Ως «ντροπιαστικό» χαρακτηρίζει το Politico την εξαναγκαστική αποχώρηση του διάσημου πρώην αθλητή και νυν αθλητικού σχολιαστή, Γκάρι Λίκενερ, ο οποίος παρουσιάζει την πιο δημοφιλή αθλητική εκπομπή της Βρετανίας στο BBC από το 1999.
Σημειώνουμε εδώ ότι ο Γκάρι Λίκενερ είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος παρουσιαστής του BBC, με ετήσιο μισθό που άγγιξε το 1,5 εκατ. ευρώ για το 2021.
Ήδη από την εποχή που έπαιζε ποδόσφαιρο στις κορυφαίες ομάδες του πλανήτη, ο Λίνεκερ ήταν εξαιρετικά αγαπητός μεταξύ των Βρετανών, ωστόσο η πολύχρονη καριέρα του ως τηλεπαρουσιαστής, απογείωσε τη δημοφιλία του.
Αυτός είναι και ο λόγος που το «κόψιμο» του Βρετανού άσσου από τον αέρα, καθώς και ο εξαναγκασμός του να απολογηθεί δημόσια προκάλεσε τεράστιο κύμα αντιδράσεων σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι αντιδράσεις αυτές ήταν τόσο έντονες, που το BBC αναγκάστηκε τελικά όχι μόνο να επαναφέρει στον αέρα από τον 62χρονο πρώην επιθετικό, αλλά και να του ζητήσει δημόσια συγγνώμη.
Και εάν σε πρώτη ματιά, το θέμα αυτό μοιάζει ως μια ασήμαντη αντιπαράθεση ενός καναλιού και ενός παρουσιαστή, στην πραγματικότητα η συγκεκριμένη υπόθεση έχει ταράξει τα θεμέλια αφενός του BBC, αφετέρου της συντηρητικής βρετανικής κυβέρνησης. Ποιο είναι, όμως, το χρονικό;
Γιατί ο Γκάρι Λίνεκερ κόπηκε από τον αέρα
Μια ανάρτηση του πρώην επιθετικού στο Twitter ήταν αρκετή για να του κοστίσει την πολύχρονη και επιτυχημένη καριέρα του στο BBC- έστω και προσωρινά.
Η συγκεκριμένη ανάρτηση ασκούσε κριτική στην μεταναστευτική πολιτική της βρετανικής κυβέρνησης, σε σχέση με τους αιτούντες ασύλου. Ειδικότερα, η ανάρτηση αφορούσε ένα βίντεο, στο οποίο η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών, μιλούσε για έναν προτεινόμενο νόμο.
Εάν ο νόμος αυτός εφαρμοστεί, οι πρόσφυγες που εισέρχονται παράνομα στο Ηνωμένο Βασίλειο ζητώντας άσυλο, δε θα έχουν τη δυνατότητα να παραμείνουν, αλλά θα συλληφθούν και στη συνέχεια θα απελαθούν από τη χώρα.
Το νομοσχέδιο αυτό βρήκε κάθετα αντίθετο τον Λίκενερ, ο οποίος μάλιστα είχε έχει φιλοξενήσει στο παρελθόν πρόσφυγες στο σπίτι του. Ο ίδιος, αναδημοσίευσε το επίμαχο βίντεο στο Twitter, με τη λεζάντα: «Για όνομα του Θεού, αυτό είναι πέρα για πέρα φρικτό».
Το επίμαχο Tweet:
{https://twitter.com/GaryLineker/status/1633094764865126400}
Αμέσως, η διοίκηση του BBC ζήτησε απ’ τον Λίνεκερ να απολογηθεί δημόσια αποσύροντας το επίμαχο σχόλιο, με το επιχείρημα ότι η ανάρτηση αυτή παραβιάζει τους κανόνες που έχει θέσει το μέσο στους παρουσιαστές του περί αμεροληψίας. Συγκεκριμένα, οι περιορισμοί αυτοί αφορούν τη χρήση των social media, ενώ τούς απαγορεύουν να τοποθετούνται δημοσίως «για κομματικά και πολιτικά ζητήματα ή πολιτικές διαμάχες».
Από την πλευρά του, ο παρουσιαστής αρνήθηκε να συμμορφωθεί, επισημαίνοντας ότι είναι εξωτερικός συνεργάτης και ως εκ τούτου οι οδηγίες περί αμεροληψίας δεν αφορούν τον ίδιο.
Η συζήτηση συνεχίστηκε σε έντονους τόνους, με τον τηλεπαρουσιαστή να κάνει νέα ανάρτηση, παρομοιάζοντας τη μεταναστευτική πολιτική της βρετανικής κυβέρνησης με εκείνη των Ναζί.
«Δεν υπάρχει τεράστια εισροή [σ.σ: μεταναστών]. Δεχόμαστε πολύ λιγότερους πρόσφυγες από άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτή είναι απλώς μια απίστευτα σκληρή πολιτική που απευθύνεται στους πιο ευάλωτους ανθρώπους σε γλώσσα παρόμοια με αυτήν που χρησιμοποιείτο από τη Γερμανία στη δεκαετία του 1930, και είμαι εγώ εκτός οδηγιών;», τόνισε σχετικά ο Λίνεκερ.
