Τα καλύτερα ψέματα περιέχουν αλήθεια, λέγεται. Λίγοι παγκόσμιοι ηγέτες ενσαρκώνουν αυτή τη φράση καλύτερα από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Η 25ετής διακυβέρνησή του, η μεγαλύτερη μετά τον Ιωσήφ Στάλιν, είναι τόσο τυλιγμένη σε παραπληροφόρηση, μισές αλήθειες, συγκαλυμμένες αλήθειες, περισπασμούς και παρεκτροπές που είναι πρακτικά αδύνατο να υποστηρίξουμε τι είναι πραγματικό και τι όχι, ειδικά για τα Ρώσους πολίτες. Είναι κι αυτό μέρος του παιχνιδιού. Αλλά μερικές φορές, εδώ κι εκεί, οι πληροφορίες ξεφεύγουν και τα μυστικά βλέπουν το φως.
Είναι πιθανό ότι δεν θα μάθουμε ποτέ την αλήθεια για ορισμένα ερωτήματα που σχετίζονται με τον Πούτιν. Η επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος του Μάη του 2023 στο Κρεμλίνο, για παράδειγμα, πυροδότησε συζήτηση για ένα ψευδές συμβάν, όταν Ρώσοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν την Ουκρανία και ισχυρίστηκαν ότι ήταν μια απόπειρα δολοφονίας του Ρώσου προέδρου. Ως άτομο, έχει γίνει πολύς λόγος για την υγεία του Πούτιν και τις πιθανές μάχες του με τη νόσο του Πάρκινσον και τον καρκίνο. Τέτοια μυστικά, αν είναι αληθινά, πιθανότατα δεν θα αποκαλυφθούν στο εγγύς μέλλον. Και όχι, δεν είναι περίεργο να πιστεύουμε ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται από το ρωσικό κράτος δεν μπορούν να ληφθούν χωρίς την άδεια του Πούτιν.
Μερικά μυστικά που έχουν αποκαλυφθεί είναι άσκοπα, ωστόσο. Ο Πούτιν χειραγωγεί τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης για να ελέγξει τα εκλογικά αποτελέσματα, για παράδειγμα. Εργάζεται επίσης για να υπονομεύσει τις πολεμικές προσπάθειες της Ουκρανίας. Η Ρωσία έχει ανακατευτεί ακόμη και στις αμερικανικές εκλογές. Άλλα μυστικά που απορρίπτονται είναι λιγότερο προφανή και ακόμη και λίγο αστεία, όπως το σπα και το χαμάμ στο προσωπικό τρένο φάντασμα του Πούτιν.
Η νοθεία στις εκλογές
Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 υπό την ηγεσία του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, η Ρωσία είχε ένα σύντομο φλερτ με κάτι που έμοιαζε με δημοκρατικό κράτος προτού ο Βλαντιμίρ Πούτιν γίνει πρόεδρος το 1999. Όπως περιγράφει το AP News, υπηρέτησε δύο θητείες μέχρι το 2008 και πέρασε στην πρωθυπουργία, έγινε ξανά πρόεδρος το 2012, άλλαξε την προεδρική θητεία από τέσσερα σε έξι χρόνια, πέρασε μια τροπολογία που του επέτρεψε να συνεχίσει να επανεκλέγεται και επανεξελέγη για την πέμπτη θητεία του το 2024 σε μια τελετή μεγαλοπρέπειας στο Μεγάλο Παλάτι του Κρεμλίνου της Μόσχας. Και το μεγάλο σοκ είναι ότι δεν υπήρχε περίπτωση να μην κερδίσει.
Αυτή τη φορά, τα αποκαλυπτόμενα μυστικά έρχονται μέσω του εσθονικού ειδησεογραφικού ιστότοπου Delfi, ο οποίος διαβίβασε τις πληροφορίες σε πολλά ευρωπαϊκά ειδησεογραφικά πρακτορεία όπως τα France 24 και VSquare. Η εκλογική δολοπλοκία του Πούτιν ήταν περίπλοκη, αλλά με λίγα λόγια, περιλάμβανε μια μαζική εκστρατεία χειραγώγησης πληροφοριών σε πολλαπλά μέτωπα των μέσων ενημέρωσης και κόστισε περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Έγγραφα αποκαλύπτουν αναλύσεις προϋπολογισμού και ατζέντες προπαγάνδας, όπως εξύμνηση «μοντέρνων Ρώσων ηρώων για τους οποίους όλοι μπορούν να είναι περήφανοι», διαδημίζοντας «παραδοσιακές αξίες», ίδρυση «εναλλακτικών οργανισμών» ελεγχόμενων από το κράτος για τον έλεγχο των μηνυμάτων και ανάπτυξη «δημιουργικού περιεχομένου της εκστρατείας». Επικεντρώθηκε επίσης σε πράγματα όπως ταινίες και μουσικά φεστιβάλ. Ο γενικός στόχος ήταν να αποφευχθεί η άμεση αλλαγή των εκλογικών αποτελεσμάτων, αλλά να «προπαρασκευαστούν» προς την εύνοια του Πούτιν όσο το δυνατόν περισσότερο.
