Μπέρδεμα με τις ασφαλιστικές εισφορές , καθώς ο Άδωνις Γεωργιάδης γνωστοποίησε με διευκρινιστική του δήλωση ότι η μείωση κατά 1% δεν θα γίνει από την 1η Ιανουαρίου 2024, όπως είχε πει ο ίδιος το πρωί, αφού ο δημοσιονομικός χώρος δεν το επιτρέπει.
«Την περασμένη τετραετία μειώσαμε τις ασφαλιστικές εισφορές κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες, γεγονός που είχε σημαντική συμβολή στην αύξηση της απασχόλησης κατά σχεδόν 300.000 άτομα και στη μείωση του ποσοστού ανεργίας από 16,9% τον Ιούλιο του 2019 σε 10,8% τον Ιούλιο του 2023. Στο πρόγραμμα της Ν.Δ. προβλέπεται μείωση μιας επιπλέον ποσοστιαίας μονάδας, κάτι που θα συνδράμει στην επιπλέον αύξηση της απασχόλησης αλλά και στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων, καθώς οι μειώσεις αφορούν τόσο στις εργοδοτικές όσο και στις εργατικές εισφορές. Ο προγραμματισμός περιλαμβάνει αυτό να γίνει σε δύο δόσεις κατά 0,50% το 2025 και κατά 0,50% το 2027, καθώς ο δημοσιονομικός χώρος δεν επιτρέπει μείωση από το 2024 ένεκα και των ιδιαίτερων συνθηκών λόγω των φυσικών καταστροφών», αναφέρει η διευκρινιστική δήλωση του υπουργού Εργασίας Άδωνι Γεωργιάδη.
Ωστόσο, μιλώντας σε συνέδριο του Economist το πρωί, υποστήριξε ότι «στις αρχές του επόμενου έτους θα μειώσουμε τις εισφορές επιπλέον 1%, τις έχουμε ήδη μειώσει κατά 4% και θέλουμε να φτάσουμε μείωση 5% των εισφορών. Δουλεύουμε πάνω σε ένα σχέδιο, το οποίο θα μας δώσει περισσότερο δημοσιονομικό χώρο για να κινηθούμε πιο γρήγορα στο μέλλον προς την κατεύθυνση αυτή».
Συγκεκριμένα ο κ. Γεωργιάδης είπε μεταξύ άλλων στο συνέδριο:
«Θέλουμε να μετασχηματίσουμε τη χώρα μας σε μια χώρα «brain gain» όπου θα συγκεντρώνει ταλέντα διότι τα τελευταία χρόνια χάσαμε πολλούς ανθρώπους οι οποίοι έψαξαν να βρουν μια καλύτερη θέση εργασίας στο εξωτερικό.
Αυτό επί της αρχής δεν είναι κακό διότι οι άνθρωποι που πήγαν στο εξωτερικό δεν μπορούσαν να βρουν μια δουλειά τότε στην Ελλάδα οπότε βγήκαν έξω, μειώθηκε η ανεργία εκείνη την περίοδο στην Ελλάδα που είχαμε μεγάλο πρόβλημα, οξύ πρόβλημα.
Από την άλλη όμως τα άτομα αυτά που δουλεύουν στο εξωτερικό ανέπτυξαν περαιτέρω δεξιότητες, έμαθαν περισσότερα πράγματα, είδαν πως δούλευαν οι άλλες οικονομίες. Οπότε αν μπορούσαμε να τους προσελκύσουμε να γυρίσουν, θα προσελκύαμε όχι μόνο τα άτομα που είχαν φύγει τότε, αλλά θα προσελκύαμε άτομα τα οποία θα ήταν ακόμα υψηλότερης ποιότητας ως εργατικό δυναμικό.
Αυτό λοιπόν είναι ένα μεγάλο στοίχημα για την Ελλάδα. Δεν είναι εύκολο διότι έχουμε ακόμα δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε. Για παράδειγμα μεγαλύτερη δυσκολία είναι ότι οι ασφαλιστικές εισφορές στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλότερες και είναι, τώρα μπαίνω στα παπούτσια του σημερινού μου ρόλου, πολύ υψηλότερες από τον μέσο όρο στην Ευρώπη.
Και αυτό καθιστά την όλη κατάσταση λίγο περίεργη διότι αν πάρεις τον ίδιο μισθό στην Ελλάδα από μια μεγάλη εταιρία και πάρεις αντίστοιχο μισθό από την ίδια εταιρία όντας σε μια άλλη χώρα, τα λεφτά που θα σου μείνουν στο τέλος στην τσέπη είναι πολύ λιγότερα στην Ελλάδα. Άρα, αυτό είναι ένα συγκριτικό μειονέκτημα.
Δεν είναι εύκολο να το αλλάξεις αυτό διότι από την άλλη πλευρά πρέπει να βρούμε την ισορροπία μεταξύ της βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού μας συστήματος. Αυτός είναι ίσως και ο πλέον κρίσιμος παράγοντας σε μια οικονομία διότι αν το συνταξιοδοτικό σου σύστημα καταρρεύσει τότε καταρρέει όλη η οικονομία συνολικά.
Όμως το δουλεύουμε. Στις αρχές του επόμενου έτους θα μειώσουμε τις εισφορές επιπλέον 1%, τις έχουμε ήδη μειώσει κατά 4% και θέλουμε να φτάσουμε μείωση 5% των εισφορών. Δουλεύουμε πάνω σε ένα σχέδιο, το οποίο θα μας δώσει περισσότερο δημοσιονομικό χώρο για να κινηθούμε πιο γρήγορα στο μέλλον προς την κατεύθυνση αυτή. Άρα, ναι, η Ελλάδα είναι μια φανταστική χώρα για να ζει κάποιος και για εμένα η Θεσσαλονίκη είναι η καλύτερη πόλη για να ζει κάποιος».