“Τρέχουν” οι ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις στα ακίνητα, ενώ οριστική είναι η παραγραφή ουκ ολίγων υποθέσεων φορολογίας κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών βάσει σχετικών αποφάσεων: Για τις συγκεκριμένες υποθέσεις, εάν εκκρεμεί δήλωση φόρου κληρονομιάς αυτή μπαίνει στο αρχείο, ενώ δεν μπορεί να εκδοθεί εντολή ελέγχου ή να διενεργηθεί έλεγχος ή να κοινοποιηθούν πράξεις προσδιορισμού φόρου. Με άλλες αποφάσεις του διοικητή της ΑΑΔΕ έρχονται ανατροπές και στην λειτουργία της εφαρμογής myProperty.
Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
Την ίδια ώρα «πυκνώνουν» σύμφωνα με τo enikonomia.gr, οι ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις των ακινήτων και λόγω του «φουσκωμένου» αφορολόγητου. Δεν είναι λίγες, όμως, και οι υποθέσεις φορολογίας ακινήτων που παραγράφηκαν και μπήκαν στο αρχείο.
Ποιες υποθέσεις φόρου κληρονομιάς μπήκαν αρχείο
Συγκεκριμένα, παραγράφονται όλες οι υποθέσεις φορολογίας κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών για τις οποίες η φορολογική υποχρέωση γεννήθηκε πριν από την 1η-1-2008.
Για τις υποθέσεις αυτές, εάν τυχόν εκκρεμούν στις Δ.Ο.Υ. δηλώσεις (αρχικές ή τροποποιητικές) φόρου κληρονομιάς, δωρεάς και γονικής παροχής, οι οποίες κατά την 28/3/2023 δεν έχουν διεκπεραιωθεί και δεν έχουν χρησιμοποιηθεί για τη σύνταξη συμβολαιογραφικής πράξης, καμία ενέργεια δεν γίνεται από τις Δ.Ο.Υ. και οι σχετικές δηλώσεις τίθενται στο αρχείο.
Ακόμη, για τις υποθέσεις αυτές, από την 28η Μαρτίου 2023, δεν μπορεί να εκδοθεί εντολή ελέγχου ή να διενεργηθεί έλεγχος ή να κοινοποιηθούν πράξεις προσδιορισμού φόρου, ενώ οι υποθέσεις που τυχόν εκκρεμούν για φορολογικό έλεγχο τίθενται στο αρχείο.
Σε υποθέσεις φορολογίας κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών με χρόνο γένεσης της φορολογικής υποχρέωσης μέχρι και την 31-12-2008 το δικαίωμα του δημοσίου για την επιβολή των φόρων έχει παραγραφεί.
«Πυκνώνουν» οι ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις ακινήτων
Μεγάλες «στιγμές» και για το myProperty: Περισσότερες από 117.000 ηλεκτρονικές δηλώσεις για αγοραπωλησίες ακινήτων, γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές έχουν υποβληθεί από τον Ιανουάριο του 2023 και οι φόροι που έχουν βεβαιωθεί αγγίζουν τα 170 εκατ. ευρώ, όπως έδειξαν τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ.
Μέχρι την περασμένη εβδομάδα, στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ myProperty είχαν υποβληθεί 56.060 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης. Αυτό πρακτικά δείχνει πως υπάρχει διάθεση από Έλληνες και ξένους για επενδύσεις στο εγχώριο real estate. Αξιοσημείωτο είναι δε πως μέχρι στιγμής έχουν μπει στα κρατικά ταμεία 144 εκατ. ευρώ από τον φόρο μεταβίβασης.
Είναι ενδεικτικό πως το 2022 είχαν υποβληθεί συνολικά 144.138 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων. Παράλληλα έχουν υποβληθεί 24.548 δηλώσεις φόρου γονικής παροχής, 13.959 δηλώσεις δωρεών και 23.130 ηλεκτρονικές δηλώσεις φόρου κληρονομιών.
