More

    Δέκα δείκτες θα σηματοδοτήσουν την πρόοδο στις επιστήμες υγείας το 2025

    Χρονιά με επιτυχίες, προκλήσεις, αλλά και αβεβαιότητα, αναμένεται να χαρακτηρίσουν το 2025, καθώς μένει να φανεί η πρόοδος στις επιστήμες υγείας, την έρευνα και ανάπτυξη νέων φαρμάκων, τη δυναμική της αγοράς, την οικονομία και την πολιτική.

    Τι είναι όμως αυτό που θα καθορίσει τη θετική πρόοδο στον τομέα της υγείας;

    Έρευνα της εταιρείας μελετών IQVIA, παραθέτει ως δείκτες θετικής προόδου την φήμη του κλάδου των βιοεπιστημών, την παραγωγικότητα της έρευνας και κλινικής ανάπτυξης, τη χρηματοδότηση της βιοτεχνολογίας, την έγκαιρη παρέμβαση, τη θεραπευτική καινοτομία, την πρόσβαση των ασθενών σε υπηρεσίες υγείας και την πολιτική υγείας.

    Οι αναδυόμενες βιοφαρμακευτικές εταιρείες αντιπροσωπεύουν περίπου το 60% της δραστηριότητας κλινικών δοκιμών παγκοσμίως

    Δέκα δείκτες θα σηματοδοτήσουν την πρόοδο στις επιστήμες υγείας το 2025Δέκα δείκτες θα σηματοδοτήσουν την πρόοδο στις επιστήμες υγείας το 2025

    Η επιτυχία των κλινικών μελετών Φάσης ΙΙ δεν ξεπερνά το 30%

    Η εταιρεία επισημαίνει ότι οι 10 δείκτες που ακολουθούν, συνολικά, αποτελούν δείκτες που εμποδίζουν τη φαρμακοβιομηχανία να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές της, οπότε η βελτίωση στους παρακάτω τομείς θα προσδώσει σημαντική πρόοδο στον τομέα, αλλά και θετικά αποτελέσματα στους κοινωνικούς εταίρους που στηρίζονται στις επιστήμες υγείας για τη βελτίωση της υγείας και ευεξίας του πληθυσμού.

    1. Μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις εταιρείες βιοεπιστημών: Η έλλειψη εμπιστοσύνης του κοινού στη φαρμακευτική βιομηχανία οδηγεί σε μειωμένη πολιτική υποστήριξη και αξιοπιστία, δισταγμό των ασθενών και λιγότερη χρήση φαρμάκων. Η πρόοδος θα επέλθει, εάν η θετική άποψη του κοινού για τη φαρμακοβιομηχανία βελτιωθεί στο 25% το 2025 από 20% πέρυσι.
    2. Μείωση του κόστους των απ΄ ευθείας πληρωμών από την τσέπη των ασθενών: Οι τιμές των φαρμάκων θεωρούνται από το κοινό υπερβολικά υψηλές λογω της επιβάρυνσης των ασθενών με ή χωρίς ασφάλιση. Πρόοδος το 2025 θα επιτευχθεί εάν το μέσο κόστος συνταγής πρωτότυπων φαρμάκων πέσει κάτω από 25 δολ. και το μερίδιο των συνταγών πρωτότυπων φαρμάκων με συμμετοχή ασθενών που ξεπερνούν τα 125 δολ. πέσει σε λιγότερο από το 3% του συνόλου των συνταγογραφουμένων φαρμάκων.
    3. Καλύτερη πρόσβαση των ασθενών σε υπηρεσίες υγείας: Οι λιγότερες επισκέψεις ασθενών στο γιατρό περιορίζουν τις θεραπευτικές επιλογές με τα κατάλληλα φάρμακα, με αποτέλεσμα να μην φτάνει στους ασθενείς η πλήρης αξία των φαρμάκων. Για τον τομέα των βιοεπιστημών, η πρόοδος μπορεί να σημειωθεί με μέτρα, όπως η σταθεροποίηση του αριθμού των ενεργών φαρμακείων το 2025 (όπου το κλείσιμο φαρμακείων σε υπερκορεσμένες περιοχές θα αντισταθμίζεται από άνοιγμα φαρμακείων σε απομακρυσμένες περιοχές), η αύξηση των γιατρών της πρωτοβάθμιας περίθαλψης κατά 2% ποσοστό αντίστοιχο της αύξησης του πληθυσμού άνω των 65 ετών και αύξηση στις συνταγές νέων φαρμάκων κατά 4%, έναντι αύξησης 1,5% το 2024.
    4. Βελτίωση της ατζέντας «Make America Healthy Again» (MAHA): Καθώς η επόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ φέρνει νέες προσεγγίσεις και προτεραιότητες στον τομέα της περίθαλψης, υπάρχει κίνδυνος για πολιτικές που προκαλούν αβεβαιότητα, καθυστερήσεις και αναστάτωση στον κλάδο. Ένας θετικός δείκτης το 2025 θα ήταν μια προσέγγιση χωρίς αποκλεισμούς — και στον τομέα των βιοεπιστημών — για μια ατζέντα MAHA που θα περιλαμβάνει δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση εστιασμένη στην πρόληψη και την κατανόηση της αιτιολογίας της νόσου.
    5. Μεγαλύτερη εστίαση στην πρόληψη ασθενειών και την έγκαιρη παρέμβαση: Ο τομέας των βιοεπιστημών παραμένει σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένος από την ανάπτυξη θεραπειών για τη διαχείριση ασθενειών τελικού σταδίου και διαχείριση συμπτωμάτων. Σύμφωνα με την ατζέντα MAHA, η εστίαση στη χρηματοδότηση για πρόληψη ασθενειών και έγκαιρη παρέμβαση θα αποτελέσει σημαντικό δείκτη προόδου για τη βιομηχανία. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη βελτίωση των ποσοστών εμβολιασμού των παιδιών στα επίπεδα προ πανδημίας, δηλαδή ποσοστά εμβολιασμού για MMR άνω του 95%. και αύξηση τις δαπάνες πρωτοβάθμιας περίθαλψης στο 6% των δαπανών υγείας το 2025.
    6. Αποκατάσταση της ανάπτυξης στον αναδυόμενο τομέα των βιοφαρμακευτικών: Οι αναδυόμενες εταιρείες βιοφαρμακευτικών απαιτούν σταθερές πηγές χρηματοδότησης και στρατηγικές εξωστρέφειας, όμως τα τελευταία τρία χρόνια αντιμετώπισαν σοβαρές προκλήσεις. Δεδομένου ότι αυτές οι εταιρείες αντιπροσωπεύουν περίπου το 60% της δραστηριότητας κλινικών δοκιμών παγκοσμίως, η ισχύς και η ανάπτυξή τους είναι ζωτικής σημασίας για τον ευρύτερο τομέα. Το 2025, η άνοδος του XBI Biotech Index κατά 20% και η αύξηση της αξίας των συμφωνιών εξαγορών στα 200 δις. δολ. θα είναι σημαντικοί θετικοί δείκτες για το συγκεκριμένο τμήμα της καινοτομίας.
    7. Βελτιώσεις στη λήψη αποφάσεων κλινικής ανάπτυξης, τις διαδικασίες και την ανάπτυξη τεχνολογίας: Η φαρμακευτική έρευνα και ανάπτυξη είναι επένδυση υψηλού ρίσκου και τα ποσοστά επιτυχίας των κλινικών μελετών Φάσης ΙΙ κυμαίνονται σταθερά γύρω στο 30% τα τελευταία χρόνια στο σύνολο της φαρμακοβιομηχανίας. Το αποτέλεσμα είναι το υψηλότερο κόστος κλινικής ανάπτυξης και πάροδο πάνω από 13 έτη από την κατάθεση διπλώματος ευρεσιτεχνίας έως τη διαθεσιμότητα νέων φαρμάκων στους ασθενείς. Θετικός δείκτης για τον τομέα θα ήταν η επιτυχία παρεμβατικών κλινικών μελετών Φάσης ΙΙ σε ποσοστό 35% το 2025, μετά τις συνεχείς προσπάθειες για τη βελτίωση της λήψης αποφάσεων, των διαδικασιών και της ανάπτυξης τεχνολογίας.
    8. Διευρυμένη χρήση νέων προηγμένων θεραπειών: Ο τομέας των βιοεπιστημών έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο όσον αφορά την ανάπτυξη και την ρυθμιστική έγκριση και την ανάπτυξη ενός αριθμού νέων κυτταρικών και γονιδιακών θεραπειών και άλλων προηγμένων μεθόδων. Ωστόσο, η περιορισμένη πρόσβαση και χρήση αυτών των θεραπειών φέρνει αβέβαιη βιωσιμότητα σε αυτόν τον τομέα καινοτομίας. Θετικός δείκτης προόδου το 2025 θα ήταν για παράδειγμα η αύξηση της χρήσης θεραπειών με CAR T, ως θεραπεία τρίτης γραμμής ή μεταγενέστερα, στο πολλαπλό μυέλωμα σε πάνω από το 8% των θεραπευτικών σχημάτων στις ΗΠΑ και στο 5% σε Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία. Επιπλέον, η εισαγωγή της γονιδιακής θεραπείας για τη δρεπανοκυτταρική αναιμία που εγκρίθηκε το 2023 για τη θεραπεία μόνο του 2% των επιλέξιμων ασθενών μέχρι το τέλος του έτους, θα είχε θετική επίδραση σε αυτές τις νέες προηγμένες θεραπείες.
    9. Δείκτης «Φρεσκάδας» στα χαρτοφυλάκια προϊόντων εταιρειών υγείας: Η εξισορρόπηση του κύκλου επένδυσης στην καινοτομία με τη δημιουργία αποδόσεων κατά τη διάρκεια μιας προκαθορισμένης περιόδου αποκλειστικότητας είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα των επιτυχημένων εταιρειών επιστημών υγείας. Τα τελευταία χρόνια, τα χαρτοφυλάκια προϊόντων δεν έχουν αναπληρωθεί πλήρως με τον ρυθμό που απαιτείται για τη διατήρηση των επενδύσεων στην καινοτομία. Ένας δείκτης προόδου το 2025 θα ήταν η βελτίωση του δείκτη φρεσκάδας που θα έβγαζε το μερίδιο των πωλήσεων επώνυμων φαρμάκων από τις κυκλοφορίες τα προηγούμενα πέντε χρόνια από 20% σε 25% και το μερίδιο των πωλήσεων από τις κυκλοφορίες της προηγούμενης δεκαετίας από 60% στο 65%.
    10. Αυξημένη συνεισφορά στις παγκόσμιες πωλήσεις εταιρειών βιοεπιστημών από αγορές εκτός των ΗΠΑ: Για τις παγκόσμιες εταιρείες, η υπερβολική εξάρτηση από μια ενιαία αγορά μπορεί να επικεντρώσει τον εμπορικό κίνδυνο και να αυξήσει τις επιπτώσεις των αλλαγών πολιτικής που μπορεί να επιβληθούν για τον περιορισμό της αύξησης των δαπανών φαρμακευτικής περίθαλψης. Σε αυτό το πλαίσιο, μια θετική πρόοδος το 2025 θα ήταν το μερίδιο των παγκόσμιων πωλήσεων πρωτότυπων φαρμάκων εκτός των ΗΠΑ να αυξηθεί σε περισσότερο από 40%, ποσοστό που έχει να φανεί από το 2013.
    Newsroom
    Newsroomhttps://ekozani.gr
    Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... info@ekozani.gr
    spot_img

    more news