More

    1ο Industry Summit 2024 – Άδωνις Γεωργιάδης: Από το 2019 μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές επενδύσεις στην φαρμακοβιομηχανία

    «Η υιοθέτηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου στην χώρα. Το παράδειγμα της φαρμακοβιομηχανίας, οι επενδύσεις και η στάση του Κράτους. Crisis Management με φόντο την διαρκή μεταβολή δεδομένων», ήταν τα θέματα της συζήτησης που έγινε ανάμεσα στον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, στο Μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της PETSIAVAS Α.Ε. Σίμο Αναστασόπουλο, στον Διευθυντή Εταιρική Ανάπτυξης του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων «Τσέτη» Σπύρο Κίντζιο, στον καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας ΕΚΠΑ, π. Αντιπρύτανης ΕΚΠΑ, π. Υπουργό Ναπολέων Μαραβέγια και στον Διευθύνοντας εταίρο-δικηγόρο της δικηγορικής εταιρείας «Χ. ΠΕΛΕΚΗΣ Δικηγορική εταιρεία» Χαράλαμπο Πελέκη. Το συντονισμό της συζήτησης έκανε η δημοσιογράφος Μαίρη Παπακωνσταντίνου.

    Του Δημήτρη Χριστούλια

    Ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε εκτενώς στο claw back και τόνισε ότι για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία η κρίση ήταν μια ευκαιρία ανάπτυξης, πραγματοποιώντας σημαντικές εξαγωγές. Από τον Οκτώβριο του 2019 μέχρι σήμερα, μέσω του επενδυτικό claw back έχουν πραγματοποιηθεί επενδύσει 1,6 δισ. ευρώ. Αυτό το οποίο θέλουμε να κάνουμε είναι να υπογράψουμε ένα τριετές μνημόνιο συνέργειας μεταξύ της κυβέρνησης και των μεγάλων εκπροσώπων από τον κλάδο της Υγείας. Η κυβέρνηση να δεσμευθεί για την φαρμακευτική δαπάνη σε βάθος τριετίας με αντάλλαγμα περισσότερες επενδύσεις από τις φαρμακοβιομηχανίες. Ο υπουργός Υγείας, αναφέρθηκε επίσης στη έρευνα και την ανάπτυξη στην φαρμακοβιομηχανία. Στο θέμα της γραφειοκρατίας ο υπουργός τόνισε ότι είναι απολύτως δεδομένο ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει στη μείωση της γραφειοκρατίας με την βοήθεια της τεχνολογίας. Η πρόοδος που έχει ήδη επιτευχθεί είναι παρά πολύ μεγάλη. Επίσης ανέφερε ότι «λίγο να σταματήσεις τις προσπάθειες είναι τόσο ανταγωνιστικό το διεθνές περιβάλλον που μένεις πίσω. Ασφαλώς η οικονομία πρέπει να ενισχύσει τις παραγωγικές επενδύσεις. Κάθε οικονομία που είναι μονοκαλλιέργεια σε μια δεδομένη στιγμή μπορεί να βρεθεί σε πολύ μεγάλη κρίση». Και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα έχει φυσικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Όταν πήγα στο υπουργείο Ανάπτυξης παρέλαβα τρία ναυπηγεία κλειστά και εγώ παράδωσα τρία ναυπηγεία ανοιχτά. Είναι πολύ κρίσιμο να αυξηθούν οι μισθοί στην Ελλάδα γιατί οι εργαζόμενοι θα πρέπει να είναι συμμέτοχοι στην ευημερία και στην ανάπτυξη.

