More

    Αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις: Σε «σταθερές» ημερομηνίες η υποβολή τους – Τι θα ισχύει για την έκπτωση φόρου

    Σαρωτικές είναι οι αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις βάσει του νομοσχεδίου που φέρνει στη Βουλή το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

    Οι αλλαγές αφορούν τόσο στον χρόνο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, όσο και στην έκπτωση φόρου που θα δίνεται στους συνεπείς φορολογούμενους.

    Όσοι φορολογούμενοι εξοφλούν εφάπαξ θα έχουν μεγαλύτερη έκπτωση φόρου, ενώ ορίζονται συγκεκριμένοι χρόνοι υποβολής των φορολογικών δηλώσεων με τις ημερομηνίες να είναι στάνταρ.

    Όσον αφορά στις προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων αυτές θα είναι από 15 Μαρτίου έως 15 Ιουλίου.

    Όπως ανακοινώθηκε στην ενημέρωση για το φορολογικό νομοσχέδιο σε συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Οικονομικών, αλλάζουν τα μπόνους για τους φορολογουμένους.

    Έτσι, η έκπτωση φόρου από 3% που ισχύει σήμερα για όσους εξοφλούν τους φόρους τους εφάπαξ και εντός συγκεκριμένων προθεσμιών διαμορφώνονται ως εξής:

    • 4% αν η δήλωση υποβληθεί στον πρώτο 1,5 μήνα της προθεσμίας και πληρωθεί εφάπαξ έως 31 Ιουλίου ο φόρος που αναλογεί,
    • 3% αν η διαδικασία υποβληθεί στον δεύτερο 1,5 μήνα της προθεσμίας,
    • 2% αν η υποβολή και πληρωμή γίνει στο μήνα εκπνοής.

    Την ίδια στιγμή, από τις 16 Ιανουαρίου έως την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου κάθε έτους, όλοι οι φορείς του δημοσίου που έχουν υποχρέωση ανάρτησης στοιχείων για τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων, αφού εγγραφούν σε ειδικό μητρώο, θα πρέπει να ανεβάζουν τα στοιχεία έγκαιρα και χωρίς λάθη. Στην αντίθετη περίπτωση, η ΑΑΔΕ θα βεβαιώνει πρόστιμο 2.500 ευρώ στο φυσικό πρόσωπο που έχει την ευθύνη για την έγκαιρη και σωστή αποστολή των στοιχείων, με προσαύξηση 50 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης. Πρόστιμο προβλέπεται και στον διοικητή της ΑΑΔΕ ή στον υποδιοικητή για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, αν καθυστερήσει να ανοίξει η πλατφόρμα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων πέραν της 15ης Μαρτίου.

    Newsroom
    Newsroomhttps://ekozani.gr
    Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... info@ekozani.gr

    more news