More

    Παπαθανάσης στον Realfm 97,8: Και το τελευταίο ευρώ από τα 15 δισ. θα μπει στην οικονομία – Τι είπε για δημογραφικό και ακρίβεια

    «Φέτος έχουμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων των τελευταίων 14 ετών» τόνισε ο Νίκος Παπαθανάσης στον Realfm 97,8 και στους Νίκο Χατζηνικολάου, Κάτια Μακρή και Αντώνη Δελλατόλα.

    «Το αυξήσαμε την περασμένη εβδομάδα κατά 900 εκατ. ευρώ, 13,1 δισ. ευρώ συνολικά, δεν έχει ξαναυπάρξει και μαζί με τις εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης θα φτάσουμε τα 14,8 δισ. ευρώ. Έχουμε σχεδιάσει να στηρίξουμε την οικονομία και την κοινωνία και αυτά τα χρήματα δεν πάνε μόνο στην επιχειρηματικότητα αλλά και σε δράσεις όπως οι προληπτικές εξετάσεις και οι διαδραστικοί πίνακες. Είναι μεγάλο και σοβαρό πρόγραμμα. Προφανώς και κάποιες εκταμιεύσεις γίνονται σταδιακά διότι κάποια έργα έχουν «τρέξει» πιο γρήγορα, όμως, δεν υπάρχει κάποιο θέμα, όλα πληρώνονται» υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

    Σχετικά με την τραπεζική χρηματοδότηση σε επιχειρήσεις και με αφορμή το άρθρο του Βασίλη Κορκίδη σύμφωνα με το οποίο μόνο 45.000 επιχειρήσεις από 700.000 έχουν πρόσβαση στην τραπεζική χρηματοδότηση, ο κ. Παπαθανάσης απάντησε: «Είναι 750.000 μαζί με τις ατομικές επιχειρήσεις. Εδώ είχαμε το πρόγραμμα, το ΤΕΠΙΧ 3 που εξασφάλιζε και το 50% του επιτοκίου και δίνει και εγγυήσεις. Το πρόγραμμα αυτό στο εγγυοδοτικό σκέλος είναι ακόμα ανοιχτό και έχουμε και ένα εργαλείο βοήθειας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Έχει διευρυνθεί η περίμετρος. Έχουμε προγράμματα που στηρίζουν τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα μέσω ΕΣΠΑ, μέσω Αναπτυξιακής Τράπεζας κλπ».

    Σύμφωνα με τον ίδιο, «και το τελευταίο ευρώ από τα 15 δισ. ευρώ μαζί με τις εκταμιεύσεις θα μπουν στην οικονομία έως το τέλος του 2024».

    Ο κ. Παπαθανάσης χαρακτήρισε το δημογραφικό «πολύ σημαντικό θέμα» και όπως είπε, «λαμβάνονται μέτρα και δίνονται κίνητρα». Είπε ακόμη ότι «η αλλαγή του μείγματος της ανάπτυξης είναι κάτι που απασχολεί την κυβέρνηση. Η Ελλάδα φαίνεται ότι προχωράει στην μεταποίηση και τρέχουν προγράμματα από το Ταμείο Ανάκαμψης».

    Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τόνισε ότι «κατατίθεται σήμερα το προσχέδιο του Προϋπολογισμού και για πρώτη φορά μαζί με το Μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο 2025-2028. Έχει σημαντικά στοιχεία. Στην Ελλάδα βλέπουμε μια ανάπτυξη 2,2% με μια Ευρώπη στο 0,8%.  Μέσω της ανάπτυξης και της σωστής δημοσιονομικής εικόνας θεωρούμε ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα να στηρίξουμε ούτως ή άλλως την κοινωνία και την οικονομία. Κάνουμε αυτά που πρέπει να κάνουμε για να στηρίξουμε την κοινωνία και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε».

    Αναφερόμενος στην ακρίβεια και την αισχροκέρδεια, υπογράμμισε ότι «είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που οριακά κινηθήκαμε μεταξύ του επιτρεπτέου και βάλαμε ένα ποσοστό κέρδους στην πώληση των προϊόντων. Ό, τι έγινε με πρόστιμα και ελέγχους ήταν στο πλαίσιο για να στηρίξουμε την κοινωνία στο θέμα της ακρίβειας. Θα συνεχίσουμε και παρακολουθούμε το φαινόμενο. Υπάρχει ήδη μια αποκλιμάκωση. Όσο γίνεται προσπαθούμε να τιθασεύσουμε ένα εξωγενές φαινόμενο».

    Ακούστε το ηχητικό:

     

    Newsroom
    Newsroomhttps://ekozani.gr
    Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... info@ekozani.gr

    more news