Photo by Markus Spiske from Pexels
Ακόμη και μικρές ποσότητες κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος -όπως μια λεπτή φέτα μπέικον καθημερινά- είναι ικανές να αυξήσουν τον κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου, σύμφωνα με έρευνες.
Ποια είναι όμως τα επεξεργασμένα κρέατα;
To μπέικον, τα λουκάνικα, τα χοτ ντογκ, το σαλάμι είναι ακριβώς αυτό. Τα τροποποιημένα κρέατα τα οποία είναι φτιαγμένε έτσι ώστε είτε να παρατείνεται ο χρόνος ζωής του είτε να ενισχύεται η γεύση τους. Οι κυριότερες μέθοδοι επεξεργασίας είναι το κάπνισμα και η επεξεργασία με αλάτι, μπαχαρικά ή συντηρητικά.
“Το μεταποιημένο κόκκινο κρέας διαφέρει από το φρέσκο κόκκινο κρέας, επειδή έχει αλλάξει υφή – έχει αλατιστεί, έχει καπνιστεί, έχει κονσερβοποιηθεί ή υποβληθεί σε επεξεργασία με συντηρητικά”, λέει η Lisa Andrews, εγγεγραμμένη διαιτολόγος και ιδιοκτήτρια του Sound Bites Nutrition στο Σινσινάτι.
Μαζί με τα χοτ ντογκ, το μεταποιημένο κρέας περιλαμβάνει το μπέικον, τα λουκάνικα όλων σχεδόν των τύπων αλλά και πολλά κρέατα βοδινού!
Από την άλλη πλευρά, το φρέσκο βόειο κρέας – κιμάς- δεν θεωρείται μεταποιημένο.
“Το αλεσμένο κρέας δεν θεωρούνται πραγματικά επεξεργασμένα, εφόσον δεν έχουν υποστεί πρόσθετα ή αλλοιώσεις”, λέει η Andrea Goergen, εγγεγραμμένος διαιτολόγος και ιδιοκτήτης του Cultivate Healthy στην Ουάσινγκτον, D.C.
Αν σας αρέσουν τα μπιφτέκια, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν θεωρούνται επεξεργασμένα κρέατα – οπότε τα burger ειναι… σαφώς πιο υγιεινά!
Πώς παρασκευάζεται το επεξεργασμένο κρέας
Ίσως να μην θέλετε να μάθετε πώς παρασκευάζονται ορισμένα από τα αγαπημένα σας επεξεργασμένα κρέατα.
Τα περισσότερα χοτ ντογκ, για παράδειγμα, παρασκευάζονται από ένα μηχανικά διαχωρισμένο κρέας. Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), αυτό είναι ένα “προϊόν κρέατος που μοιάζει με πολτό – δηλαδή κρέας που αλέθεται και συνδυάζεται με αλάτι και νερό, ώστε όλα να κολλήσουν μεταξύ τους”.
Επιπλέον, τα επεξεργασμένα κρέατα περιέχουν συχνά πρόσθετα και χημικές ουσίες που μπορεί να συμβάλλουν σε χρόνιες ασθένειες όπως η υπέρταση και ο διαβήτης τύπου 2, μεταξύ άλλων.
Μεταξύ των χημικών συντηρητικών που προστίθενται συχνά στα επεξεργασμένα κρέατα είναι τα νιτρικά άλατα.
“Τα νιτρικά άλατα βρίσκονται επίσης φυσικά σε ορισμένα λαχανικά όπως ρόκα, λάχανο, σέλινο, λάχανο και σπανάκι”, λέει ο Andrews.
Καθώς χωνεύουμε τα τρόφιμα μας, τα νιτρικά μετατρέπονται σε νιτρώδη. Τα νιτρώδη τα οποία δημιουργούνται από τα νιτρικά, αντιδρούν με τις πρωτεΐνες που υπάρχουν εκ φύσεως στα κρέατα και ονομάζονται αμίνες. Στα επεξεργασμένα τρόφιμα τα νιτρώδη και τα νιτρικά χρησιμοποιούνται από την βιομηχανία τροφίμων σαν συντηρητικά!
Αν και τα φυσικά νιτρικά άλατα δεν προκαλούν ανησυχία, τα νιτρικά και τα νιτρώδη που προστίθενται στο επεξεργασμένο κόκκινο κρέας είναι.
“Τα νιτρώδη είναι συντηρητικά που παράγουν πιθανές ενώσεις που προκαλούν καρκίνο, ιδιαίτερα για τους καρκίνους του παχέος εντέρου”, λέει η Goergen.