Ελεύθερος μετά από 33 χρόνια που έμεινε στη φυλακή αν και είχε καταδικαστεί άδικα αφέθηκε ένας Αμερικανός στην Καλιφόρνια.
Ο Ντάνιελ Σαλντάνα είχε καταδικαστεί για την απόπειρα δολοφονίας έξι μαθητών λυκείου σε περιστατικό με πυροβολισμούς το 1989. Από την αιματηρή επίθεση είχαν τραυματιστεί δύο από τους μαθητές, οι οποίοι ευτυχώς επέζησαν. Οι Αρχές ισχυρίστηκαν τότε ότι οι επιτιθέμενοι πέρασαν τους εφήβους για μέλη συμμοριών, και γι’ αυτό άνοιξαν πυρ.
Ο Σαλντάνα μετά από 33 χρόνια κηρύχθηκε αθώος από την Εισαγγελία της κομητείας του Λος Άντζελες.
«Ήταν πολύ δύσκολο να ξυπνάς κάθε μέρα κλειδωμένος σε ένα κελί, γνωρίζοντας ότι είσαι αθώος, και να παρακαλάς για βοήθεια. Χαίρομαι πολύ που ήρθε επιτέλους αυτή η μέρα».
Ο Σαλντάνα ήταν 22 ετών όταν σημειώθηκε το αιματηρό περιστατικό το 1989 και εργαζόταν ως εργάτης σε οικοδομή. Ήταν ένας από τους τρεις άνδρες που κατηγορήθηκαν για την επίθεση. Τελικά, καταδικάστηκε για έξι απόπειρες δολοφονίας και του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης από 45 χρόνια έως ισόβια σε πολιτειακή φυλακή.
Η Εισαγγελία ξεκίνησε να διεξάγει έρευνα αφού πληροφορήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο ότι ένας άλλος από τους καταδικασθέντες για την επίθεση δήλωσε το 2017, ότι ο Σαλντάνα «δεν είχε καμία ανάμειξη στο περιστατικό και δεν βρισκόταν καν εκεί».
Το τραγικό είναι ότι παρότι στην ακροαματική διαδικασία ήταν παρών και ένα βοηθός εισαγγελέα, για λόγους που παραμένουν άγνωστοι αυτός επέλεξε να μη μοιραστεί τις νέες πληροφορίες ούτε με τον δικηγόρο του Σαλντάνα, ούτε με οποιονδήποτε άλλον, όπως όφειλε να πράξει.
Το αποτέλεσμα ήταν να παραμείνει για έξι ακόμη χρόνια στη φυλακή ο Σαλντάνα, προτού τελικά ανοίξει ξανά η υπόθεσή του και ακυρωθεί η καταδίκη του.
Ο εισαγγελέας Τζορτζ Γκασκόν ζήτησε συγγνώμη από τον 55χρονο και την οικογένειά του. «Το γεγονός ότι ένας άνθρωπος καταλήγει στη φυλακή για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε είναι τραγικό από μόνο του, όμως πρέπει να θυμόμαστε ότι κάθε φορά που λαμβάνει χώρα μια αδικία αυτού του μεγέθους, οι πραγματικοί ένοχοι παραμένουν ελεύθεροι για να διαπράξουν άλλα εγκλήματα».