Το τρίτο πάνελ στο Συμπόσιο «Μετασχηματισμός και ανθεκτικότητα της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας προς μια κοινωνικά αποδεκτή και περιβαλλοντικά βιώσιμη ανάπτυξη», που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Πανεπιστημίου Πατρών, είχε τίτλο «Απαντήσεις στις σύγχρονες απαιτήσεις της κοινωνίας».
Του Δημήτρη Χριστούλια
Το τρίτο πάνελ στο Συμπόσιο Ιχθυοκαλλιέργειας ξεκίνησε με εισήγηση του Γενικού Γραμματέα, του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργου Στρατάκου, ο οποίος είπε ότι «πρόκειται για έναν τομέα που συνδυάζει πρωτογενή παραγωγή, εξαγωγική δυναμική και καινοτομία. Η Ελλάδα είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς υδατοκαλλιέργειας στην λεκάνη της Μεσογείου. Η προσφορά προϊόντων υδατοκαλλιέργειας στην Ελλάδα υπερβαίνει αυτή της αλιείας, αντιπροσωπεύοντας το 71% της εγχώριας παραγωγής ψαριών ενώ η αλιεία καλύπτει το υπόλοιπο 29%».
Και συμπλήρωσε: «Η υδατοκαλλιέργεια αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της Στρατηγικής για τη Γαλάζια Ανάπτυξη. Η βιώσιμη γαλάζια ανάπτυξη θα πρέπει να επιτύχει τον στόχο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, «Ευρώπη κλιματικά ουδέτερη έως το 2050¨, την τόνωση της Οικονομίας μέσω της πράσινης τεχνιολογίας, τη μείωση της ρύπανσης και τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» για ένα δίκαιο, υγιές και φιλικό προς το περιβάλλον σύστημα τροφίμων, με παράλληλη επιτάχυνση της πράσινης μετάβαση με οικονομικά αποδοτικό τρόπο. Στα περιβαλλοντικά θέματα αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ευθύμης Μπακογιάννης. Οι ιχθυοκαλλιέργειες έχουν δώσει ανταποδοτικά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες. Ο κλάδος έχει πολύ μεγάλες προκλήσεις. Το ελληνικό ψάρι έχει κατακτήσει στην παγκόσμια αγορά μια υψηλή θέση. Θα ολοκληρώσουμε τον χωροταξικό σχεδιασμό και όταν έχει τους περιβαλλοντικούς όρους δημιουργούνται μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης. Δεν μπορεί ο κλάδος να μην παρουσιάζει μπροστά την ατζέντα την κλιματική αλλαγή. Πρέπει και οι μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας να μην είναι εκτεθειμένες. Θα πρέπει να υπάρξουν κατευθύνσεις για το πώς μπορούν να γίνουν μέτρα και δράσεις για να καταστήσουν τις μονάδες αυτές κλιματικά ουδέτερες. Υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση να προχωρήσει ο σχεδιασμός για την ανάπτυξη του κλάδου.
