More

    Κι όμως, υπήρχε ενδοδαπέδια θέρμανση το 2.700 π.Χ.!

    Οι Αρχαίοι Έλληνες, οι μύστες της καινοτομίας και της αρχιτεκτονικής, είχαν ήδη προνοήσει για τη ζεστασιά τους με τρόπο που θα ζήλευαν ακόμα και οι σημερινές τεχνολογίες. Από το 2.700 π.Χ., οι Μινωίτες έκτιζαν εντυπωσιακά κυκλικά σπίτια και παλάτια που όχι μόνο ήταν λειτουργικά, αλλά και πρωτοποριακά στη διαχείριση της θερμοκρασίας.

    Οι κατοικίες εκείνης της εποχής είχαν επίπεδες ή θολωτές στέγες με ανοίγματα στις κορυφές τους. Ακριβώς από κάτω, στο δάπεδο, βρισκόταν η κεντρική εστία. Αυτή η απλή αλλά ιδιοφυής διάταξη εξασφάλιζε τη φυσική κυκλοφορία της θερμότητας, κρατώντας ολόκληρο το σπίτι ζεστό. Οι εσωτερικοί τοίχοι απουσίαζαν, επιτρέποντας στην ενέργεια της εστίας να κατανέμεται ομοιόμορφα.

    Μινωική ενδοδαπέδια θέρμανση: Ένα θαύμα της Κνωσού

    Οι Μινωίτες όμως δεν σταμάτησαν εκεί. Στα βασιλικά δωμάτια της Κνωσού, κάτω από το δάπεδο, υπήρχαν σωλήνες που μετέφεραν ζεστό νερό, θερμαίνοντας τους χώρους με τρόπο που μοιάζει εντυπωσιακά με τη σημερινή ενδοδαπέδια θέρμανση. Αυτή η καινοτομία αποκαλύφθηκε από τον αρχαιολόγο Σερ Άρθουρ Έβανς το 1900 και απέδειξε ότι οι Μινωίτες είχαν ξεπεράσει την εποχή τους.

    Οι Ρωμαίοι και το «υπόκαυστον»

    Παρόλο που οι Ρωμαίοι είναι διάσημοι για την εφεύρεση του «υπόκαυστου» —ένα σύστημα θέρμανσης με ζεστό αέρα που κυκλοφορούσε μέσα από τοίχους και δάπεδα— φαίνεται πως η πρωτοκαθεδρία ανήκει στους Μινωίτες. Οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν το σύστημα κυρίως σε πολυτελείς κατοικίες και δημόσια λουτρά, ενώ οι Βυζαντινοί αξιοποίησαν τα “πυριατήρια” για τη θέρμανση παλατιών και λουτρών.

    Από την αρχαιότητα στη σύγχρονη εποχή

    Η ενδοδαπέδια θέρμανση, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, χρειάστηκε χιλιετίες για να εξελιχθεί. Το 1716, ο Σουηδός Μαρτίνους Τρίβαλντ παρουσίασε μια μορφή της, αλλά μόνο τον 19ο αιώνα, με την εξάπλωση του πετρελαίου και του ηλεκτρισμού, η κεντρική θέρμανση έγινε ευρέως διαθέσιμη. Ο πρώτος πετρελαιοκαυστήρας πατενταρίστηκε το 1885, ενώ οι θερμάστρες και οι θερμοστάτες έδωσαν νέα πνοή στη ζεστασιά των σπιτιών.

    Newsroom
    Newsroomhttps://ekozani.gr
    Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... info@ekozani.gr
    spot_img

    more news