Τζιχαντιστές της Μπόκο Χαράμ (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Reuters) εξαπέλυσαν επιδρομή σε χωριό της πολιτείας Μπόρνο, στη βορειοανατολική Νιγηρία, όπου έσφαξαν 11 αγρότες, δήλωσαν χθες Παρασκευή τρεις αξιωματούχοι της τοπικής πολιτοφυλακής στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).
«Τους έκοψαν τον λαιμό»
Eνοπλοι που επέβαιναν σε δίκυκλα εισέβαλαν σε αγροκτήματα στην κοινότητα Κουαγιανγκίγια, περίπου 15 χιλιόμετρα μακριά από το Μαϊντουγκούρι (πρωτεύουσα της πολιτείας).
«Οι εισβολείς συγκέντρωσαν 11 αγρότες που εργάζονταν στα χωράφια, τους έδεσαν τα χέρια πισθάγκωνα και τους έκοψαν τον λαιμό», είπε ο επικεφαλής της πολιτοφυλακής Μπαμπακούρα Κούλο.
Eνα άλλο ηγετικό στέλεχος της πολιτοφυλακής, ο Ουμάρ Aρι, ανέφερε πως «οι τρομοκράτες της Μπόκο Χαράμ» δεν χρησιμοποίησαν πυροβόλα όπλα για να μην τραβήξουν την προσοχή στρατιωτών και πολιτοφυλάκων από το γειτονικό χωριό Μολάι.
«Οι 11 αγρότες σφαγιάστηκαν και τα πτώματα εγκαταλείφθηκαν στα αγροκτήματα», δήλωσε.
Oλα τα θύματα ήταν αγρότες από το κοντινό χωριό Ντάλουα, όπου τους τελευταίους μήνες είχαν επιστρέψει εκατοντάδες κάτοικοι που είχαν βρει προσωρινά καταφύγιο στο Μαϊντουγκούρι για να γλιτώσουν από τις επιθέσεις τζιχαντιστών, εξήγησε ο πολιτοφύλακας Ιμπραχίμ Λιμάν, επιβεβαιώνοντας τον αριθμό των θυμάτων.
Συχνές επιθέσεις
Από το 2018, οι αρχές της πολιτείας Μπόρνο έχουν κλείσει πολλούς καταυλισμούς για εκτοπισμένους, υποχρεώνοντάς τους να επιστρέψουν στα σπίτια τους, παρά τις ανησυχίες που εκφράζουν μη κυβερνητικές οργανώσεις.
Τζιχαντιστές της Μπόκο Χαράμ και του παραρτήματος του Ισλαμικού Κράτους στη Δυτική Αφρική εξαπολύουν συχνά επιθέσεις εναντίον αγροτών, κτηνοτρόφων, ψαράδων και υλοτόμων, κατηγορώντας τους για κατασκοπεία υπέρ των κυβερνητικών δυνάμεων.
Τον προηγούμενο μήνα, επτά αγρότες και υλοτόμοι σκοτώθηκαν και άλλοι 22 απήχθησαν σε δύο διαφορετικές επιθέσεις στην περιοχή Μπάνκι της πολιτείας Μπόρνο, κοντά στα σύνορα με το Καμερούν.
Από το ξέσπασμα του ανταρτοπόλεμου των τζιχαντιστών, το 2009, περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και πάνω από δύο εκατομμύρια έχουν υποχρεωθεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.
Πηγή: ΑΠΕ