Για τις αυξήσεις στους ενστόλους, τον 13ο και 14ο μισθό μίλησε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης.
Ειδικότερα για τους ενστόλους ο Κυριάκος Πιερρακάκης εξήγησε ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει κάνει έναν μεγάλο εξορθολογισμό των δαπανών του και μέρισμα αυτού του εξορθολογισμού θα πάει στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.
«Κατ’ αρχήν σε ό,τι αφορά τους ενστόλους η κυβέρνηση έχει ήδη δώσει μία σειρά από αυξήσεις. 100 ευρώ αύξηση θα δουν όλοι οι ένστολοι από την 1η Ιουλίου αυτής της χρόνιας και βέβαια αυτό έρχεται να προστεθεί στα 30 ευρώ αύξηση που συμπαρέσυρε η αύξηση του κατώτατου μισθού για όλο το δημόσιο και 70 ευρώ πέρσι. Αυτά είναι 200 ευρώ», σημείωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
«Τώρα σε ό,τι αφορά τους ενστόλους στις Ένοπλες Δυνάμεις υπάρχει μία ευρύτερη, πανευρωπαϊκή συζήτηση για την άμυνα – την γνωρίζετε- για την ρήτρα διαφυγής. Υπάρχει ένα focus της Ε.Ε. στην άμυνα. Τι έχει κάνει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας; Έχει κάνει μία πολύ μεγάλη προσπάθεια να μειώσει δαπάνες, εξορθολογισμό. Θα δούμε, λοιπόν, το μέρισμα αυτού του εξορθολογισμού να πηγαίνει στο ανθρώπινο δυναμικό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας σε ένα ευρύτερο πλαίσιο υποστήριξης των Ενόπλων Δυνάμεων μας, που όπως αντιλαμβανόμαστε όλοι είναι απολύτως αναγκαίο, απολύτως ουσιώδες. Οι πλήρεις ανακοινώσεις θα γίνουν αύριο από τον αρμόδιο υπουργό», τόνισε ο Κυριάκος Πιερρακάκης.
Σε ερώτηση για το εάν υπάρχουν περιθώρια για την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο ο Κυριάκος Πιερρακάκης ανέφερε ότι «επειδή είμαι θιασώτης της άποψης στο πλαίσιο που σας είπαν πριν ότι οι πολιτικοί είναι εδώ για να λένε την αλήθεια. Και ετυμολογικά η αλήθεια είναι η πάλη της μνήμης με την λήθη, να μην ξεχνάς. Γι’ αυτό πρέπει να αναφερόμαστε στο παρελθόν. 8 δισ. ευρώ κάνει αυτό. 5 δισ. ευρώ κάνει η 13η και 14η σύνταξη, κοντά 3 δισ. κάνει ο 13ος και ο 14ος μισθός. Αυτά τα χρήματα δεν υπάρχουν».
Και συνέχισε: «Πάω ένα βήμα, όμως, παραπέρα από αυτές τις δηλώσεις. Έστω ότι υπήρχαν, θα ήταν η σωστή ενέργεια να πάμε και να τα διοχετεύσουμε όλα σε αυτή την κατεύθυνση; Σας απαντώ όχι. Γιατί; Γιατί η δουλειά της κυβέρνησης είναι να κάνει αναπτυξιακή και κοινωνική προτεραιοποίηση. Δεν θα μπορούσε να τα βάλει όλα σε μία κατεύθυνση γιατί τότε τι θα απαντούσαμε στον νέο άνθρωπο- στο πλαίσιο που σας είπα πριν- που σήμερα βρίσκεται στο νοίκι, είναι χαμηλόμισθος, είναι στον κατώτατο μισθό και θέλει να ξεκινήσει την οικογένεια του; Πρέπει δηλαδή συνολικά σε όλα τα μέτρα που θα λάβουμε στο πλαίσιο του δημοσιονομικού χώρου που θα έχουμε να μιλήσουμε, να συνομιλήσουμε, να στηρίξουμε όλες τις κοινωνικές ομάδες. Να το πω απλά: να πάνε όσο πιο πολλά γίνεται σε όσο πιο πολλούς και ο τρόπος για να γίνει αυτό είναι αυτό το συστηματικό χτίσιμο».
Ερωτηθείς αν θα υπάρχουν νέες μειώσεις φόρων, όπως του ΕΝΦΙΑ, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών υπογράμμισε ότι «το 2019 ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει ότι θα μειώναμε τον ΕΝΦΙΑ 30%. Μειώθηκε 35% και υπάρχει ένα έξτρα 25% που μειώνεται εάν το ακίνητο είναι ασφαλισμένο. Με το που δημιουργείται η δυνατότητα, με το που δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος θα υπάρχει αυτή η στήριξη που λέτε αλλά αυτό γίνεται συστηματικά με αναπτυξιακή και κοινωνική προτεραιοποίηση. Και όσο πέφτει ο πληθωρισμός, όσο πέφτει η ακρίβεια, που λέτε πολύ σωστά, τόσο περισσότερο ο κόσμος θα βλέπει αυτές τις ανόδους του κατώτατου μισθού, της βελτίωσης του μέσου μισθού. Γιατί μην ξεχνάτε έχουμε τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗΣ. Βλέπουμε από την ΕΡΓΑΝΗ ποιος είναι ο μέσος μισθός στην οικονομία. Βλέπουμε ποιοι κλάδοι πληρώνουν καλύτερα. Άρα βήμα βήμα ο κόσμος θα βλέπει καλύτερα εισοδήματα στο νοικοκυριό και στο πορτοφόλι του. Με την πτώση του πληθωρισμού θα δει ακόμη περισσότερα».