Φωτογραφία από Ibrahim Plastic Industry
Τα πλαστικά δοχεία τροφίμων είναι πρακτικά και βρίσκονται σχεδόν σε κάθε κουζίνα, αλλά κρύβουν κινδύνους για την υγεία μας.
Με την πάροδο του χρόνου, η φθορά, η έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες και οι χημικές ουσίες που περιέχουν μπορεί να οδηγήσουν σε επιβλαβείς συνέπειες.
Τα πλαστικά δοχεία τροφίμων μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία μας όταν παρουσιάζουν φθορά, όπως ρωγμές, γρατζουνιές και κολλώδεις επιφάνειες που δυσκολεύουν τον καθαρισμό. Επίμονοι λεκέδες και οσμές υποδηλώνουν συσσώρευση βακτηρίων, ενώ καπάκια που δεν εφαρμόζουν σωστά δεν προστατεύουν τα τρόφιμα. Επιπλέον, η έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες από το φούρνο μικροκυμάτων ή το πλυντήριο πιάτων μπορεί να οδηγήσει σε φθορά του υλικού και απελευθέρωση βλαβερών ουσιών. Αν παρατηρήσετε αυτά τα σημάδια, ήρθε η στιγμή να τα αντικαταστήσετε.
Πότε όμως πρέπει να τα αντικαταστήσουμε;
Ραγίσματα και γρατζουνιές: Σχηματίζουν εστίες βακτηρίων που δύσκολα καθαρίζονται.
Αλλαγή χρώματος ή μυρωδιάς: Υποδεικνύει απορρόφηση ουσιών από τα τρόφιμα και πιθανή απελευθέρωση χημικών.
Σήμανση BPA ή άγνωστης σύνθεσης: Τα παλαιότερα πλαστικά περιέχουν Bisphenol A (BPA), ουσία που σχετίζεται με ορμονικές διαταραχές.
Έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες: Η χρήση στο φούρνο μικροκυμάτων ή στο πλυντήριο πιάτων επιταχύνει τη φθορά και αυξάνει την πιθανότητα μεταφοράς τοξικών ουσιών στα τρόφιμα.
Αν εντοπίσετε κάποιο από αυτά τα σημάδια, ίσως ήρθε η ώρα να αντικαταστήσετε τα παλιά σας πλαστικά δοχεία με γυάλινα ή ανοξείδωτα για μεγαλύτερη ασφάλεια.