«Μηδενίζονται» από τη νέα χρονιά οι πιο δημοφιλείς τραπεζικές προμήθειες για τους πολίτες ωστόσο κάποιες θα εξακολουθούν να συνοδεύουν και το επόμενο διάστημα τις συναλλαγές τους.
Της Κατερίνας Φεσσά
Αυτό θα γίνει στο πλαίσιο των παρεμβάσεων που ανακοίνωσε προ ημερών η κυβέρνηση για τις τράπεζες και ο λογαριασμός για αυτές διαμορφώνεται στα 350 εκατομμύρια ευρώ. Για τον λόγο αυτόν το enikonomia.gr κατάρτισε έναν οδηγό με 5 ερωτήσεις και απαντήσεις για τις νέες χρεώσεις στις τραπεζικές προμήθειες που θα ισχύσουν από το επόμενο έτος. Αναλυτικά:
1) Σε ποιες τραπεζικές προμήθειες μηδενίζονται οι χρεώσεις;
Μηδενίζονται οι χρεώσεις:
- για πληρωμή λογαριασμών και οφειλών προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και λοιπούς φορείς γενικής κυβέρνησης, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, τις εταιρίες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου, ύδρευσης, τηλεπικοινωνιών και τις ασφαλιστικές εταιρίες, μέσω web-banking και mobile-banking. Αυτό αφορά στις συναλλαγές που πραγματοποιούν φυσικά πρόσωπα και ελεύθεροι επαγγελματίες. Υπενθυμίζεται πως οι πολίτες δίνουν σήμερα προμήθεια μέχρι και 0,60 ευρώ για αυτά.
- για ανάληψη μετρητών σε δημοτικές ενότητες όπου υπάρχει ΑΤΜ μόνο ενός τραπεζικού ιδρύματος. Υπενθυμίζεται πως σήμερα οι αντίστοιχες χρεώσεις ανέρχονται από 0-3 ευρώ ανά συναλλαγή.
- για ερώτηση υπολοίπου σε κάθε ΑΤΜ άλλης τράπεζας σε ολόκληρη τη χώρα. Υπενθυμίζεται πως σήμερα το κόστος ανέρχεται στα 0,2 ευρώ.
- για φόρτιση έως 100 ευρώ προπληρωμένων καρτών. Υπενθυμίζεται πως σήμερα υπήρχε μια επιβάρυνση σχεδόν 1 ευρώ για τους καταναλωτές
2) Ποιες προμήθειες μειώνονται κατά 50%;
Επεκτείνεται η μείωση του 50% στις προμήθειες για αγορές από 10 ευρώ μέσω POS στην λεγόμενη «Μικρή Λιανική» στα 20 ευρώ.
3) Σε ποια εμβάσματα μπαίνει πλαφόν και πόσο μειώνεται το κόστος των προμηθειών;
Καθιερώνεται μέγιστο ύψος χρέωσης 0,5 ευρώ για αποστολή χρημάτων (εξερχόμενο έμβασμα) και 0,5 ευρώ για λήψη χρημάτων (εισερχόμενο έμβασμα), για ποσά έως 5.000 ευρώ ανά έμβασμα, για φυσικά πρόσωπα και ελεύθερους επαγγελματίες, μεταξύ τραπεζών εντός Ελλάδας. Αυτό αφορά τόσο απλά εμβάσματα, όσο και άμεσες μεταφορές πίστωσης (SEPA). Πρόκειται για μείωση του κόστους προμηθειών από 50% έως και 80% αναλόγως την τράπεζα και το είδος εμβάσματος (από 2,5 έως 5 ευρώ που κοστίζει σήμερα). Σημειώνεται ότι από τις αρχές του νέου έτους, βάσει του κανονισμού 2024/88, προβλέπεται η ισοδύναμη επιβάρυνση των άμεσων μεταφορών πίστωσης με τις απλές μεταφορές πίστωσης.
4) Πότε θα ισχύσουν οι νέες χρεώσεις στις τραπεζικές προμήθειες;
Από το επόμενο έτος, ενδεχομένως από τις 15 Ιανουαρίου του 2025.
5) Ποιες τραπεζικές προμήθειες δεν μειώνονται;
Δεν μειώνονται ορισμένες τραπεζικές προμήθειες. Αναλυτικά αυτές είναι οι εξής:
- Η προμήθεια για την έκδοση αντιγράφων κίνησης λογαριασμών/δανείων/πιστωτικών καρτών.
- Η προμήθεια για την αγορά χρεογράφων του ελληνικού δημοσίου.
- Η προμήθεια για την αποστολή χρημάτων (έμβασμα) σε τράπεζες εκτός Ευρωζώνης.
- Η προμήθεια για την επανέκδοση χρεωστικής – πιστωτικής κάρτας λόγω λήξης και λόγω κλοπής, απώλειας ή φθοράς. Υπενθυμίζεται πως εάν κάποιος χάσει σήμερα την κάρτα του θα πρέπει να πληρώσει το ποσό των 5 ευρώ για την επανέκδοση της.
- Η συνδρομή για την πιστωτική κάρτα. Υπενθυμίζεται πως σήμερα το κόστος είναι σχεδόν στα 30 ευρώ.
- Τα έξοδα για την αξιολόγηση αιτημάτων δανείων.
- Τα έξοδα του νομικού και του τεχνικού ελέγχου για αιτήματα δανείων.
- Τα έξοδα για συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες στο εξωτερικό.