More

    Χρέη στους Δήμους: Πώς θα τα ρυθμίσετε σε έως 60 δόσεις – Τι ισχύει για πρόστιμα και προσαυξήσεις

    Εξόφληση χρεών προς τους Δήμους σε έως 60 δόσεις και με τη «βούλα». Δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που έχουν συσσωρευθεί έως το τέλος Αυγούστου 2024 δίνει ψηφισθέν νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο «άνοιξε τον δρόμο» για διακανονισμό των όποιων χρεών σε 60 δόσεις και με απαλλαγές για τους ευάλωτους οφειλέτες.

    Το ίδιο νομοσχέδιο καθιερώνει μια «ευέλικτη» διαδικασία αποδέσμευσης λογαριασμών που έχουν «μπλοκάρει» οι δήμοι μέσω της Εφορίας.

    Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης 

    Ο νέος νόμος δίνει τη δυνατότητα στους οφειλέτες να ρυθμίσουν σε έως 60 δόσεις τα χρέη προς τους δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα. Μια τέτοια εξέλιξη ενδεχομένως να είναι ευεργετική και για την ίδια την τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς αυτή την στιγμή το ύψος των οφειλών προς τους δήμους και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) αγγίζει τα 3,6 δισ. ευρώ.

    «Κούρεμα» και σε πρόστιμα και προσαυξήσεις

    Η ρύθμιση αφορά σε οφειλές που βεβαιώθηκαν έως τις 31 Αυγούστου 2024 και ενεργοποιείται ύστερα από αίτηση του οφειλέτη προς την αρμόδια για την είσπραξή τους υπηρεσία του οικείου δήμου ή του νομικού του προσώπου έως τις 30 Νοεμβρίου 2024.

    Για τους ευάλωτους οφειλέτες, τα χρέη καταβάλλονται με σημαντική απαλλαγή από προσαυξήσεις, τόκους και πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής.

    Εάν το ποσό καταβληθεί εφάπαξ η απαλλαγή είναι κατά 95%, ενώ εάν καταβληθεί από 13 έως 60 δόσεις η απαλλαγή είναι της τάξης του 75%.

    Επίσης, διευκολύνεται ο συμψηφισμός των οφειλών των ΔΕΥΑ με αυτές των δήμων, χωρίς την προσκόμιση ενημερότητας, μειώνοντας με τον τρόπο αυτό τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους.

    Πώς «ξεμπλοκάρουν» τραπεζικοί λογαριασμοί

    Για κάθε οφειλή προς τους δήμους άνω των 10.000 ευρώ θεσπίζεται πάγια δυνατότητα προσφυγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών του ν.4738/2020.

    Προβλέπεται ακόμη η απαλλαγή από δημοτικά τέλη των ιδιοκτητών μη ηλεκτροδοτούμενων κτηρίων, εφόσον προσκομίσουν υπεύθυνη δήλωση και βεβαίωση του αρμόδιου διαχειριστή δικτύου περί μη ηλεκτροδότησης και δεν αναζητούνται τυχόν οφειλές για την περίοδο πριν την υποβολή της σχετικής δήλωσης.

    Όσον αφορά στο «ξεμπλοκάρισμα» τραπεζικών λογαριασμών, κατά τη διάρκεια της ρύθμισης, εφόσον δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις δέσμευσης χορήγησης αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας από άλλη αιτία και ο οφειλέτης έχει καταβάλει:

    • το πέντε τοις εκατό (5%) της ρυθμιζόμενης οφειλής του, για οφειλή μέχρι πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ, ή
    • το δέκα τοις εκατό (10%) της ρυθμιζόμενης οφειλής του, για οφειλή από πέντε χιλιάδες και ένα λεπτό του ευρώ (5.000,01) και άνω,

    ο Δήμος ή το νομικό πρόσωπο προβαίνει σε εντολή άρσης της δέσμευσης αυτής προς την αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.) και σε εντολή για επαναδέσμευση σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής έστω και μίας από τις δόσεις.

    Newsroom
    Newsroomhttps://ekozani.gr
    Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... info@ekozani.gr

    more news