More

    Πώς μπορούν να αποτρέψουν πλειστηριασμούς οι δανειολήπτες – Τι πρέπει να γνωρίζουν

    Συνέβη και αυτό: Είχε όλες τις προϋποθέσεις για να γλιτώσει το σπίτι του από το να βγει «στο σφυρί», παρόλα αυτά η διαδικασία κινήθηκε κανονικά μέχρι και την έξωση. Γιατί; Μα επειδή ούτε ο ίδιος ο ιδιοκτήτης της κατοικίας γνώριζε μα ούτε και κανείς τον είχε ενημερώσει –ούτε καν ένας δικηγόρος, ούτε κάποια συλλογικότητα, ούτε η ίδια η τράπεζα- ότι μπορούσε να αποτρέψει νομιμότατα και με ένα… απλό κλικ την διενέργεια πλειστηριασμού.

    Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

    Για την περίπτωση της πρόσφατης έξωσης πενταμελούς οικογένειας στο Αιγάλεω ο λόγος, που αν και πληρούσε –σύμφωνα με πληροφορίες- όλα τα κριτήρια που την καθιστούσαν «ευάλωτο νοικοκυριό», εντούτοις δεν γνώριζε πως μπορούσε με μια απλή αίτηση να αποφύγει τον πλειστηριασμό!

    Πώς μπορούν να αποτρέψουν πλειστηριασμούς οι δανειολήπτες

    Δυστυχώς, ως φαίνεται, πολλά νοικοκυριά που έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με τράπεζες δεν γνωρίζουν ότι εφόσον πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια μπορούν να αποφύγουν μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης, με άλλα λόγια τον πλειστηριασμό του ακινήτου τους.

    Αλλά κυρίως δεν γνωρίζουν ότι για να μπει «φρένο» στον πλειστηριασμό υπάρχει μία προϋπόθεση, ακόμα και εάν πληρούν τα κριτήρια της λεγόμενης «ευαλωτότητας»: Να υποβάλουν ηλεκτρονικά μια και μόνο αίτηση.

    Έτσι, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν πως λόγω των χαμηλών εισοδημάτων τους «αυτόματα» θα μείνουν εκτός μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης και ενδεχομένως «επαναπαύονται».

    Εδώ είναι όμως που χρειάζεται ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα «ευάλωτα» νοικοκυριά μπορούν να αποτρέψουν τον πλειστηριασμό της κατοικίας τους αρκεί να κάνουν την σχετική αίτηση στην πλατφόρμα www.keyd.gov.gr.

    Με αυτό τον τρόπο μπορούν να κερδίσουν «αναστολή» της διαδικασίας μέχρι και 15 μήνες.

    Από την 1/1/2023 λοιπόν τα λεγόμενα «ευάλωτα νοικοκυριά» έχουν την δυνατότητα να μπαίνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ), να λαμβάνουν πιστοποιητικό ως «ευάλωτοι» και να αξιοποιούν τις δυνατότητες που παρέχει το Ενδιάμεσο Πρόγραμμα του Ν.4916/2022.

    Αν ο δανειολήπτης καταφύγει στο Ενδιάμεσο Πρόγραμμα, εξασφαλίζει:

    • Την άμεση αναστολή του πλειστηριασμού.
    • Την καταβολή κρατικής επιδότησης για την πληρωμή της δόσης του δανείου (έως 210 ευρώ).
    • Κάλυψη μέσω του (νέου) Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης, διατήρηση της πρώτης κατοικίας για 12 έτη μέσω σύμβασης μακροχρόνιας μίσθωσης. Έτσι, εξασφαλίζουν τη δυνατότητα επαναγοράς του ακινήτου μετά τη λήξη της παραπάνω περιόδου.

    Ένα επιπλέον βοηθητικό στοιχείο, είναι οι ρυθμίσεις που προτείνονται στους συνεργάσιμους οφειλέτες, καθώς οι προϋποθέσεις συνδέονται με την πραγματική ικανότητα αποπληρωμής του οφειλέτη και την αξία των περιουσιακών του στοιχείων.

    Συγκεκριμένα, στα στεγαστικά προσφέρεται μείωση χρέους 35%-40%, στα καταναλωτικά 50%-65% και στα δάνεια μικρών επιχειρήσεων 55%. Τέλος, στα μεγάλα εταιρικά δάνεια περίπου 40%.

    Ποια είναι τα κριτήρια για τα ευάλωτα νοικοκυριά; – Ποιοι είναι όμως ευάλωτοι δανειολήπτες;

    Κατά την ισχύουσα, σήμερα, ΚΥΑ Δ13οικ. 10747/256/6.3.2019 (ΦΕΚ Β’ 792/6.3.2019, «Καθορισμός όρων και προϋποθέσεων για την εφαρμογή προγράμματος Επιδόματος Στέγασης») και δη το άρθρο 4 §2 αυτής, τα περιουσιακά κριτήρια για να ανήκει κάποιος στην κατηγορία ευάλωτος δανειολήπτης είναι:

    α. Ακίνητη περιουσία: Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. με τις διατάξεις του ν. 4223/2013 και προκύπτει από την τελευταία εκδοθείσα πράξη προσδιορισμού φόρου, δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 180.000 ευρώ.

    β. Κινητή περιουσία: Το συνολικό ύψος των καταθέσεων του νοικοκυριού ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κτλ, όπως προκύπτουν από την τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα όρια του κατωτέρω πίνακα για κάθε τύπο νοικοκυριού, μέχρι και το ποσό των 21.000 ευρώ.

    Σύνθεση Νοικοκυριού:

    • Μονοπρόσωπο νοικοκυριό έως 7.000 ευρώ
    • Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο μέλη έως 10.500 ευρώ
    • Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία μέλη έως 14.000 ευρώ
    • Νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα μέλη έως 17.500 ευρώ
    • Νοικοκυριό αποτελούμενο από 5 μέλη και πάνω έως 21.000 ευρώ

    γ. Περιουσιακό τεκμήριο: Το συνολικό ποσό από τόκους καταθέσεων των μελών του νοικοκυριού σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού, όπως έχουν δηλωθεί στην τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1), δεν μπορεί να υπερβαίνει ετησίως το ποσό που προκύπτει από τον κατωτέρω μαθηματικό τύπο:

    Ως έτος υπολογισμού του μέσου καταθετικού επιτοκίου ορίζεται εκείνο στο οποίο αντιστοιχεί η τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος.

    Newsroom
    Newsroomhttps://ekozani.gr
    Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... info@ekozani.gr
    spot_img

    more news