    Τι δήλωσε για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα

    Αναφερόμενος στις πολιτικές που υλοποίησε η προηγούμενη κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «το μεγαλύτερο «κλειδί» απ’ όλα εάν θέλουμε η Ελλάδα να αποκτήσει ισχυρή οικονομία, να έχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, όχι πάντα εύκολα, είναι η ήττα της ιδεολογικής ηγεμονίας της Αριστεράς. Ο Τσίπρας, ο οποίος έκανε μεγάλη ζημιά στην ελληνική Οικονομία, υπολογίζει ο Ρέγκλινγκ 100 δισ. ευρώ. Εάν όμως αυτό το «εμβόλιο» κατά της αριστερής ιδεολογίας μας κρατήσει καμιά 25ετία τότε αυτά θα είναι τρίχες μπροστά σε αυτά που θα έχει κερδίσει η Ελλάδα εάν κάνουν πίσω οι αριστερές ιδέες.

    Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι ο κόσμος δεν ήθελε να βλέπει επενδύσεις. Αυτό σε πολύ μεγάλο βαθμό έχει αλλάξει και το χρωστάμε στην Αριστερά. Γιατί εάν δεν είχαν περάσει αυτοί μουρλοί για να κυβερνήσουν και να γίνουν ρεζίλι και να γελάνε στα καφενεία με τα σούργελα, φτάσαμε εδώ γιατί κατάλαβε ο κόσμος ότι ήταν σούεργελα». Τέλος, ο υπουργός τόνισε ότι «είναι πολύ κρίσιμο σε αυτή την περίοδο να αυξηθεί ο μέσος μισθός στην Ελλάδα. Είναι πολύ κρίσιμο να καταλάβει ομάδα του ελληνικού λαού ότι αυτά τα νούμερα που φαίνονται ότι πηγαίνουν καλά αφορούν και τον ίδιο και όχι μόνο τον βιομήχανο. Είναι η ουσιαστική ήττα των ιδεών της Αριστεράς θα έρθει από την καλύτερη ευημερία του ελληνικού λαού».

    Από την πλευρά του ο Διευθυντής Εταιρική Ανάπτυξης του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων «Τσέτη» Σπύρο Κίντζιο τόνισε ότι «οι φαρμακοβιομηχανίες στην Ελλάδα είναι ένας κλάδος που έχει μια απίστευτη συνέχεια και συνέπεια σε αυτό που κάνει και έχει πολύ μεγάλο ιστορικό βάθος έχοντας αυτή την δυναμική από τα τέλη της δεκαετίας του ‘60 και αρχές ‘70. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία επενδύσει σταθερά έτσι ώστε να μπορεί να συμβαδίζει με τις εξελίξεις και να είναι ανταγωνιστική». Και πρόσθεσε: «Είμαστε μια βιομηχανία με ισχυρό κανονιστικό πλαίσιο γιατί μιλάμε για την ανθρώπινη υγεία». Επίσης αναφέρθηκε στην διασύνδεση της εκπαίδευσης με την επιχειρηματικότητα, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει η κουλτούρα της επιχειρηματικότητας και επισημαίνοντας ότι «αλλάζει η φαρμακοβιομηχανία, αλλάζει πάρα πολύ και το ίδιο το προϊόν και αλλάζουν και οι υπηρεσίες».

    Στο crises management αναφέρθηκε ο καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας ΕΚΠΑ, π. Αντιπρύτανης ΕΚΠΑ, π. Υπουργός Ναπολέων Μαραβέγιας, τονίζοντας ότι σε περιόδους όπου σε άλλους κλάδους υπάρχουν προβλήματα στον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας και μέσα στην κρίση έγιναν επενδύσεις και φυσικά καλύπτονται οι εγχώριες ανάγκες, επισημαίνοντας ότι εκείνο που χρειάζεται πρώτα απ’ όλα είναι εμπιστοσύνη και σταθερότητα. Νομίζω ότι η φαρμακοβιομηχανία έχει την δυνατότητα να αντιμετωπίζει το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία. Η προστιθέμενη αξία στην φαρμακοβιομηχανία είναι πολύ υψηλή και πολλοί άλλοι λόγοι συμβάλουν στην ανάπτυξη του κλάδου της φαρμακοβιομηχανίας. Η κυβέρνηση έχει ένα πλάνο για την ανάπτυξη της βιομηχανίας. Υπάρχουν κλάδοι όπου στην περίοδο της κρίσης κατάλαβαν ότι δεν τους χωράει η εγχώρια αγορά και στράφηκαν στις εξαγωγές». «Νομίζω ότι αυτό που θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι, τόνισε ο κ. Μαραβέγιας είναι ότι η δεκαετής κρίση μας έχει πάει πίσω σε όλους τους τομείς και δεν είναι μόνο αυτό που χάσαμε αλλά είναι και αυτό που δεν κερδίσαμε. Χρειάζεται να τρέξουμε πάρα πολύ σε όλα τα επίπεδα όπως έτρεξε η φαρμακοβιομηχανία. Η παραγωγικότητα είναι το «κλειδί» γιατί αυτό θα μας φέρει ανταγωνιστικότητα σε διεθνές επίπεδο.

