Η αποθέωση που γνώρισε από 1.7 εκατομμύρια άτομα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη επιβεβαιώνει τις δημοσκοπήσεις που κάνουν λόγο για μια κούρσα που θα κριθεί στο νήμα.
Ο Τούρκος πρόεδρος μπορεί να πάρει μια ανάσα ανακούφισης απέναντι στο οριακό προβάδισμα που δίνεται συνήθως στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αν ισχύει ο παραπάνω αριθμός, που είναι σημαντικά μεγαλύτερος του αντίστοιχου του αντιπάλου του, που καταγράφηκε την περασμένη μέρα.
«Αν η Κωνσταντινούπολη πει ναι, τελείωσε! Αν η Κωνσταντινούπολη πει: «κάποιοι να φεύγουν», τότε όλα τελείωσαν. Αν η Κωνσταντινούπολη πει: «Θα αποσύρουμε κάποιον», τότε όλα τελείωσαν»», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας στο πλήθος που παραληρούσε.
«Προστατεύσαμε την κληρονομιά του κατακτητή μετατρέποντας την Αγία Σοφία ξανά σε τζαμί», πρόσθεσε πριν στρέψει τα βέλη του κατά του υποψηφίου της 6κοματικής αντιπολίτευσης.
«Μεθύστακας ο Κιλιτσντάρογλου»
«Τον στηρίζουν οι μεθύστακες που έπιναν μπύρες μέσα σε τζαμιά κατά τις διαδηλώσεις για το πάρκο Γκεζί το 2013», είπε ο θυμοειδής Ερντογάν για να του ρίξει το γάντι με τα εξής λόγια:
«Κύριε Κεμάλ, πιες όσα βαρέλια θέλεις, τίποτα δεν σε σώζει. Το δικό μου έθνος δεν αφήνει το πεδίο στους πότες και τους μεθύστακες».
Καταφερόμενος μάλιστα εναντίον των δυτικών μέσων ενημέρωσης που τον έχουν «μαυρίσει» τις τελευταίες ημέρες, τον Economist, την Washington Post και το der Spigel, είπε τα εξής:
Στην πυρά τα δυτικά ΜΜΕ
«Ξέρετε αυτές τις ευρωπαϊκές εφημερίδες και περιοδικά, παρακολουθούν εδώ τώρα. Αναρωτιούνται τι συμβαίνει στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης. Εδώ θα δώσετε την απάντηση. Δώστε μια τέτοια φωνή σε όσους κάνουν σκοτεινούς υπολογισμούς για αυτό το ευλογημένο κράτος, που θα είναι ο προάγγελος του αποτελέσματος που θα βγει από την κάλπη στις 14 Μαΐου».
Σε άλλα νέα από την ίδια προεκλογική συγκέντρωση, ο Ερντογάν, που έδειχνε πολύ καλύτερα στην όψη μετά την τελευταία περιπέτεια της υγείας του, δεσμεύτηκε να ενισχύσει περαιτέρω την οικονομία, την αμυντική βιομηχανία και τους ενεργειακούς πόρους της Τουρκίας.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η κακή οικονομική κατάσταση της χώρας θα έχει αντίκτυπο στην ετυμηγορία της κάλπης, αλλά και πάλι ουδείς μπορεί να βάλει στοίχημα για το αποτέλεσμα της.