Η απόσυρση του Λίνεκερ και οι έντονες αντιδράσεις
Η στάση του Λίνεκερ είχε ως αποτέλεσμα και την εξαναγκαστική του απόσυρση από τον αέρα του BBC, «μέχρι να βρεθεί μια κοινή γραμμή συμφωνίας».
Σημειώνουμε εδώ ότι ο Observer αποκαλύπτει πως μερικές μέρες νωρίτερα, ο πρώην ποδοσφαιριστής είχε διαβεβαιωθεί ότι δεν θα ληφθούν μέτρα εναντίον του. Ως εκ τούτου, ορισμένοι υποψιάστηκαν ότι για την αλλαγή στάσης αυτή ευθυνόταν η πίεση που δέχτηκε το BBC από τη βρετανική κυβέρνηση, η οποία διόλου δε χάρηκε από τις αναρτήσεις του Λίνεκερ.
Πράγματι, οι δεσμοί μεταξύ του BBC και του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ισχυρί. Ο πρόεδρος του BBC, Ρίτσαρντ Σαρπ, είχε προηγουμένως κατηγορηθεί ότι διευκόλυνε ένα δάνειο 800.000 λιρών για τον Μπόρις Τζόνσον, τον πρώην πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου.
Φυσικά, ακολούθησε ένα πρωτοφανές κύμα συμπαράστασης υπέρ του παρουσιαστή που έφερε το BBC σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, καθώς ολόκληρο το πάνελ της εκπομπής αποσύρθηκε, υπερασπιζόμενο το δικαίωμα του Λίνεκερ να επικρίνει αυτό που θεωρεί ως ρατσιστική γλώσσα και την οποία χρησιμοποιούν οι υπουργοί για την προώθηση της μεταναστευτικής πολιτικής.
Για πρώτη φορά από την έναρξή της, πριν από 59 χρόνια, η εκπομπή δε θα είχε ούτε κεντρικό παρουσιαστή, ούτε πάνελ με σχολιαστές, ούτε καν περιγραφή και σχολιασμό αγώνων!
Η κίνηση συμπαράστασης του Λίνεκερ από τους διάσημους συναδέλφους του, αγκαλιάστηκε από το κόσμο και γρήγορα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έγινε τάση το hashtag #motd boycott, με το οποίο χιλιάδες χρήστες ζήτησαν να γίνει μποϊκοτάζ στην εκπομπή του Σαββάτου που παρουσιάζει ο 62χρονος, μέχρι ο ίδιος να επιστρέψει.
Παράλληλα, τόσο ο πρόεδρος όσο και ο γενικός διευθυντής του BBC άρχισαν να δέχονται αυξανόμενη πίεση να παραιτηθούν, ενώ και ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Εντ Ντέιβι ζήτησε την παραίτηση του Σαρπ. Αμφότεροι, όμως, αρνούνται να υποβάλουν την παραίτησή τους -μέχρι στιγμής, τουλάχιστον.
Η επιστροφή του Λίνεκερ – «Μια χούφτα πρώην ποδοσφαιριστών υπερίσχυσαν των αφεντικών του BBC»
Τελικά, την περασμένη Δευτέρα, ο διευθυντής Ντέιβι ανακοίνωσε την επιστροφή του Λίνεκερ στην παρουσίαση της εκπομπής «Match of the Day», προσθέτοντας ότι ο σταθμός θα ξεκινήσει μια ανεξάρτητη επανεξέταση των κατευθυντήριων γραμμών του για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με ιδιαίτερη έμφαση στους ελεύθερους επαγγελματίες εκτός ειδήσεων και επίκαιρων θεμάτων, όπως ο Λίνεκερ.
Συγκεκριμένα, ο Ντέιβι δήλωσε: «Ο Γκάρι είναι ένα πολύτιμο κομμάτι του BBC και ξέρω πόσα πολλά σημαίνει το BBC για τον Γκάρι και ανυπομονώ να παρουσιάσει την κάλυψή μας για τους αγώνες της Premier League το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Όλοι αναγνωρίζουν ότι αυτή ήταν μια δύσκολη περίοδος για το προσωπικό, τους συνεργάτες, τους παρουσιαστές και, κυρίως, το κοινό μας. Ζητώ συγγνώμη γι’ αυτό».
«Αλλά αυτό που ανησυχεί το BBC είναι πως αυτή η φάρσα έχει εκθέσει μια σοβαρή οργανωσιακή αδυναμία στην καρδιά του πιο αναγνωρισμένου διεθνούς ινστιτούτου της Βρετανίας. Τα αφεντικά του BBC ανακάλυψαν ότι ουσιαστικά έχασαν σε μια αναμέτρηση με μια χούφτα πρώην ποδοσφαιριστές και σχολιαστές που χρησιμοποίησαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να ‘βουλιάξουν’ ένα από τα πιο δημοφιλή τηλεοπτικά προγράμματα», υπογραμμίζει το Politico.