More

    Σήμερα έμαθα: Γιατί κάποια εμβόλια πονάνε περισσότερο από άλλα;

    Είτε σχεδιάζετε ένα ταξίδι στο εξωτερικό, είτε έχετε χτυπήσει με ένα βρώμικο αγκάθι ή θέλετε να προετοιμαστείτε για την εποχή της γρίπης, το να κάνετε ένα εμβόλιο δεν είναι συνήθως μεγάλη υπόθεση. Εκτός από γενικότερο φόβο ή φόβο για τις βελόνες, είναι μια γρήγορη διαδικασία, ένα τρύπημα στον δελτοειδή σας και ένας επίδεσμος.

    Μερικοί άνθρωποι, ωστόσο, αναφέρουν ότι ορισμένα εμβόλια αισθάνονται πονούν περισσότερο, με πόνο κατά την ένεση και υπολειπόμενο πόνο. Το επίπεδο δυσφορίας έχει σχέση με το εμβόλιο που χορηγείται, τον τρόπο παρασκευής του εμβολίου, τον ασθενή ή τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης;

    Σύμφωνα με τη Nancy Messonnier, διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Ανοσοποίησης και Αναπνευστικών Ασθενειών στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ο πόνος στην ένεση είναι μια φυσιολογική συνέπεια που έχει σχεδιαστεί για να προκαλέσει μια απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η Δρ Messonnier είπε στη Wall Street Journal ότι η φλεγμονή γύρω από το σημείο της ένεσης αποτελεί ένδειξη ότι το εμβόλιο λειτουργεί.

    Όταν εγχέεται ένα εμβόλιο, τα αντιγόνα εισάγονται στον οργανισμό. Αυτές οι πρωτεΐνες επιτρέπουν στα λευκά αιμοσφαίρια να πολεμούν ενάντια στους ιούς. Όταν γίνουν στο χέρι σας, το σώμα σας αναπτύσσει μια άμυνα στο σημείο της ένεσης, οδηγώντας σε φλεγμονή. (Ναι, αυτός είναι ο λόγος που το χέρι σας πονάει μετά από ένα εμβόλιο γρίπης.)

    Ορισμένα εμβόλια τείνουν να πονάνε λίγο περισσότερο από άλλα, όπως αυτά που στοχεύουν στην ηπατίτιδα Α και Β και το DTaP (για διφθερίτιδα, τέτανο και κοκκύτη). Δεν είναι απολύτως σαφές γιατί, αλλά είναι πιθανό ότι τα πρόσθετα που έχουν σχεδιαστεί για να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως τα άλατα αλουμινίου ή το μονοφωσφορυλολιπίδιο Α, είναι οι ένοχοι. «Αυτά είναι ασφαλή συστατικά που προστίθενται στο εμβόλιο ειδικά για να δημιουργήσουν μια ισχυρότερη ανοσολογική απόκριση», είπε η Messonnier στην εφημερίδα, προσθέτοντας ότι μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι πιο ευαίσθητοι σε αυτά από άλλους.

    Αυτά τα πρόσθετα δεν είναι ο μόνος λόγος που τα εμβόλια μπορούν να πονέσουν. Το επίπεδο pH του διαλύματος (το οποίο μπορεί να είναι όξινο), ο όγκος και η θερμοκρασία μπορούν επίσης να επηρεάσουν το εάν υπάρχει ενόχληση.

    Εάν εσείς ή το παιδί σας απεχθάνεστε τη βελόνα, μπορείτε να δοκιμάσετε τεχνικές απόσπασης της προσοχής, όπως μουσική, να ζητήσετε μια κρέμα που μουδιάζει ή να πάρετε ένα παυσίπονο χωρίς ιατρική συνταγή για να καταπολεμήσετε τυχόν πόνους μετά την ένεση.

    Παρεμπιπτόντως, το εμβόλιο πιθανότατα δεν θα βλάψει περισσότερο ή λιγότερο εάν εφαρμοστεί στους γλουτούς σας, όπως ήταν η πρακτική κάποτε. Ενώ ορισμένα εμβόλια λειτουργούν καλά στον λιπώδη ιστό, όπως το MMR (ιλαρά, παρωτίτιδα και ερυθρά, που κατευθύνεται στο λίπος κοντά στους τρικέφαλους μυς), πολλά δεν το κάνουν. Και επειδή τα εμβόλια κατά της γρίπης χορηγούνται συχνά σε δημόσιους χώρους όπως τα φαρμακεία, είναι πιθανώς καλύτερο να γίνουν στα άνω άκρα σας.

    Newsroom
    Newsroomhttps://ekozani.gr
    Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... info@ekozani.gr
    spot_img

    more news