Το φύλο, η ηλικία και η κοινωνικοοικονομική κατάσταση ήταν παράγοντες που συνέβαλαν στην κακή βαθμολογία ψυχικής υγείας, σύμφωνα με μια νέα έρευνα. Σχεδόν δύο στους πέντε Ευρωπαίους εργαζόμενους κινδυνεύουν να πάθουν πάθηση ψυχικής υγείας, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Η ψυχική υγεία των εργαζομένων στην Ευρώπη βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο, με το 40% να διατρέχει αυξημένο κίνδυνο λόγω των αυξανόμενων πιέσεων στον εργασιακό χώρο, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη. Η έρευνα, που διεξήχθη σε δεκάδες χώρες της ΕΕ, φέρνει στο φως τις σοβαρές επιπτώσεις του επαγγελματικού άγχους, των ακατάπαυστων απαιτήσεων και της έλλειψης ισορροπίας μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής.
Σε κάθε χώρα, 500 άτομα ερωτήθηκαν και άτομα με βαθμολογία κάτω του 80 θεωρήθηκαν σε κίνδυνο. Η βαθμολογία όσον αφορά την ψυχική υγεία διέφερε ανά χώρα, με την Ισπανία να έχει το 48 τοις εκατό των εργαζομένων που ταξινομούνται ως υψηλού κινδύνου για προβλήματα ψυχικής υγείας, ακολουθούμενη από την Πολωνία (45 τοις εκατό) και την Ιταλία (43 τοις εκατό).
Η κακή ψυχική υγεία δεν επηρεάζει μόνο τους ίδιους τους εργαζόμενους αλλά και τις επιχειρήσεις.
Οι παράγοντες πίσω από την κρίση: Η πίεση για παραγωγικότητα, ειδικά μετά την πανδημία, έχει εκτοξευθεί στα ύψη. Eπίσης, πολλές επιχειρήσεις δεν διαθέτουν δομές ή πολιτικές για την προώθηση της ψυχικής υγείας. Η οικονομική αστάθεια και οι αλλαγές στις αγορές εργασίας δημιουργούν επιπλέον άγχος στους εργαζόμενους.
Ιδιαίτερα ευάλωτες εμφανίζονται ορισμένες ομάδες εργαζομένων, όπως οι νέοι επαγγελματίες, εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, της φιλοξενίας και των υπηρεσιών, όπου η επαφή με το κοινό συνδέεται συχνά με έντονο στρες. Οι γυναίκες επίσης συχνά αντιμετωπίζουν διπλή πίεση λόγω εργασιακών και οικογενειακών υποχρεώσεων.
Η κακή ψυχική υγεία δεν επηρεάζει μόνο τους ίδιους τους εργαζόμενους αλλά και τις επιχειρήσεις. Η μείωση της παραγωγικότητας, η αυξημένη απουσία από την εργασία και η αύξηση των περιστατικών burn-out αποτελούν σοβαρά προβλήματα. Επιπλέον, το οικονομικό κόστος της ψυχικής υγείας για τις χώρες της ΕΕ υπολογίζεται σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.
“Υπάρχουν τρεις κύριοι παράγοντες που πραγματικά κάνουν τη διαφορά. Ο πιο σημαντικός όμως είναι βασικά τα πράγματα που συμβαίνουν σε αυτή τη χώρα”, δήλωσε στο Euronews Health η Paula Allen, παγκόσμια ηγέτης και αντιπρόεδρος έρευνας και γνώσεων στο TELUS Health.
Οι διαφορές στην κουλτούρα και τις υποδομές μπορούν επίσης να διαδραματίσουν ρόλο όπως το φύλο, η ηλικία και η κοινωνικοοικονομική κατάσταση με τις γυναίκες, για παράδειγμα, όταν αναφέρουν βαθμολογίες ψυχικής υγείας πάνω από πέντε μονάδες χαμηλότερες από τους άνδρες.