Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών ένας από τους πιο σημαντικούς και σπουδαιότερους Έλληνες αρχαιολόγους, ο Πέτρος Θέμελης.
Ο Πέτρος Θέμελης με το έργο του ανέδειξε την Αρχαία Μεσσήνη ως έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους παγκοσμίως. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1936, γιος του λογοτέχνη Γιώργου Θέμελη, και ολοκλήρωσε τις βασικές σπουδές του στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο του Πειραματικού Σχολείου του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Πήρε πτυχίο Ιστορίας και Αρχαιολογίας από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια, το 1972, διδακτορικό δίπλωμα από το Aρχαιολογικό Iνστιτούτο του Πανεπιστημίου του Mονάχου με θέμα διατριβής «Πρώιμα Ελληνικά Ταφικά Μνημεία». Μεταξύ των ετών 1963 και 1980 υπηρέτησε ως Επιμελητής και Έφορος Αρχαιοτήτων στις Αρχαιολογικές Περιφέρειες Ηλείας-Μεσσηνίας, Αττικής, Εύβοιας, Φωκίδος, Λοκρίδας και Αιτωλοακαρνανίας, ενώ από το 1977 ώς το 1980 διετέλεσε διευθυντής του Αρχαιολογικού Μουσείου των Δελφών. Πραγματοποίησε ανασκαφικές έρευνες σε όλες τις παραπάνω περιοχές, όπου υπηρέτησε.
Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας εξελέγη το 1984 στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Τις ανασκαφικές εργασίες στην Αρχαία Μεσσήνη ανέλαβε το 1986. Ο Πέτρος Θέμελης δημοσίευσε μονογραφίες, περισσότερες από διακόσιες επιστημονικές πραγματείες, βιβλιοκρισίες, αρχαιολογικούς οδηγούς χώρων και μουσείων, εκθέσεις ανασκαφών, άρθρα σε εγκυκλοπαίδειες, επιφυλλίδες κ.ά.
Διετέλεσε μέλος επιστημονικών Εταιρειών της Ελλάδας και του εξωτερικού και έτυχε πολλών τιμητικών διακρίσεων. Μάλιστα, βραβεύτηκε με το Διεθνές Βραβείο Αρχαιολογίας στην πόλη του Βατικανού (Ρώμη).