Σε καθημερινή βάση, οι συμβολαιογράφοι υποβάλλουν περισσότερες από 1.300 ηλεκτρονικές δηλώσεις. Ο αριθμός αυξάνεται περαιτέρω αν ληφθούν υπόψη και οι χειρόγραφες δηλώσεις που υποβάλλονται στις εφορίες.
Μάλιστα, οι εισπράξεις από αγοραπωλησίες ακινήτων (κατοικίες, επαγγελματικά ακίνητα κ.λπ.) αναμένεται να αγγίξουν τα 369 εκατ. ευρώ, ενώ από τις πωλήσεις οικοπέδων και αγροτεμαχίων τα έσοδα θα ανέλθουν στα 119 εκατ. ευρώ.
Οι εισπράξεις από το φόρο κληρονομιών αναμένεται να διαμορφωθούν στα 177 εκατ. ευρώ το 2023 και από τις γονικές παροχές και τις δωρεές τα έσοδα θα ανέλθουν στα 45 εκατ. ευρώ. Συνολικά και από τις δύο πηγές εσόδων το Δημόσιο θα εισπράξει 222 εκατ. ευρώ.
Οι δωρεές και οι γονικές παροχές έχουν «ζωηρέψει» λόγω της αύξησης του αφορολόγητου ορίου στα 800.000 ευρώ για τους συγγενείς πρώτης κατηγορίας, δηλαδή για συζύγους, πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, παιδιά, εγγόνια και γονείς.
Το εν λόγω αφορολόγητο αφορά τόσο στην ακίνητη όσο και στην κινητή περιουσία (χρήματα, αυτοκίνητα, μετοχές).
Ποιες ανατροπές έρχονται στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ
Με αποφάσεις του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, η εφαρμογή myPROPERTY εμπλουτίζεται με νέες ψηφιακές υπηρεσίες και δυνατότητες για τη διευκόλυνση πολιτών και συμβολαιογράφων.
Πρόκειται για περιπτώσεις, όπως: τα συμβόλαια μεταβίβασης ακινήτων, που γίνονται μετά από προσύμφωνο, οι δηλώσεις φόρου κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής, όταν δεν προκύπτει φόρος ή αυτός έχει εξοφληθεί.
Συγκεκριμένα, από σήμερα, Τρίτη 16 Μαΐου ισχύουν τα ακόλουθα:
- Επεκτείνεται η ψηφιακή υποβολή δηλώσεων Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων από τους συμβολαιογράφους, όταν πρόκειται για σύνταξη του οριστικού συμβολαίου για τη μεταβίβαση ακινήτου, μετά από προσύμφωνο. Προϋπόθεση είναι το οριστικό συμβόλαιο να μην απέχει πάνω από δύο χρόνια από το προσύμφωνο.
- Κατά τη σύνταξη συμβολαιογραφικού εγγράφου με το οποίο μεταβιβάζεται η κυριότητα ακινήτου ή συνιστώνται εμπράγματα δικαιώματα με επαχθή αιτία σε ακίνητο, που αποκτήθηκε αιτία θανάτου, δωρεάς ή γονικής παροχής, που εκδίδονται μέσω του myPROPERTY, δεν απαιτείται πλέον προσάρτηση του πιστοποιητικού του άρθρου 105 του Κώδικα Φορολογίας Κληρονομιών-Δωρεών-Γονικών Παροχών, στο μεταβιβαστικό συμβόλαιο, περί καταβολής ή μη οφειλής των οικείων φόρων, αλλά γίνεται ρητή μνεία από τον συμβολαιογράφο στο συμβόλαιο ότι έχει υποβληθεί από τον υπόχρεο, η κατά περίπτωση δήλωση (φόρου κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής).
Αντί αυτού, χρησιμοποιείται η ψηφιακή δήλωση, η οποία αντλείται από την πλατφόρμα myPROPERTY, συνοδευόμενη από μια απλή υπεύθυνη δήλωση για τη μη μεταβολή των στοιχείων.