Στη δυνατότητα να διαθέτουν οι αγροτικοί συνεταιρισμοί απευθείας τα αγροτικά προϊόντα τους, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σίμος Κεδίκογλου, απαντώτας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κ. Βασίλη Κόκκαλη για «την ίδρυση δημοπρατηρίων αγροτικών προϊόντων ως ανάχωμα στην ακρίβεια και στη μείωση του αγροτικού εισοδήματος»
Μάλιστα, ο κ. Κεδίκογλου, επισήμανε ότι στην Ελλάδα μέσω των συνεργατικών σχημάτων διακινείται το 18% των παραγομένων προϊόντων, ενώ στην ΕΕ το αντίστοιχο ποσοστά φθάνει το 65%. «Αυτό πρέπει να το αλλάξουμε και προσπαθούμε δίνοντας κίνητρα για την ένταξη των αγροτών σε ομάδες παραγωγών, σε συνεταιρισμούς και στη Συμβολαιακή γεωργία. Είναι σταθερές προτεραιότητες του ΥΠΑΑΤ γιατί όλα αυτά συμβάλουν στη επίτευξη καλύτερων τιμών με τη συγκέντρωση των προϊόντων των αγροτών και την άρτια έρευνα της αγοράς», είπε χαρακτριστικά.
: Αγροτικά προϊόντα: Ανατροπή στο ισοζύγιο το 9μηνο – «Γύρισε» σε αρνητικό
Υπογράμμισε την αξία των συνεργατικών σχημάτων τονίζοντας ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έδωσε φορολογικά κίνητρα (μείωση του φόρου των μετεχόντων σε αυτά κατά 50%) για να υπάρξει συνένωση δυνάμεων.
Το ολλανδικό μοντέλο
Αναφερόμενος στοοΟλλανδικό μοντέλο είπε ότι η Ελλάδα πρωτογενώς, παράγει προϊόντα αξίας 12 δισ. ευρώ και εξάγει μόλις 5 δισ. ευρώ , ενώ η Ολλανδία παράγει πρωτογενώς 9 δισ. ευρώ και εξάγει 25 δισ. ευρώ. «Αυτό είναι μια πρόκληση για εμάς, που θα την πετύχουμε με την τυποποίηση και τη μεταποίηση».
Μιλώντας για το θέμα των ανατιμήσεων, αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στον αγώνα δρόμου που επιχειρείται για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού τομέα με μοναδικό μέλημα αφενός τη μείωση των τιμών των τροφίμων για τον καταναλωτή και αφετέρου τη ταυτόχρονη στήριξη των αγροτών.