More

    Ίσως να βρέθηκε η αιτία πολλών ανεξήγητων καρκίνων

    Φωτογραφία από CDc

    Μια εκτενής επιστημονική ανασκόπηση, η οποία ανέλυσε περισσότερες από 3.000 μελέτες σχετικά με τα μικροπλαστικά, υποδεικνύει πιθανή σύνδεση αυτών των μικροσκοπικών ρύπων με σοβαρές παθήσεις, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα και του παχέος εντέρου, καθώς και με αναπνευστικές ασθένειες και προβλήματα γονιμότητας.

    Τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, καθώς παρατηρείται αύξηση του καρκίνου του παχέος εντέρου, ειδικά σε νεότερες ηλικίες, ενώ ταυτόχρονα αυξάνονται και οι περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα που δεν σχετίζονται με το κάπνισμα, γεγονός που προβληματίζει την επιστημονική κοινότητα.

    Τα μικροπλαστικά είναι σωματίδια πλαστικού με διάμετρο μικρότερη από 5mm, που προέρχονται από καθημερινά αντικείμενα όπως συσκευασίες τροφίμων, ρούχα, παιχνίδια, φίλτρα τσιγάρων και ελαστικά αυτοκινήτων. Έχουν διασπαρεί σε αέρα, νερό και τρόφιμα, ενώ ανιχνεύονται σε διάφορα όργανα του ανθρώπινου σώματος.

    Μόλις εισέλθουν στον οργανισμό, τα μικροπλαστικά προκαλούν φλεγμονές, καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα τα αναγνωρίζει ως ξένα σώματα. Οι χρόνιες φλεγμονές συνδέονται με βλάβες στο ήπαρ και την καρδιά, ενώ η συσσώρευσή τους μπορεί να επιφέρει μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στην υγεία.

    Σύμφωνα με τη Daily Mail, ερευνητές από την Καλιφόρνια διαπίστωσαν ότι τα μικροπλαστικά ενδέχεται να σχετίζονται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, τη διαταραχή της λειτουργίας των ωοθηκών, τη μειωμένη ποιότητα σπέρματος και πνευμονικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του πνεύμονα. Άλλες μελέτες έχουν εντοπίσει μικροπλαστικά στον εγκέφαλο, τον πλακούντα και το αμνιακό υγρό, συνδέοντάς τα με χαμηλό βάρος γέννησης και πρόωρους τοκετούς.

    Καθώς η παραγωγή πλαστικών αναμένεται να τριπλασιαστεί έως το 2060, οι ειδικοί προειδοποιούν για τις αυξανόμενες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία. Επισημαίνουν ότι, λόγω του μικρού τους μεγέθους, τα μικροπλαστικά διεισδύουν ευκολότερα στο ανθρώπινο σώμα, έχοντας ανιχνευθεί ακόμη και στο μητρικό γάλα και το ήπαρ.

    Η ανασκόπηση, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό ACS Publications Environmental Science & Technology, αποτελεί την πρώτη συστηματική μελέτη για τα μικροπλαστικά, χρησιμοποιώντας πρότυπα εγκεκριμένα από την Εθνική Ακαδημία Επιστημών. Οι ερευνητές καλούν τις ρυθμιστικές αρχές να αναλάβουν δράση για τον περιορισμό της έκθεσης σε αυτά τα επικίνδυνα σωματίδια.

    Ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Nicholas Chartres, δήλωσε: «Ελπίζουμε ότι οι ηγέτες θα λάβουν άμεσα μέτρα για να μειώσουν την περαιτέρω έκθεση στα μικροπλαστικά».

    Newsroom
    Newsroomhttps://ekozani.gr
    Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... info@ekozani.gr
    spot_img

    more news