    Από την πλευρά του ο Διευθύνων εταίρος-δικηγόρος της δικηγορικής εταιρείας «Χ. ΠΕΛΕΚΗΣ Δικηγορική εταιρεία» Χαράλαμπος Πελέκης επισήμανε ότι «οι επιχειρήσεις και οι βιομηχανίες είναι ζωντανοί οργανισμοί. Τόσο οι ανθρώπινοι οργανισμοί όσο και οι επιχειρήσεις μπορούν να νοσήσουν. Το να μιλάμε για διαχείριση κρίσεων είναι αστείο γιατί πλέον οι επιχειρήσεις έχουν περάσει από πολλές κρίσεις». Επίσης τόνισε ότι «η φαρμακοβιομηχανία είναι ένας κλάδος πολύ ευαίσθητος γιατί έχει να κάνει με την υγεία των ανθρώπων. Οι φαρμακοβιομηχανίες διαθέτουν τα μοντέλα πρόσληψης για να διαχειρίζονται κρίσεις». Και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι το κράτος θα πρέπει να βάζει τους κανόνες όσον αφορά τις βιομηχανίες και να αφήνει τους επιχειρηματίες να κάνουν την δουλειά τους. Να έχουμε ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον, που όπως δείχνει έχουμε».

    Το Μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της PETSIAVAS Α.Ε. Σίμος Αναστασόπουλος τόνισε ότι «η φαρμακευτική βιομηχανία έχει αποδείξει ότι μπορεί να βοηθήσει στην πράξη, μέσα από επενδύσεις και δημιουργία καλών θέσεων εργασίας. Πιστεύω πάρα πολύ στην επιχειρηματικότητα και στην ιδιωτική οικονομία, γιατί εκεί δημιουργείται ο πλούτος για την όλη την κοινωνία. Η φαρμακευτική βιομηχανία έχει δημιουργήσει πλούτο για την χώρα, έχει δώσει καλούς μισθούς, καλές αμοιβές. Οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες απασχολούν 11.500 άτομα και με τις επενδύσεις αυτές που περιγράψαμε πριν θα απασχολήσουν άλλες 5.000 με 6.000 στο άμεσο μέλλον. Καλές θέσεις εργασίας, καλούς μισθούς και καλές προοπτικές. Όλες αυτές οι μεταρρυθμίσεις που περιγράφουμε κατά καιρούς έχουν νόημα».

    Χορηγοί επικοινωνία του συνεδρίου είναι Gold: Coca-Cola Τρία Έψιλον, ΙΟΝ, ΝΙΚΑS, ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ, ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ. Silver: Europa Aluminum Systems, Uni-Pharma Pharmaceutical Laboratories S.A., VKC A.E., Sponsors: EΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ΑPOSTOLOS VOURLOUMIS EQUIPMENT NEXT, ΔΕΠΑ, DROMEAS, HELLENIQ ENERGY, MEGARA RESINS, MEL, PRIORITY, REVIVAL, SENERGQON.

    Newsroom
    Newsroomhttps://ekozani.gr
    Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... info@ekozani.gr
    spot_img

    more news