More

    Τα κορίτσια που σώθηκαν από το Ολοκαύτωμα απέκτησαν όνομα μετά από 84 χρόνια

    Ένα μυστήριο 84 ετών που αφορούσε την ταυτότητα τριών κοριτσιών που επιβίωσαν από το Ολοκαύτωμα και απεικονιζόταν σε φωτογραφία που χρησιμοποιήθηκε από πολλά μουσεία, εκθέσεις και δημοσιεύσεις βρήκε τη λύση του.

    Η φωτογραφία τραβήχτηκε όπως αναφέρει το BBC στον σταθμό Λίβερπουλ Στριτ πριν από 80 χρόνια.

    Η Ίνγκε δεν θυμάται την λήψη της φωτογραφίας και για δεκαετίες δεν γνώριζε την ύπαρξή της.

    Η πεντάχρονη είχε εγκαταλείψει το Μπρεσλάου της Γερμανίας, το σημερινό πολωνικό Βρότσλαβ μαζί με την 10χρονη αδελφή της Ρουθ.

    Η μητέρα της και η μικρότερη αδελφή της χάθηκαν στο Άουσβιτς.

    Τα χρόνια πέρασαν και εκείνη είχε συνταξιοδοτηθεί όταν κατάλαβε ότι εκείνη και η Ρουθ, που πέθανε το 2015, είχε φωτογραφηθεί σαν εικόνα του Ολοκαυτώματος και της μαζικής εξόδου Εβραιόπουλων από τη Ναζιστική Γερμανία το 1939.

    Αφορμή στάθηκε το βιβλίο Never Again του ιστορικού Μάρτιν Γκίλμπερτ. «Ήταν μεγάλη έκπληξη», λέει.

    «Έβαλε στο βιβλίο τη λεζάντα”Τρία μικρά κορίτσια”, αλλά του έγραψα και τους είπα είμαστε ζωντανές. Οι άνθρωποι λένε ότι μοιάζω με τη Σίρλει Τεμπλ. Γιατί χαμογελώ; Η Ρουθ φαίνεται τόσο επηρεασμένη. Δεν ξέρω ποιο ήταν το τρίτο κορίτσι με την κούκλα», λέει.

    Το κορίτσι με την κούκλα ήταν η 10χρονη Χάνα Κον, η οποία έφτασε με το ίδιο τρένο με τα κορίτσια και τον δίδυμο αδελφό της Χανς από το Χάλε της Γερμανίας.

    Η Χάνα επίσης δεν θυμόταν τη φωτογραφία αν και είχε μνήμες από το ταξίδι και την κούκλα.

    Πέθανε το 2018 αλλά πρόλαβε και μίλησε για τα όσα έζησε σε συνέντευξη με το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

    «Θυμάμαι να ταξιδεύουμε στην Ολλανδία και κυρίες να μας δίνουν λεμονάδα και ψωμάκια (…) Φτάσαμε στη Λίβερπουλ Στριτ σε μία μεγάλη αίθουσα. Κρατούσα μια κούκλα που την ονόμασα Έβελυν».

    Η Χάνα έμαθε για την ύπαρξη της φωτογραφίας από τον αδελφό της στο πλαίσιο έκθεσης στην βιβλιοθήκη Κάμντεν για τα 50 χρόνια από τη μαζική έξοδο των Εβραιόπουλων.

    Οι δίδυμες κόρες της λένε ότι πάντα είχε απορία ποια ήταν τα άλλα δύο κορίτσια.

    Η αλήθεια ήρθε στο φως τον Ιανουάριο όταν οι κόρες της άκουσαν μια ηχητική μαρτυρία με την ιστορία της.

    Τον περασμένο Απρίλιο η Ίνγκε γνώρισε τις κόρες της Χάνα στο Αυτοκρατορικό Πολεμικό Μουσείο στο Λονδίνο όπου η φωτογραφία εκτίθεται για πάνω από 20 χρόνια όπου και αντάλλαξαν την ιστορία των οικογένειών τους.

    «Η μαμά μας θα ήταν περήφανη για εμάς πιστεύω. Μιλούσε πάντα για τα δύο κορίτσια και ο εντοπισμός τους ήταν σημαντική υπόθεση για εκείνη», λέει η κόρη της Χάνα, Ντέμπι.

    Newsroom
    Newsroomhttps://ekozani.gr
    Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... info@ekozani.gr
    spot_img

    more news