Με στόχο να προλάβουν την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην εξουσία και τις πιθανές αναταράξεις στις αγορές λόγω των αμφιλεγόμενων προεκλογικών του δεσμεύσεων, οι εταιρείες στις ΗΠΑ προσπαθούν να καλύψουν τις δανειοδοτικές τους ανάγκες με γοργούς ρυθμούς.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, οι εταιρικοί δανειολήπτες ξεκίνησαν το 2025 με εκδόσεις ομολόγων που έφτασαν το ρεκόρ των 83 δισ. δολαρίων, αξιοποιώντας την έντονη ζήτηση των επενδυτών πριν από οποιαδήποτε αστάθεια της αγοράς.
Ο δανεισμός στις αγορές ομολόγων επενδυτικής ποιότητας και υψηλής απόδοσης σε δολάρια ΗΠΑ έφτασε τα 83,4 δισ. δολάρια έως τις 8 Ιανουαρίου, το υψηλότερο επίπεδο μέχρι σήμερα από το 1990, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG.
Οι υψηλού επιπέδου δανειολήπτες έχουν κυριαρχήσει, συμπεριλαμβανομένων διεθνών τραπεζών όπως η BNP Paribas και η Société Générale, οι γίγαντες αυτοκινήτων όπως η Toyota και η κατασκευάστρια βαρέων μηχανημάτων Caterpillar. Οι τράπεζες των ΗΠΑ αναμένεται να συμμετάσχουν στη μάχη αργότερα τον Ιανουάριο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2024.
«Η αγορά είναι ισχυρή, επομένως δεν χρειάζεται να καθυστερήσουν. Προσπαθούν να φέρουν τα χρονοδιαγράμματα όσο το δυνατόν νωρίτερα», δήλωσε στους Financial Times ο Marc Baigneres της JPMorgan.
Η πορεία των αποδόσεων πριν τον Τραμπ
Η βιασύνη των νέων εκδόσεων χρέους έρχεται καθώς τα spread – η διαφορά μεταξύ της απόδοσης του εταιρικού χρέους έναντι των ασφαλέστερων κρατικών ομολόγων – είναι κοντά στα χαμηλά πολλών δεκαετιών, ωθώντας τις εταιρείες να αντλούν κεφάλαια φθηνά.
«Υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι για τα spread – αύξηση του πληθωρισμού, επιβράδυνση της οικονομίας, η Fed πιθανώς να σταματήσει τις μειώσεις των επιτοκίων και ακόμη και να προχωρήσει σε αυξήσεις επιτοκίων», σχολίασε στους FT η Maureen O’Connor της Wells Fargo.
Η μέση διαφορά επενδυτικής βαθμίδας στις ΗΠΑ διαμορφώνεται μόλις στις 0,83 ποσοστιαίες μονάδες, όχι πολύ πάνω των χαμηλών από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, σύμφωνα με το ICE BOFA.
Ο Ιανουάριος είναι συνήθως ένας μήνας που επιταχύνεται η έκδοση ομολόγων, ειδικά από τις τράπεζες. Όμως, η τάση επιταχύνεται καθώς πολλοί αναλυτές προειδοποιούν ότι οι υποσχέσεις για τις πολιτικές του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών δασμών, θα μπορούσαν να είναι πληθωριστικές.
Επίσης, είναι και η προσπάθεια αναχρηματοδότησης των 850 δισ. δολαρίων χρέους υψηλής ποιότητας που αναμένεται να λήξουν φέτος και άλλο 1 τρισ. δολάρια το 2026, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Wells Fargo.
Η μέση διαφορά επενδυτικής βαθμίδας στις ΗΠΑ διαμορφώνεται μόλις στις 0,83 ποσοστιαίες μονάδες, όχι πολύ πάνω των χαμηλών από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, σύμφωνα με το ICE BOFA
Ο ρόλος των τραπεζών
Οι τράπεζες είναι συνήθως οι πρώτες που επωφελούνται από τα στενά περιθώρια και είναι από τους πιο ενεργούς εκδότες μέχρι στιγμής. Ωστόσο, οι συμμετέχοντες στην αγορά δήλωσαν ότι οι μη χρηματοοικονομικοί δανειολήπτες θα μπορούσαν να επιταχύνουν τα σχέδια τους πριν η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου – σημείο αναφοράς για το παγκόσμιο κόστος δανεισμού – αυξηθεί περαιτέρω. Τώρα βρίσκεται περίπου στο 4,7% μετά την απότομη αναρρίχηση τις τελευταίες εβδομάδες.
«Έχουμε μερικά αρκετά κρίσιμα γεγονότα κινδύνου τον Ιανουάριο», είπε ο O’Connor, δείχνοντας τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή, τα οποία θα προσφέρουν στους επενδυτές ενδείξεις για τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων, και την ορκωμοσία του Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου.
Πηγή: ot.gr