Ο δρ Σόχομ Ντας, εγκληματολογικός ψυχίατρος από το Λονδίνο, αναλύει τους ψυχολογικούς μηχανισμούς πίσω από τις σεξουαλικές σχέσεις που αναπτύσσονται ανάμεσα σε γυναίκες σωφρονιστικούς υπαλλήλους και κρατούμενους.
Μέσα από το κανάλι του στο YouTube, A Psych for Sore Minds, ο δρ Ντας παρουσίασε έξι λόγους που εξηγούν αυτό το φαινόμενο, το οποίο έχει πάρει διαστάσεις, ειδικά μετά από γνωστές υποθέσεις τα τελευταία χρόνια.
Τα στατιστικά δείχνουν αύξηση στις απολύσεις γυναικών σωφρονιστικών υπαλλήλων λόγω σeξουαλικών σχέσεων με κρατούμενους. Μόνο τα τελευταία τρία χρόνια, 29 υπάλληλοι απομακρύνθηκαν από τη θέση τους, αριθμός υπερδιπλάσιος σε σχέση με την περίοδο 2017-2019.
Χαρακτηριστικές είναι οι υποθέσεις της Λίντα Ντε Σόουσα Άμπρεου, που καταδικάστηκε σε 15 μήνες φυλάκιση όταν βίντεο με προσωπικές της στιγμές με κρατούμενο διέρρευσε διαδικτυακά, και της Τόνι Κόουλ, η οποία καταδικάστηκε σε έναν χρόνο φυλάκιση για τη διατήρηση «ρομαντικής» επικοινωνίας με κρατούμενο μέσω χιλιάδων μηνυμάτων και βιντεοκλήσεων.
Οι έξι ψυχολογικοί λόγοι που οδηγούν σε τέτοιες σχέσεις, σύμφωνα με τον δρ Ντας:
Τεχνικές χειραγώγησης
Οι κρατούμενοι, πολλές φορές, χρησιμοποιούν στρατηγικές χειραγώγησης – όπως κολακεία ή επίδειξη ευαλωτότητας – για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των υπαλλήλων και να δημιουργήσουν συναισθηματικούς δεσμούς.
Γαλούχηση
Η «γαλούχηση» είναι μια σταδιακή διαδικασία όπου οι κρατούμενοι, μέσω αθώου φλερτ, χτίζουν σχέσεις που ξεπερνούν τα επαγγελματικά όρια.
Αναζήτηση προσοχής και επιβεβαίωσης
Κάποιες υπάλληλοι μπορεί να αναζητούν συναισθηματική επιβεβαίωση, ειδικά αν περνούν δυσκολίες στην προσωπική τους ζωή ή αντιμετωπίζουν θέματα αυτοεκτίμησης.
Προηγούμενο τραύμα ή κακοποίηση
Ένα παρελθόν κακοποίησης ή συναισθηματικού τραύματος μπορεί να κάνει κάποιες γυναίκες πιο ευάλωτες σε χειριστικές συμπεριφορές. Ο δρ Ντας αναφέρει και την «υβριστοφιλία», δηλαδή τη σeξουαλική έλξη προς εγκληματίες.
Αίσθηση δύναμης και ελέγχου
Η εξουσία που έχουν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι πάνω στους κρατούμενους μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο, δημιουργώντας ένα αίσθημα υπεροχής και ελέγχου που κάποιες επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν.
Το αγχωτικό περιβάλλον των φυλακών
Οι συνθήκες εργασίας στις φυλακές είναι ιδιαίτερα πιεστικές, κάτι που αυξάνει τη συναισθηματική ευαλωτότητα και την ανάγκη για ανθρώπινη σύνδεση, ακόμη και με κρατούμενους.
Ο δρ Ντας τονίζει ότι η ανεπαρκής εκπαίδευση και η ελλιπής εποπτεία μπορούν να επιδεινώσουν το πρόβλημα, αν και οι υπάλληλοι γνωρίζουν πως τέτοιες σχέσεις παραβιάζουν τον επαγγελματικό κώδικα.