More

    Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Ολονύχτιο σφυροκόπημα του Ισραήλ στη Γάζα – Απέσυρε τις δυνάμεις του το πρωί

    Η Χαμάς που απάντησε με ομοβροντία ρουκετών σε πόλεις του Ισραήλ, γνωστοποίησε ότι σκληρές μάχες διεξήχθησαν στην Μπέιτ Χανούν στα βόρεια και στην Αλ Μπουρέιτζ στα κεντρικά

    Σε διεύρυνση των στρατιωτικών του επιχειρήσεων από ξηράς, αέρος και θαλάσσης στη Λωρίδα της Γάζας, προχώρησε το βράδυ της Παρασκευής το Ισραήλ, εξαπολύοντας μία άνευ προηγουμένου επίθεση από την 7η Οκτωβρίου, όταν ξέσπασε ο πόλεμος με τη Χαμάς.

    Η επιδρομή στη βόρεια και κεντρική Γάζα που πραγματοποίησαν οι χερσαίες δυνάμεις του Ισραήλ, υποστηρίχτηκε από μαχητικά και drones, με στόχο στρατιωτικές υποδομές και μαχητές της Χαμάς. Η παλαιστινιακή οργάνωση, που απάντησε με ομοβροντία ρουκετών σε πόλεις του Ισραήλ, γνωστοποίησε ότι σκληρές μάχες διεξήχθησαν στην Μπέιτ Χανούν στα βόρεια και στην Αλ Μπουρέιτζ στα κεντρικά, ενώ ο ισραηλινός στρατός μίλησε για εντατικοποίηση των πληγμάτων και επέκταση των χερσαίων επιχειρήσεών του, προτού αποσυρθεί εκ νέου τα ξημερώματα από την περιοχή.

    Οι τηλεπικοινωνίες και η πρόσβαση στο διαδίκτυο κόπηκαν στον παλαιστινιακό θύλακα, με διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις να προειδοποιούν πως αυτή διακοπή εγείρει κίνδυνο συγκάλυψης μαζικών ωμοτήτων. Οι κάτοικοι στη Γάζα αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα και πόσιμο νερό, με τους 27 ηγέτες της ΕΕ να ζητούν παύση πυρός προκειμένου να καταστεί δυνατό να περάσουν τα φορτηγά με την ανθρωπιστική βοήθεια στην Λωρίδα της Γάζα.

    Η Χαμάς κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να δράσει τώρα για να σταματήσουν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί, αναφέροντας πως τα θύματα ξεπερνούν τα 7.300, εκ των οποίων τα 3.000 είναι παιδιά. Ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς από την 7η Οκτωβρίου στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 29 επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης σε χρονικό διάστημα μικρότερο του ενός μήνα, κατήγγειλε χθες Παρασκευή η μη κυβερνητική οργάνωση Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ).

    Η διακοπή των τηλεπικοινωνιών και της πρόσβασης στο διαδίκτυο στη Λωρίδα της Γάζας, τον παλαιστινιακό θύλακα που υφίσταται σφοδρούς βομβαρδισμούς από τον στρατό του Ισραήλ, υπάρχει κίνδυνος να αποτελέσει «προκάλυψη» για τη διάπραξη «μαζικών ωμοτήτων», προειδοποίησε σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW). «Αυτή η διακοπή κάθε πληροφόρησης υπάρχει κίνδυνος να χρησιμοποιηθεί ως προκάλυψη για τη διάπραξη μαζικών ωμοτήτων και να συμβάλει στην ατιμωρησία για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τόνισε η Ντέμπορα Μπράουν, στέλεχος της ΜΚΟ.

    Από την πλευρά της, η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε πως έχασε κάθε επαφή με το προσωπικό της στη Γάζα. «Αυτή η διακοπή επικοινωνιών σημαίνει πως θα είναι ακόμη πιο δύσκολο να εξασφαλιστούν πληροφορίες και αναγκαία αποδεικτικά στοιχεία για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται σε βάρος παλαιστινίων αμάχων στη Γάζα, και να ακουστούν απευθείας όσοι υφίστανται αυτές τις παραβιάσεις», υπογράμμισε η ΜΚΟ μέσω X (του πρώην Twitter).

    Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ζήτησε με συντριπτική πλειοψηφία να κηρυχθεί άμεσα ανθρωπιστική εκεχειρία, σημειώνοντας πως φοβάται χιονοστιβάδα ανθρωπίνων δεινών στη Γάζα, ωστόσο η απόφαση δεν είναι δεσμευτική. Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, διαμήνυσε ότι είναι έτοιμος να διατάξει περαιτέρω δράση, μετά τις επιθέσεις οργανώσεων προσκείμενων στο Ιράν εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων σε Ιράκ και Συρία. Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, η Ουάσιγκτον περιορίστηκε να ανακοινώσει, ότι δεν βάζει κόκκινες γραμμές στο Ισραήλ. Με τα όσα εξελίσσονται ερωτηματικά προκύπτουν για την τύχη των διαπραγματεύσεων για την απελευθέρωση των ομήρων που βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς.

    Με πολιτική λύση που θα προβλέπει τη δημιουργία δύο κρατών θα λυθεί το παλαιστινιακό και θα ζήσουν οι δύο λαοί ειρηνικά, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη χθεσινή σύνοδο κορυφής της ΕΕ, και επισήμανε ότι το Ισραήλ πρέπει να επιτρέψει να περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωσή της Συνόδου, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, αναφέρθηκε στη δημιουργία «ανθρωπιστικού συνασπισμού» για τη Γάζα και σε σχετικές επαφές που έχει με την Ελλάδα και την Κύπρο.

    Χαμάς Ισραήλ Γάζα

    Newsroom
    Newsroomhttps://ekozani.gr
    Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... info@ekozani.gr
    spot_img

    more news