Η ρωσική εμπλοκή στις εκλογές των ΗΠΑ
Στη συνέχεια, έχουμε ένα μυστικό το οποίο πολλοί άνθρωποι συνήθιζαν να αρνούνται και να ισχυρίζονται ότι είναι παρανοϊκή ανοησία: η ρωσική παρέμβαση στις εκλογές των ΗΠΑ και την ενότητα των πολιτών, γενικά. Ως μέρος της προσπάθειας του FBI, η Politico ανέφερε τον Σεπτέμβριο του 2024 ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ είχε κατασχέσει 32 ιστότοπους που έμοιαζαν με αντίγραφα της Washington Post και του Fox News. Περιείχαν ψευδείς πληροφορίες σχετικά με γεγονότα όπως η απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ την ίδια χρονιά. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο γενικός εισαγγελέας Merrick Garland είπε ότι αυτοί οι ιστότοποι «τροφοδότησαν αφηγήσεις της ρωσικής κυβέρνησης ή προσπάθησαν να υποκινήσουν διχασμό στις ΗΠΑ». «Δεν έχουμε καμία ανοχή σε απόπειρες αυταρχικών καθεστώτων να εκμεταλλευτούν το δημοκρατικό μας σύστημα διακυβέρνησης», είπε σε συνέντευξη Τύπου.
Αν και αυτή η καταστολή αντιπροσωπεύει μια πρόσφατη προσπάθεια, η Επιλεγμένη Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας των ΗΠΑ κυκλοφόρησε βουνά από πρώην μυστικές πληροφορίες που σχετίζονται με την ανάμιξη της Ρωσίας στις εκλογές του 2016. Όπως εξήγησε το Time το 2019, οι έρευνες αποκάλυψαν ρωσική προπαγάνδα που κυκλοφόρησε μέσω YouTube, Instagram, Facebook, Twitter κ.λπ. Υπήρξαν ψεύτικες συγκεντρώσεις στη Φλόριντα και την Πενσυλβάνια, hacks στην εκστρατεία της Hilary Clinton, διείσδυση λογισμικού εγγραφής ψηφοφόρων (συμπεριλαμβανομένης της πιθανής αλλοίωσης ορισμένων πληροφορίες ψηφοφόρων), απόπειρες πειρατείας στην Εθνική Επιτροπή των Ρεπουμπλικανών, συναντήσεις που διοργανώθηκαν μεταξύ Ρώσων πρακτόρων και ενός ακούσιου Ντόναλντ Τραμπ, πληροφορίες για 500.000 ψηφοφόρους που κλάπηκαν από βάσεις δεδομένων σε πολλές πολιτείες και πολλά άλλα. Το 2018, το FBI εξέδωσε ομοσπονδιακά εντάλματα για 12 Ρώσους αξιωματικούς πληροφοριών που εμπλέκονται σε αυτά τα εγκλήματα.
Οι νεκροί πολιτικοί του αντίπαλοι
Το τελευταίο στοιχείο στη λίστα μας είναι αναμφισβήτητα το πιο ανησυχητικό. Είναι επίσης ένα από εκείνα τα ανοιχτά μυστικά που αναφέρθηκαν από πολλούς ιστότοπους όπως το Al Jazeera, τη The Guardian, τη The Washington Post, τη Politico και το AP News. Δηλαδή, ότι πολλοί Ρώσοι διαφωνούντες έχουν πεθάνει κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες και πιθανότατα δολοφονήθηκαν.
Το Newsweek και το Radio Free Europe έχουν λίστες με τέτοιους ανθρώπους που χρονολογούνται από το 2003. Υπάρχει ο επικεφαλής του Ομίλου Wagner Yevgeny Prigozhin, ο οποίος πέθανε σε αεροπορικό δυστύχημα το 2023 αφού έστρεψε την παραστρατιωτική του οργάνωση στη Μόσχα. Υπάρχουν δημοσιογράφοι και ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ήθελαν να αποκαλύψουν τη ρωσική διαφθορά, ένας Ρώσος ολιγάρχης και πολιτικοί αντίπαλοι που φώναζαν για δημοκρατία και διαφάνεια. Οι δημοσιογράφοι Stanislav Markelov και Anastasia Baburova πυροβολήθηκαν δίπλα-δίπλα το 2009. Η δημοσιογράφος Anna Politkovskaya πυροβολήθηκε στο διαμέρισμά της. Ο πρώην πρωθυπουργός και αντίπαλος της ρωσικής εισβολής στην Κριμαία Μπόρις Νεμτσόφ πυροβολήθηκε σε γέφυρα. Ο πρώην πράκτορας ασφαλείας και αποστάτης Aleksandr Litvinenko ήπιε τσάι με ραδιενεργό πολώνιο. Ο δημοσιογράφος Yuri Shchekochikhin πέθανε από μια μυστηριώδη ασθένεια.
Πιο πρόσφατα, ο εξέχων πολιτικός αντίπαλος του Πούτιν, Αλεξέι Ναβάλνι, πέθανε πίσω από τα κάγκελα. Το Reuters αναφέρει ότι οι αρχές είπαν στη μητέρα του ότι πέθανε από «σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου». Ο ιστότοπος Russia Today που ελέγχεται από το κράτος, και που πρόσφατα κατηγορήθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για προώθηση της ρωσικής προπαγάνδας, ανέφερε ότι επρόκειτο για θρόμβο αίματος, επικαλούμενος μια ανώνυμη πηγή. Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Γεωργία αναφέρει ότι ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε με νευρικό παράγοντα το 2020, τον ίδιο που χρησιμοποίησε η ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών (GRU) για να δολοφονήσει τον Ρώσο διπλό πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ το 2018.