Αναμένεται να συνεχιστεί η αύξηση του πληθωρισμού στα τρόφιμα, παρά την αποκλιμάκωση που σημειώθηκε στις τιμές σε διάφορα προϊόντα και υπηρεσίες τους προηγούμενους μήνες.
Όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» η γεωπολιτική κρίση στην Ουκρανία, η κλιματική κρίση και τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν σημαντικά αγροτικές καλλιέργειες τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες δημιούργησαν ελλείψεις αυξάνοντας τις τιμές.
Ειδικότερα, στην χώρα μας οι βροχοπτώσεις έφεραν καταστροφές σε καλλιέργειες στη Βόρεια Ελλάδα, τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα, ενώ προκλήθηκαν ζημιές και από τις πυρκαγιές σε διάφορες σε Πελοπόννησο, Εύβοια και Ρόδο επηρεάζοντας δενδροκαλλιέργειες αλλά και την κτηνοτροφία.
Επιπλέον και φέτος το ζήτημα της έλλειψης των εργατικών χεριών αποτέλεσε έναν ακόμα αρνητικό παράγοντα που αύξησε το κόστος συγκομιδής.
Συγκεκριμένα, η μειωμένη παραγωγή δημιουργεί νέο πονοκέφαλο καθώς η χώρα μας είναι εξαρτώμενη από εισαγωγές σε σιτηρά, γαλακτοκομικά αλλά και σε πρώτες ύλες γεγονός που κάνει ιδιαίτερα ευάλωτη τη διαμόρφωση των τιμών και κρατά σε υψηλά επίπεδα τον πληθωρισμό.
Τι λένε οι ειδικοί
Πολλαπλάσιες αναμένεται να είναι οι τιμές των σιτηρών κυρίως λόγω κερδοσκοπικών πιέσεων και όχι πραγματικών ελλείψεων στην πρώτη ύλη, σύμφωνα με τον πρύτανη Γεωπονικού Πανεπιστημίου Σπύρο Κίντζιο.
«Αναμένουμε να δούμε πολλαπλάσια αύξηση των τιμών στα σιτηρά χωρίς όμως αυτή να είναι και επιστημονικά ερμηνεύσιμη πέραν βέβαια των κερδοσκοπικών πιέσεων» σημείωσε στο OPEN ο κ. Κίντζιος.
Πάντως, οι Έλληνες αρτοποιοί πιστεύουν ότι οι αποθήκες είναι γεμάτες αυτή την περίοδο ζητώντας επίσημη απογραφή των αποθεμάτων. Μάλιστα, τονίζουν πως όταν είχαν πέσει οι τιμές των σιτηρών συνέχισαν να ψωνίζουν αλεύρι σε υψηλές τιμές.
«Είχαμε μια αποκλιμάκωση στην τιμή του σιταριού της τάξεως του 80% με 90%. Αυτή η μείωση δεν πέρασε στο αλεύρι που αγοράζουμε εμείς» είπε συγκεκριμένα ο πρόεδρος αρτοποιών Θεσσαλονίκης Έλσα Κουκούμερα στο OPEN.
O λογαριασμός για 60 είδη διατροφής βασικών προϊόντων νοικοκυριού
«Κόκκινο» χτυπάει και η ακρίβεια στο ράφι των σούπερ μάρκετ. Ο λογαριασμός για 60 είδη διατροφής βασικών προϊόντων νοικοκυριού έχει ανέβει τον Αύγουστο στα 450 ευρώ από 250 ευρώ που ήταν τον Νοέμβριο του 2022, σύμφωνα με την Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών.
Ενδεικτικά σύμφωνα με την Ένωση:
- Χοιρινός λαιμός: Η τιμή του έχει “σκαρφαλώσει” στα 6, 77 ευρώ το κιλό από 4,65 ευρώ το κιλό που ήταν τον Φεβρουάριο.
