Το Χρηματιστήριο Αθηνών μπήκε στην παρακολούθηση του οίκου FTSE Russell για πιθανή αναβάθμιση από την κατηγορία των αναδυόμενων αγορών στην ομάδα των ανεπτυγμένων αγορών. Η ανακοίνωση έγινε στη σημερινή ετυμηγορία του FTSE για τις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές.
Η Ελλάδα προστίθεται στη “λίστα παρακολούθησης” για διάστημα 12 έως 18 μηνών, με στόχο την αναβάθμιση της κατηγορίας της. Το πρώτο “update” αναμένεται τον Μάρτιο του 2025, ως μέρος της ενδιάμεσης ανασκόπησης του FTSE, για να αξιολογηθεί η πορεία της χώρας προς την αλλαγή κατηγορίας.
Τα κριτήρια του FTSE
Σύμφωνα με τον FTSE, η Ελλάδα πληροί τις απαιτήσεις για την αναβάθμιση, όπως τα 22 ποιοτικά κριτήρια αγοράς, το κατώτατο όριο κεφαλαιοποίησης και ο αριθμός επενδυτικών τίτλων, βάσει στοιχείων της 28ης Ιουνίου 2024. Επίσης, διαθέτει υψηλό κατά κεφαλήν ΑΕΕ (Ακαθάριστο Εθνικό Εισόδημα) κατά την τεχνική Atlas.
Ωστόσο, η χώρα εξακολουθεί να αξιολογείται ως κερδοσκοπική (“speculative”) από τα τρία βασικά πιστοληπτικά ιδρύματα, ενώ η αναβάθμισή της στις ανεπτυγμένες αγορές απαιτεί βελτίωση στην επενδυτική πιστοληπτική της ικανότητα, χωρίς αρνητικές προοπτικές.
Η διαδικασία αναβάθμισης
Μετά τις εισηγήσεις των συμβουλευτικών επιτροπών του FTSE, αποφασίστηκε η ένταξη της Ελλάδας στη watch list στο πλαίσιο της ετήσιας αναθεώρησης του Σεπτεμβρίου 2024. Οι δείκτες της λίστας παρακολούθησης που αφορούν την Ελλάδα ως ανεπτυγμένη αγορά θα είναι διαθέσιμοι από τις 9 Οκτωβρίου.
Αν και η Ελλάδα έχει κατακτήσει την επενδυτική βαθμίδα από τους περισσότερους οίκους αξιολόγησης, πλην της Moody’s, η πορεία προς την αναβάθμιση θεωρείται περίπλοκη και μακροχρόνια. Η ικανοποίηση των κριτηρίων δεν είναι εγγυημένη μέσα στους επόμενους 18 μήνες, και η τελική απόφαση θα εξαρτηθεί από τη διαβούλευση με μεγάλους θεσμικούς επενδυτές.
Τα απαιτούμενα κριτήρια
Το Χρηματιστήριο της Αθήνας πληροί τα κριτήρια για την επενδύσιμη κεφαλαιοποίηση, την επενδυτική βαθμίδα, καθώς και τα λοιπά ποιοτικά κριτήρια. Ένα από τα πιο σημαντικά κριτήρια είναι ο αριθμός των εισηγμένων εταιρειών, όπου απαιτούνται τουλάχιστον πέντε εταιρείες με ελάχιστη κεφαλαιοποίηση ελεύθερης διασποράς άνω των 3 δισ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο, ο οίκος S&P Dow Jones Indices είχε ήδη εντάξει την Ελλάδα στη λίστα παρακολούθησης για πιθανή επαναφορά της στις ανεπτυγμένες αγορές το 2025. Η Ελλάδα βρίσκεται στις αναδυόμενες αγορές από το 2013, όταν υποβαθμίστηκε λόγω απώλειας της επενδυτικής βαθμίδας.
Οι διεθνείς οίκοι
Εκτός από τον FTSE Russell και τον S&P DJI, οι κύριοι οίκοι που αποφασίζουν για την κατηγορία των χρηματιστηρίων είναι οι MSCI και Stoxx. Ο FTSE Russell χρησιμοποιεί σειρά κριτηρίων που αναπτύχθηκαν με τη συμβολή διεθνών επενδυτών και κατατάσσει τις αγορές ως ανεπτυγμένες, αναδυόμενες ή συνοριακές.
Κ. Χατζηδάκης: Εξαιρετική είδηση για την Ελλάδα η αναβάθμιση της κατάταξης του Χρηματιστηρίου από τον οίκο FTSE Russell
«Η αναβάθμιση της κατάταξης του Χρηματιστηρίου Αθηνών με στόχο την επάνοδό του στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών από τον οίκο FTSE Russell είναι μια εξαιρετική είδηση για την Ελλάδα. Είναι αποτέλεσμα των θετικών εξελίξεων στην οικονομία, των θετικών προοπτικών που διανοίγονται αλλά και των συγκεκριμένων επιτυχημένων κινήσεων της κυβέρνησης στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.
«Αναφέρω ενδεικτικά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, την εισαγωγή των μετοχών του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, την πώληση μετοχών της Helleniq Energy. Και κυρίως – λόγω μεγέθους και ειδικού βάρους των τραπεζών στην οικονομία – την ολοκλήρωση της αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις συστημικές τράπεζες αλλά και τις εξελίξεις σε σχέση με τον πέμπτο τραπεζικό πυλώνα.
Το Ελληνικό Χρηματιστήριο οδεύει προς την ένταξη στις κορυφαίες κεφαλαιαγορές του κόσμου. Και αυτό δημιουργεί προϋποθέσεις για περαιτέρω εισαγωγή κεφαλαίων στη χώρα, βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης για τις εισηγμένες επιχειρήσεις, παραγωγικές επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας».