More

    Σήμερα έμαθα: Ποια κρεβάτια «αγαπούν» περισσότερο τα ακάρεα;

    Είναι αλήθεια ότι δεν πρέπει να στρώνετε το κρεβάτι σας; Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να στρώσετε το κρεβάτι σας. Ένας τακτοποιημένος χώρος έχει συσχετιστεί με την πραγματοποίηση πιο υγιεινών επιλογών, την αίσθηση της ολοκλήρωσης και ελέγχου και τον καλύτερο ύπνο, σύμφωνα με έρευνα.

    Μια έρευνα του Εθνικού Ιδρύματος Ύπνου σε 1.500 Αμερικανούς ηλικίας 25 έως 55 ετών αποκάλυψε ότι όσοι στρώνουν το κρεβάτι τους κάθε μέρα ή κάθε δεύτερη μέρα είναι πιο πιθανό να αναφέρουν ότι κοιμούνται ποιοτικά τη νύχτα.

    Αλλά υπάρχει τουλάχιστον ένα επιχείρημα κατά της στρώσεως κρεβατιού που είναι διάχυτο στο διαδικτυακό ιστό: τα ακάρεα της σκόνης αγαπούν ένα τακτοποιημένο κρεβάτι.

    Τα ακάρεα σκόνης είναι μικροσκοπικά πλάσματα με οκτώ πόδια που τρέφονται με τα νεκρά κύτταρα του δέρματός μας και ευδοκιμούν σε σκοτεινά, ζεστά, πιο υγρά περιβάλλοντα σε στρώματα, επικαλυμμένα έπιπλα, χαλιά και βελούδινα παιχνίδια, ακόμη και στα πιο καθαρά σπίτια. Αφήνουν πίσω περιττώματα και εξωσκελετούς που εισπνέουμε, προκαλώντας δυνητικά φαγούρα, υγρά μάτια, ενοχλήσεις στο λαιμό, βήχα, φτέρνισμα και άσθμα, δήλωσε η Farah Khan, εκπρόσωπος του Αμερικανικού Κολλεγίου Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας.

    Στα παράσιτα αρέσει ιδιαίτερα το κρεβάτι μας όπου δεν βρίσκουν μόνο τα νεκρά κύτταρα του δέρματός μας αλλά και, καθώς κοιμόμαστε, τον ιδρώτα μας, που προσθέτει υγρασία, είπε η Khan, ο οποίος είναι επίσης παιδοαλλεργιολόγος στο Nationwide Children’s Hospital.

    Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, οι ερευνητές εξέτασαν πώς τα εσωτερικά περιβάλλοντα επηρεάζουν τους πληθυσμούς των ακάρεων σκόνης. Ως μέρος των ευρύτερων ευρημάτων τους, πρότειναν ότι όταν οι άνθρωποι αφήνουν ένα κρεβάτι άστρωτο, οι περιβαλλοντικές συνθήκες στο στρώμα όπου συγκεντρώνονται τα ακάρεα της σκόνης επανέρχονται πιο γρήγορα σε συνθήκες δωματίου που «δεν είναι οι καλύτερες συνθήκες για τον πολλαπλασιασμό τους», είπε ο Stephen Pretlove, διευθυντής βιώσιμης μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Roehampton στο Λονδίνο, ο οποίος ήταν συγγραφέας των μελετών.

    «Μπορείτε λοιπόν να πείτε ότι υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι αν δεν στρώνετε το κρεβάτι σας το πρωί, αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο στη μείωση των πληθυσμών των ακάρεων σκόνης, όσο μικρό κι αν είναι», είπε.

    Ωστόσο, δεν υπάρχει συναίνεση μεταξύ των ειδικών σχετικά με το εάν η στρώση κρεβατιού επηρεάζει τους πληθυσμούς των ακάρεων σκόνης. Οι άνθρωποι που θέλουν να στρώσουν τα κρεβάτια τους θα πρέπει να το κρατήσουν ως μέρος της πρωινής ρουτίνας τους, αλλά όσοι θέλουν να λάβουν προφυλάξεις θα μπορούσαν να περιμένουν να διαλυθεί η θερμότητα και η υγρασία του σώματος το πρωί πριν στρώσουν το κρεβάτι τους, είπαν ορισμένοι ειδικοί.

    Εν τέλει, «είτε πρόκειται για στρωμένο είτε για μη στρωμένο κρεβάτι, οι νιφάδες του δέρματός μας θα είναι παντού», είπε η Χουανίτα Μόρα, εκπρόσωπος της εθνικής ιατρικής της Αμερικανικής Ένωσης Πνευμόνων.

    Υπάρχουν βήματα που μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε τον έλεγχο των ακάρεων της σκόνης στο σπίτι σας, ιδιαίτερα για άτομα που είναι πιο ευαίσθητα στα αλλεργιογόνα, όπως ενήλικες και παιδιά με άσθμα, είπαν οι ειδικοί.

    • Χρησιμοποιήστε καλύμματα ακάρεων σκόνης σε στρώματα και μαξιλάρια.
    • Περιορίστε τον αριθμό των λούτρινων ζώων στο κρεβάτι του παιδιού σας σε λίγα μόνο τη φορά και πλένετέ τα τακτικά.
    • Αποφύγετε τη χρήση μεγάλων χαλιών και ρίξτε μερικά μικρά χαλάκια στο σπίτι σας.
    • Επιδιώξτε να διατηρήσετε τη σχετική υγρασία στο σπίτι σας λιγότερο από 50%. Οι αφυγραντήρες μπορεί να είναι χρήσιμοι.
    • Καθαρίζετε συχνά το σπίτι σας. Ειδικότερα, πλύνετε τα κλινοσκεπάσματα και χρησιμοποιήστε ηλεκτρική σκούπα HEPA σε επικαλυμμένα έπιπλα, κουρτίνες και δάπεδα.

    Τα ακάρεα της σκόνης ευδοκιμούν στο σκοτεινό, ζεστό και πιο υγρό περιβάλλον, όπως είναι το κρεβάτι μας. Θεωρητικά, το στρώσιμο ενός κρεβατιού αμέσως μετά το ξύπνημα μπορεί να σφραγίσει προσωρινά τη θερμότητα και την υγρασία του σώματος, αλλά οποιαδήποτε επίδραση στους πληθυσμούς των ακάρεων σκόνης θα ήταν μικρή.

    Newsroom
    Newsroomhttps://ekozani.gr
    Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... info@ekozani.gr
    spot_img

    more news