραγωγικότητά τους». Το ΕΒΕΑ, εξήγγειλε η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, θα διοργανώσει ημερίδες και εργαστήρια «για να εκπαιδευτούν οι επιχειρήσεις στο τι πρέπει να κάνουν αναφορικά με τις δεξιότητες των εργαζομένων».
Επιπλέον, με στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας και της δικτύωσης των επιχειρήσεων-μελών του, το ΕΒΕΑ και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Ουκρανίας, πραγματοποίησαν επιχειρηματικές συναντήσεις (Β2Β meetings) μεταξύ Ελλήνων και Ουκρανών επιχειρηματιών.
Τέλος, στο πλαίσιο της 87 ης ΔΕΘ, το ΕΒΕΑ παρείχε και φέτος, σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας, σε δέκα επιχειρήσεις – μέλη του τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στην Έκθεση, καλύπτοντας σημαντικό μέρος της δαπάνης για τη συμμετοχή τους και να προβάλουν τις υπηρεσίες και τα προϊόντα τους στο Περίπτερο 2.