More

    ΔΝΤ: Τι φέρνει το 2025 για την παγκόσμια οικονομία – Οι χρησμοί και ο φόβος για τις ΗΠΑ

    Στη σταθερή παγκόσμια ανάπτυξη για την οικονομία και τη συνέχιση του αποπληθωρισμού προβλέπεται να αναφερθεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) όταν θα δημοσιεύσει τις επικαιροποιημένες Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές στις 17 Ιανουαρίου, όπως εξάλλου ανακοίνωσε η Γενική Διευθύντρια, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

    Η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ επισήμανε πως η αμερικανική οικονομία τα πηγαίνει «αρκετά καλύτερα» από ό,τι αναμενόταν, αν και υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα γύρω από τις εμπορικές πολιτικές της κυβέρνησης του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, η οποία προσθέτει αντίθετους ανέμους που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία και οδηγεί τα μακροπρόθεσμα επιτόκια σε υψηλότερα επίπεδα.

    Με τον πληθωρισμό να κινείται πιο κοντά στον στόχο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και τα στοιχεία να δείχνουν μια σταθερή αγορά εργασίας, η Fed θα μπορούσε να περιμένει περισσότερα στοιχεία προτού προβεί σε περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων, σύμφωνα με τα λεγόμενα της Γκεοργίεβα. Συνολικά, τα επιτόκια αναμένεται να παραμείνουν «κάπως υψηλότερα για αρκετό καιρό», είπε.

    Οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία

    Όπως αναφέρει το Reuters, το ΔΝΤ θα δημοσιεύσει μια επικαιροποίηση των παγκόσμιων προοπτικών του στις 17 Ιανουαρίου, λίγες ημέρες πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του Τραμπ. Τα σχόλια της Γκεοργκίεβα είναι η πρώτη ένδειξη φέτος για την εξέλιξη των παγκόσμιων προοπτικών του ΔΝΤ, αλλά δεν έδωσε λεπτομερείς προβλέψεις.

    Τον Οκτώβριο, το ΔΝΤ αύξησε τις προβλέψεις του για την οικονομική ανάπτυξη το 2024 για τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και τη Βρετανία, αλλά τις μείωσε για την Κίνα, την Ιαπωνία και τη ζώνη του ευρώ, επικαλούμενο κινδύνους από ενδεχόμενους νέους εμπορικούς πολέμους, ένοπλες συγκρούσεις και αυστηρή νομισματική πολιτική.

    Τότε, άφησε αμετάβλητη την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη του 2024 στο 3,2% που προέβλεπε τον Ιούλιο και μείωσε την παγκόσμια πρόβλεψή του για ανάπτυξη 3,2% το 2025 κατά ένα δέκατο της ποσοστιαίας μονάδας, προειδοποιώντας ότι η παγκόσμια μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη θα εξασθενήσει στο 3,1% σε πέντε χρόνια, πολύ κάτω από την προ της πανδημίας τάση της.

    Η κυβέρνηση Τραμπ ρυθμιστής των παγκόσμιων εξελίξεων

    «Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι, δεδομένου του μεγέθους και του ρόλου της αμερικανικής οικονομίας, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον παγκοσμίως για τις πολιτικές κατευθύνσεις της επερχόμενης κυβέρνησης, ιδίως όσον αφορά τους δασμούς, τους φόρους, την απορρύθμιση και την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης», υπογράμμισε η Γκεοργκίεβα.

    «Αυτή η αβεβαιότητα είναι ιδιαίτερα υψηλή γύρω από την πορεία της εμπορικής πολιτικής στο μέλλον, προσθέτοντας στους αντίθετους ανέμους που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία, ιδίως για τις χώρες και τις περιοχές που είναι περισσότερο ενσωματωμένες στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, τις μεσαίες οικονομίες, (και) την Ασία ως περιοχή».

    «Οι χώρες δεν μπορούν να δανειστούν για να ξεφύγουν. Μπορούν μόνο να αναπτυχθούν για να ξεπεράσουν αυτό το πρόβλημα», επισήμανε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα

    Αβεβαιότητα

    Η Γκεοργκίεβα επισήμανε πως ήταν «πολύ ασυνήθιστο» το γεγονός ότι αυτή η αβεβαιότητα εκφράστηκε με υψηλότερα μακροπρόθεσμα επιτόκια, παρόλο που τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια είχαν μειωθεί, μια τάση που δεν έχει παρατηρηθεί στην πρόσφατη ιστορία.

    Το ΔΝΤ είδε αποκλίνουσες τάσεις σε διάφορες περιοχές, με την ανάπτυξη να αναμένεται να σταματήσει κάπως στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να εξασθενήσει «λίγο» στην Ινδία, ενώ η Βραζιλία αντιμετώπιζε κάπως υψηλότερο πληθωρισμό.

    Στην Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, το ΔΝΤ έβλεπε αποπληθωριστικές πιέσεις και συνεχιζόμενες προκλήσεις με την εγχώρια ζήτηση, είπε.

    Οι χώρες με χαμηλότερο εισόδημα, παρά τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, βρίσκονταν σε μια θέση όπου τυχόν νέα σοκ θα τις έπλητταν «αρκετά αρνητικά», ανέφερε σχετικά.

    Όπως δήλωσε η Γκεοργκίεβα, ήταν αξιοσημείωτο ότι τα υψηλότερα επιτόκια που απαιτούνται για την καταπολέμηση του πληθωρισμού δεν είχαν ωθήσει την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση, αλλά οι εξελίξεις του πληθωρισμού σε επίπεδο τίτλων ήταν αποκλίνουσες, πράγμα που σημαίνει ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες έπρεπε να παρακολουθούν προσεκτικά τα τοπικά δεδομένα.

    Το ισχυρό δολάριο ΗΠΑ θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης για τις αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς και ιδιαίτερα για τις χώρες με χαμηλό εισόδημα, σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Οι περισσότερες χώρες πρέπει να μειώσουν τις δημοσιονομικές δαπάνες μετά τις υψηλές δαπάνες κατά τη διάρκεια της πανδημίας και να υιοθετήσουν μεταρρυθμίσεις για να ενισχύσουν την ανάπτυξη με διαρκή τρόπο, τόνισε, προσθέτοντας ότι στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό μπορεί να γίνει προστατεύοντας παράλληλα τις προοπτικές ανάπτυξής τους.

    «Οι χώρες δεν μπορούν να δανειστούν για να ξεφύγουν. Μπορούν μόνο να αναπτυχθούν για να ξεπεράσουν αυτό το πρόβλημα», είπε, σημειώνοντας ότι οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης για τον κόσμο είναι οι χαμηλότερες που έχουν παρατηρηθεί εδώ και δεκαετίες.

    Πηγή: ot.gr

    Newsroom
    Newsroomhttps://ekozani.gr
    Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... info@ekozani.gr
    spot_img

    more news