Από την πλευρά της η Προϊσταμένη Γενικής Διεύθυνσης Αλιείας, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μαρίνα Πέτρου αναφέρθηκε στις δράσεις για την ενίσχυση της υδατοκαλλιέργειας. «Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να γίνουν και χρηματικοί πόροι για να υλοποιηθούν αυτοί οι σκοποί. Μέχρι το 2030 θα έχουν βελτιωθεί τα διοικητικά προβλήματα, θα έχει αυξηθεί λίγο η παραγωγή. Η κλιματική αλλαγή θα φέρει προβλήματα. Οφείλουμε να λύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα προβλήματα από αυτά που υπάρχουν έτσι ώστε να μπορέσουν οι μονάδες να σταθούν στα πόδια τους», είπε. Από την πλευρά της η Κατερίνα Λύτρα επιστημονική διευθύντρια ΕΛΟΠΥ αναφέρθηκε στην παραγωγική διαδικασία των προϊόντων υδατοκαλλιέργειας και τα οφέλη των ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας. «Θα πρέπει να ξέρουμε που είμαστε και που θέλουμε να πάμε» τόνισε. Ο Καθηγητής Ιωάννης Θεοδώρου Πρόεδρος του Τμήματος Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών στο Πανεπιστήμιο Πάτρας επισήμανε ότι «εμείς ανοίγουμε την πόρτα του Πανεπιστημίου, μια φορά τον χρόνο, έτσι ώστε να μάθουν οι πολίτες για τις Ιχθυοκαλλιέργειες και να ενημερώνονται όσο το δυνατόν καλύτερα. Πρόκειται για εκδηλώσεις που θα πρέπει να επαναλαμβάνονται στις τοπικές κοινωνίες. Επίσης θα πρέπει να ενισχύσουμε και τα επαγγέλματα της θάλασσας. Πρέπει να φτιάξουμε καινούργια εργαλεία έτσι ώστε να διαχειριστούμε στο μέλλον».
Η Ιωάννα Αργυρού Διευθύνουσα Σύμβουλος ΝΑΥΣ τόνισε ότι «η κοινωνική αποδοχή της υδατοκαλλιέργειας είναι ένα θέμα κλαδικό και ένα τοπικό. Εάν σε μια περιοχή έχουν προτεραιότητα τον τουρισμό τότε αντιδρούν. Εκτός από την κοινωνική αποδοχή ή την σύγκρουση συμφερόντων, η υδατοκαλλιέργεια είναι στάσιμη σε Ελλάδα και Ευρώπη εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ο κλάδος χρειάζεται βοήθεια από την πολιτεία αλλά και ο ίδιος ο κλάδος να προβεί σε κάποιες ενέργειες για την ενίσχυσή του. Για να τονωθεί η κατανάλωση θα πρέπει να υπάρξουν κανόνες, όπως για παράδειγμα για την ιχνηλασιμότητα των προϊόντων».
Ευζωία των εκτρεφόμενων ψαριών
Στον Β΄ κύκλο με θέμα την Ευζωία των εκτρεφόμενων ψαριών η Προϊσταμένη Διεύθυνσης Προστασίας των Ζώων, Φαρμάκων και Κτηνιατρικών Εφαρμογών, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μαρίνου τόνισε ότι «οι κτηνιατρικές υπηρεσίες διενεργούν, μεταξύ άλλων στις συνεχείς ελέγχους για την υγεία των ιχθύων».
Ο Μιχάλης Παυλίδης Αντιπρύτανης Έρευνας και Ανάπτυξης, Πανεπιστήμιο Κρήτης τόνισε ότι σύμφωνα με μελέτη ότι ενώ υπάρχουν διάφορες νομοθεσίες για την Ευζωία σε όλη την Ευρώπη, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα για τα ψάρια. Από την πλευρά του ο Business Development Expert, της ΕΛΟΠΥ Λεωνίδας Παπαχαρίσης. Δεν μπορούμε να επικαλεστούμε ότι έχουμε μια ξεκάθαρη νομοθεσία. Οι παραγωγοί έχουν συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να προσαρμοστούν στην ευζωία των ψαριών. Όσο οι εταιρείες ακολουθούν καλές πρακτικές τόσο πιο αποτελεσματικές είναι και οι μονάδες που λειτουργούν. Και οι τρεις ομιλητές αναφέρθηκαν επίσης στην υλοποίηση του Ενωσιακού Κέντρου Αναφοράς για την Ευζωία των Υδρόβιων Οργανισμών ο οποίος θα συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη επιστημονικών τεχνικών και μεθόδων αξιολόγησης του επιπέδου ευζωίας των υδρόβιων οργανισμών, καθώς και στην σχετική καθοδήγηση των αρμοδίων Αρχών των κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τον συντονισμό της συζήτησης είχε η Βάσω Αγγελέτου.