Η υιοθέτηση καλών συνηθειών είναι κρίσιμη για να γεράσουμε υγιείς και ευτυχισμένοι. Ωστόσο, μια από τις πιο σημαντικές συνήθειες που πρέπει να αλλάξουμε είναι πολύ βασική.
Η ικανότητα να διαχειριζόμαστε το άγχος με υγιείς τρόπους είναι βασική για να προστατεύσουμε τη σωματική και ψυχική μας υγεία καθώς μεγαλώνουμε.
Αντί να καταφεύγουμε σε ανθυγιεινές συνήθειες, όπως η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή το κάπνισμα, είναι σημαντικό να βρούμε στρατηγικές που να προάγουν την ευημερία μας. Οι τεχνικές χαλάρωσης, όπως η βαθιά αναπνοή, ο διαλογισμός και οι ασκήσεις γιόγκα, μπορούν να μειώσουν το άγχος και να βελτιώσουν την ψυχική μας υγεία.
Η σωματική άσκηση παίζει επίσης κρίσιμο ρόλο στην καλή γήρανση. Η τακτική άσκηση βοηθάει στη διατήρηση της μυϊκής μάζας, της οστικής πυκνότητας και της ευλυγισίας. Επιπλέον, η φυσική δραστηριότητα συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων του άγχους και ενισχύει τη διάθεση, καθώς απελευθερώνονται ενδορφίνες, οι «ορμόνες της ευτυχίας».
Η σημασία του ύπνου
Η ποιότητα του ύπνου φαίνεται να είναι κρίσιμη για τη διατήρηση της υγείας καθώς μεγαλώνουμε, όπως δείχνει μια νέα μελέτη από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο Wenzhou στην Κίνα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι αλλαγές στις συνήθειες ύπνου με την πάροδο των χρόνων μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την υγιή γήρανση, καθώς συσχετίζονται με μειωμένες πιθανότητες καλής υγείας στην τρίτη ηλικία.
Η υγιής γήρανση δεν περιλαμβάνει μόνο την απουσία ασθενειών όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος, οι καρδιοπάθειες και οι χρόνιες πνευμονοπάθειες, αλλά και την ικανότητα να εκτελούμε καθημερινές δραστηριότητες ανεξάρτητα, την υψηλή γνωστική λειτουργία, τη θετική ψυχική υγεία και την ενεργό συμμετοχή στην κοινωνική ζωή. Συγκεκριμένα, η συμμετοχή σε δραστηριότητες, όπως παιχνίδια, κοινωνικές συναναστροφές και κοινωφελείς εκδηλώσεις, συνδέεται με καλύτερη ποιότητα ζωής και μεγαλύτερη μακροζωία.
Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο BMC Public Health, ανέλυσε δεδομένα από 3.306 άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, παρακολουθώντας τις συνήθειες ύπνου τους από το 2011 έως το 2020. Οι επιστήμονες κατέγραψαν πέντε διαφορετικές πορείες ύπνου: σταθερή, μακροχρόνια σταθερή, μειούμενη, αυξανόμενη και βραχυχρόνια σταθερή. Διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες που παρουσίασαν αυξανόμενη ή μειούμενη διάρκεια ύπνου είχαν σημαντικά χαμηλότερες πιθανότητες επιτυχούς γήρανσης.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, μόνο το 13,8% των συμμετεχόντων πληρούσε τα κριτήρια της υγιούς γήρανσης μέχρι το 2020. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τόσο η υπερβολική όσο και η ανεπαρκής διάρκεια ύπνου μπορεί να επηρεάσουν την ψυχική και φυσιολογική ευημερία, κάνοντάς μας πιο ευάλωτους σε προβλήματα υγείας.
Η διατήρηση μιας σταθερής και επαρκούς διάρκειας ύπνου φαίνεται να είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέτρα για την ενίσχυση της υγιούς γήρανσης, συμβάλλοντας στην καλύτερη διαχείριση των σωματικών και ψυχικών προκλήσεων που συνοδεύουν το πέρασμα του χρόνου.