- Πάριζα ιδιωτικής ετικέτας: Πωλείται στο 1,52 ευρώ από 1,12 ευρώ που ήταν τον Φεβρουάριο
- Φρυγανιές επώνυμης ετικέτας: Η τιμή έχει φτάσει το 1,12 λεπτά από 0,89 λεπτά που ήταν προηγουμένως
Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ:
Τα εποχικά φρούτα και τα λαχανικά
Είδος πολυτελείας αποτελούν πλέον τα εποχικά φρούτα αλλά και τα λαχανικά για τα περισσότερα νοικοκυριά. Όπως μετέδωσε στις 7 Αυγούστου 2023 το Mega, τα στοιχεία από τις δύο μεγάλες κεντρικές αγορές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αποκαλύπτουν τεράστιες αυξήσεις, ακόμα και σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Αναλυτικά:
- Τα κολοκυθάκια πωλούνται χονδρικώς στο 1 ευρώ από 0,80 ευρώ που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα ήταν 0,80 ευρώ και 0,70 ευρώ που ήταν το 2022. Ωστόσο η τιμή τους ανεβαίνει στο 1, 50 ευρώ για τον καταναλωτή,
- Τα αγγούρια κοστίζουν χονδρικώς 1,30 ευρώ από 0,80 ευρώ που είχαν την προηγούμενη εβδομάδα και 0,60 ευρώ που ήταν το 2022.
- Στα φασολάκια , η τιμή έχει φτάσει στα 4 ευρώ από 2,30 ευρώ που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα και 2 ευρώ που πωλούνταν το 2022.
- Οι μελιτζάνες φλάσκες πωλούνται χονδρικώς στα 0,75 ευρώ από 0,60 ευρώ που κόστιζαν πέρσι.
- Οι ντομάτες πωλούνται χονδρικώς το κιλό 1,10 ευρώ, από 0,70 ευρώ που πωλούνταν το 2022.
- Το καρπούζι παρουσιάζει αύξηση κατά 100% μέσα σε μία εβδομάδα, καθώς πωλείται στη χονδρική προς 0,50 ευρώ, έναντι 0,25 ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα.
Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ:
Τα στοιχεία της Εurostat για τα τρόφιμα
Η κατάσταση με τις τιμές των τροφίμων έχει οδηγήσει σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat την Ελλάδα να εμφανίζει τη μεγαλύτερη αύξηση στην ΕΕ στις τιμές των βασικών αγαθών διατροφής .Στα φυτικά έλαια και λίπη σε ετήσια βάση, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 14,35 ενώ στην ΕΕ 5,5% . Η τιμή του χοιρινού κρέατος κατέγραψε τον Ιούνιο αύξηση κατά 14,8% (έναντι 11,1% στην ΕΕ). Στα αβγά η αύξηση διαμορφώθηκε στο 16,6% στην Ελλάδα (16,5% στην ΕΕ ) ενώ στο βούτυρο η ετήσια αύξηση ήταν 7, 7% (στην ΕΕ μειώθηκε κατά 2,5% ).
Για τον πληθωρισμό
Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα και στα προϊόντα διατροφής είναι περίπου στο 12% και αυτό δυσκολεύει ιδιαίτερα τα νοικοκυριά που αναμένουν έναν επίσης δύσκολο χειμώνα σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις. Και οι πρόσφατες αυξήσεις αναμένονται να διατηρήσουν τις ανοδικές πιέσεις για το επόμενο διάστημα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τον Ιούνιο οι τιμές των φρέσκων φρούτων αυξήθηκαν κατά 28,8% σε σχέση με τον Μάιο δηλαδή μέσα σε 1 μήνα. Είναι επίσης ενδεικτικό ότι τον Ιούνιο σε σχέση με 1 χρόνο πριν οι τιμές στην Ελλάδα κατέγραψαν διψήφιες αυξήσεις και συγκεκριμένα στο ψωμί και τα δημητριακά κατά 9,5% στο κρέας 11,4%, στα ψάρια 6,7% , στα γαλακτοκομικά και τα αβγά 15,3%, στα έλαια και τα λίπη 14,2%, στα φρούτα 10,2%, στα λαχανικά 14,7%, στη ζάχαρη, τις σοκολάτες ,τα γλυκά και τα παγωτά 10,9%, στο καφέ 10,5%, στα αναψυκτικά και τους χυμούς κατά 13,2% και στα λοιπά τρόφιμα κατά 15,6%.
Τι θα εξετάσει η κυβέρνηση
Την εκτίμηση πως ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει στη ΔΕΘ ένα πακέτο μέτρων ανακούφισης μόνο για τους πιο ευπαθείς ομάδες πολιτών εξέφρασε στις 7 Αυγούστου 2023 ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Νικήτας Κακλαμάνης μιλώντας στη τηλεοπτική εκπομπή “Κοινωνία Ώρα Mega” « Θα ακούσουμε πιστεύω από τον Πρωθυπουργό στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης ένα πακέτο μέτρων ανακούφισης αλλά όχι οριζόντιο. Θα είναι στοχευμένα τα μέτρα στις πιο ευπαθείς ομάδες », είπε.