Η δράση του πασίγνωστου κατά συρροή δολοφόνου, που ακολούθησε κατά ένα μεγάλο ποσοστό τα βήματα του Τζακ του Αντεροβγάλτη και έστελνε σημειώματα στην αστυνομία, ξεκίνησε στις 20 Δεκεμβρίου του 1968.
Στις 11 το βράδυ, ένα αυτοκίνητο με επιβάτες δυο έφηβους, έφτασε σε ένα δασάκι στο Βαλέχο της Καλιφόρνια. Προφανώς ήθελαν, να ερωτοτροπήσουν. Κάποια στιγμή ένας τύπος πλησίασε το αυτοκίνητο τους και πριν προλάβουν να αντιδράσουν, ο άντρας σκότωσε τον 17χρονο Ντέιβιντ Φάραντεϊ. Η 16χρονη κοπέλα που ήταν μαζί του, άρχισε να τρέχει, αλλά λίγα μέτρα μετά έπεσε νεκρή με 5 σφαίρες στην πλάτη.
Από τότε ο Ζόντιακ, όπως αποκαλούσε τον εαυτό του από τα γράμματα που έστελνε σε εφημερίδες και αστυνομία, σκότωσε τρεις γυναίκες και δυο άντρες, με τις επιθέσεις του να προσανατολίζονται σε ζευγάρια. Στον δεύτερο και στον τρίτο φόνο, οι άντρες τη γλίτωσαν, αλλά οι κοπέλες πέθαναν και οι δυο. Ο τέταρτος φόνος, ήταν ενός οδηγού ταξί.
Οι φόνοι έγιναν στην πολιτεία της Καλιφόρνια. Μόλις τους έκανε τηλεφωνούσε στην αστυνομία, ανώνυμα, από έναν τηλεφωνικό θάλαμο, λίγα τετράγωνα μακριά από το αστυνομικό τμήμα.
Έγινε ο φόβος και ο τρόμος των ζευγαριών για αρκετό καιρό. Μετά τον δεύτερο φόνο, έστειλε ένα γράμμα σε τρεις εφημερίδες, το οποίο συνοδευόταν από το σύμβολό του, έναν σταυρό στη μέση ενός κύκλου, και ένα κωδικοποιημένο μήνυμα, το οποίο «έσπασαν» 2 καθηγητές, 8 ημέρες μετά την αποστολή του. Το γράμμα έγραφε:
«Μου αρέσει να σκοτώνω ανθρώπους γιατί έχει πολύ πλάκα. Έχει πιο πολύ πλάκα από το κυνήγι, γιατί ο άνθρωπος είναι το πιο επικίνδυνο ζώο απ’ όλα. Το να σκοτώνω κάτι είναι η πιο δυνατή εμπειρία, είναι ακόμη καλύτερη από το να ξεδίνεις με ένα κορίτσι. Το καλύτερο όλων είναι πως, όταν πεθάνω, θα ξαναγεννηθώ στον Παράδεισο και όλοι όσους έχω σκοτώσει θα γίνουν σκλάβοι μου. Δεν θα σας πω το όνομά μου, γιατί θα προσπαθήσετε να με κάνετε να σταματήσω να συλλέγω σκλάβους για τη μετέπειτα ζωή».
Στον τρίτο φόνο πλησίασε ένα νεαρό ζευγάρι με μαύρη κουκούλα και μια μπλούζα με το σύμβολό του. Στον τέταρτο, διέφυγε της σύλληψης και έστειλε ένα κομμάτι από το πουκάμισο του θύματος στην εφημερίδα San Francisco Chronicle.
Συνολικά έστειλε 20 γράμματα. Ξεκινούσε πάντα με τη φράση, «Σας μιλάει ο Ζόντιακ». Παραδέχθηκε 37 φόνους, που στους περισσότερους ο δράστης είχε ήδη συλληφθεί. Η αστυνομία έκρινε πως παραδεχόταν φόνους που δεν έκανε για να τους μπερδέψει και για να τραβήξει την προσοχή. Παρολ’ αυτά, επίσημα είναι ύποπτος για 51 συνολικά φόνους!
Τα γράμματά του σταμάτησαν το 1970. Εμφανίστηκε πάλι το 1974, όταν και ανέφερε πως η ταινία «Ο εξορκιστής» είναι μια από τις καλύτερες σατιρικές κωμωδίες που είδε στη ζωή του. Ο βασικός ύποπτος ήταν ο Άρθουρ Λι Άλεν. Παρόλο που τα στοιχεία εναντίον του ήταν πολλά, η αστυνομία τον άφησε ελεύθερο, επειδή το DNA του δεν ταίριαζε με εκείνο του σάλιου που υπήρχε στα γράμματα.
Ο Άλεν μπήκε φυλακή για κακοποίηση ανηλίκου το 1974 και αποφυλακίστηκε το 1977. Πέθανε από καρδιακή προσβολή το 1992, όμως ποτέ δεν βγήκε από τη λίστα των υπόπτων. Υπήρξαν και άλλοι πολλοί ύποπτοι, με τον κόσμο για κάποια χρόνια να παθαίνει πανικό και να καταδίδει στην αστυνομία δεκάδες ανθρώπους.
Οι φόνοι έμειναν επίσημα ανεξιχνίαστοι. Το 2007 η ιστορία του Ζόντιακ μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο, με πρωταγωνιστές τους Jake Gyllenhaal και Robert Downey Junior.