Η 22χρονη Ιρανή κουρδικής καταγωγής Μαχσά Αμινί που πέθανε υπό κράτηση στο Ιράν πέρυσι, πυροδοτώντας παγκόσμιες διαμαρτυρίες ενάντια στο ιρανικό καθεστώς, τιμήθηκε με το κορυφαίο βραβείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Με το βραβείο Ζαχάροφ για την Ελευθερία της Σκέψης τιμήθηκε και το γυναικείο κίνημα «Woman Life Freedom» το οποίο γεννήθηκε μετά τη δολοφονία της Μαχσά Αμινί.
Η 22χρονη Μαχσά Αμινί, αναδείχθηκε σε σύμβολο του κινήματος των γυναικών στο Ιράν μετά τον θάνατό της στις 16 Σεπτεμβρίου 2022, λίγες ημέρες αφού συνελήφθη από την αστυνομία ηθών επειδή δεν φορούσε «σωστά» τη μαντίλα της, όπως επιτάσσει ο αυστηρός ενδυματολογικός κώδικας στο Ιράν.
«Η στυγνή δολοφονία της Τζίνα Μαχσά Αμινί» στις 16 Σεπτεμβρίου 2022, η οποία κατέληξε τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της, “σημάδεψε μια στροφή”», δήλωσε η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα.
«Αυτό προκάλεσε το ξέσπασμα ενός κινήματος από τις γυναίκες που εισήλθε στην Ιστορία. Το σύνθημα ‘Γυναίκα Ζωή Ελευθερία’ έγινε κραυγή συσπείρωσης για όλους εκείνους που υπερασπίζονται την ισότητα, την αξιοπρέπεια και την ελευθερία στο Ιράν», πρόσθεσε.
Ο θάνατός της Μαχσά Αμινί πυροδότησε μαζικές διαμαρτυρίες γυναικών στο Ιράν, οι οποίες με το σύνθημα «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία», διαμαρτύρονται κατά της νομοθεσίας για τη χιτζάμπ και άλλων νόμων που εισάγουν διακρίσεις.
Μετά τη βίαιη καταστολή αυτών των διαδηλώσεων από το ιρανικό καθεστώς, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει επανειλημμένα καταδικάσει τη δεινή κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.
Τον Οκτώβριο του 2022, οι ευρωβουλευτές ζήτησαν κυρώσεις κατά Ιρανών αξιωματούχων που εμπλέκονται τόσο στον θάνατο της Τζίνα Μαχσά Αμινί, όσο και στην καταστολή που εξαπέλυσε το καθεστώς, εκφράζοντας παράλληλα την ισχυρή υποστήριξή τους στο ειρηνικό κίνημα διαμαρτυρίας στο Ιράν.