More

    Ο Σύλλογος Διαβητικών Νομού Κοζάνης για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη

     

    Η Παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη (WDD) με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (IDF) και υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (WHO), γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου, που είναι η μέρα γενεθλίων του Καναδού νομπελίστα γιατρού Φρέντερικ Μπάντινγκ (1891-1941), ο οποίος ανακάλυψε την ινσουλίνη το 1921 μαζί με τον Τσαρλς Μπεστ και έδωσαν έτσι ζωή σε εκατομμύρια άτομα με διαβήτη σε όλο τον κόσμο.
    To 2023 η εκστρατεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (IDF) εστιάζει στη σημασία της γνώσης του κινδύνου για τον διαβήτη τύπου 2,
    «Ενημερώσου για τους κινδύνους του Σακχαρώδους Διαβήτη, δράσε έγκαιρα»

    Η γνώση του κινδύνου για τον διαβήτη τύπου 2 μπορεί να βοηθήσει στην καθυστέρηση ή στην πρόληψη της πάθησης και της εμφάνισης διαβητικών επιπλοκών. Πολλοί άνθρωποι διαγιγνώσκονται με Διαβήτη τύπου 2 όταν υπάρχουν ήδη επιπλοκές. Η σημασία της πρόσβασης στις σωστές πληροφορίες, της έγκαιρης διάγνωσης και της σωστής αντιμετώπισης είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη των διαβητικών επιπλοκών. 1 στους 10 ενήλικες παγκοσμίως έχει διαβήτη. Πάνω από το 90% έχουν διαβήτη τύπου 2 και σχεδόν οι μισοί δεν έχουν διαγνωστεί ακόμη.

    Τα τελευταία τριάντα χρόνια έχει παρατηρηθεί μια ραγδαία αύξηση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Διαπιστώθηκε ότι το 1985, τριάντα εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο είχαν διαβήτη και μια δεκαετία αργότερα, ο αριθμός αυτός είχε φτάσει τα τριακόσια εκατομμύρια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (IDF), εάν δεν ληφθούν μέτρα για την εφαρμογή αποτελεσματικών προγραμμάτων πρόληψης και ελέγχου της νόσου, προβλέπετε ότι έως το 2030 ο συνολικός αριθμός των πασχόντων θα ανέλθει στα 600 εκατομμύρια.

    Στην Ελλάδα από σακχαρώδη διαβήτη πάσχει περίπου το 12% του γενικού πληθυσμού.
    Ο διαβήτης δεν αφορά μόνο τους ασθενείς και το σύστημα υγείας, αφορά όλη την κοινωνία και η ευθύνη για την αντιμετώπισή του πρέπει να είναι συλλογική. Ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να προληφθεί σε πολλές περιπτώσεις με τη σωματική άσκηση τη διατήρηση κανονικού βάρους και τη σωστή διατροφή. Επίσης, είναι σημαντικό να γίνονται τακτικά οι απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις, σύμφωνα με την καθοδήγηση του εξειδικευμένου ιατρού που παρακολουθεί την πορεία του ασθενή.

    Ο Σύλλογος Διαβητικών Νομού Κοζάνης κοντά στους νέους
    Στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας για το Σακχαρώδη Διαβήτη και με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των νέων, ο Σύλλογος Διαβητικών Ν. Κοζάνης «Διαβητική Πορεία», διοργανώνει ενημερωτική εκδήλωση την Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023 στο Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας, με ομιλητή τον Ειδικό Παθολόγο – Διαβητολόγο κ. Γουγούση Ιωάννη.

    Με εκτίμηση
    για το Δ.Σ
    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ  ΠΕΤΚΙΔΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΒΑΣΣΑΚΗ ΟΥΡΑΝΙΑ

    Τον τελευταίο καιρό, η ανάγκη για ψυχαγωγία και ψυχική υγεία έχει γίνει ιδιαίτερα επίκαιρη λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο κόσμος λόγω της πανδημίας. Η τηλεόραση, ο κινηματογράφος και οι σειρές αποτελούν αγαπημένες δραστηριότητες για πολλούς ανθρώπους, και η απόλαυσή τους μπορεί να έχει μια θετική επίδραση στην ψυχική μας κατάσταση.

    Ωστόσο, όπως και με κάθε είδος ψυχαγωγίας, είναι σημαντικό να είμαστε επιλεκτικοί με το τι παρακολουθούμε. Κάποιες σειρές και ταινίες μπορεί να περιέχουν περιεχόμενο που να μην είναι κατάλληλο για όλους. Επιπλέον, η υπερκατανάλωση ψυχαγωγίας μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική μας υγεία, αν δεν επιλέγουμε με φροντίδα τα περιεχόμενα που καταναλώνουμε.

    Ένας τρόπος να αξιοποιήσουμε τη ψυχαγωγία για τη βελτίωση της ψυχικής μας κατάστασης είναι να επιλέγουμε να παρακολουθούμε περιεχόμενο που μας εμπνέει και μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα μετά. Σειρές και ταινίες που προάγουν τη θετική σκέψη, την αλληλεγγύη και την ελπίδα μπορούν να έχουν μια θετική επίδραση στη διάθεσή μας.

    Επιπλέον, είναι σημαντικό να είμαστε επίσης επιλεκτικοί με τον τρόπο που καταναλώνουμε την ψυχαγωγία. Να βρούμε την κατάλληλη ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη για ψυχαγωγία και την ανάγκη για χρόνο μόνοι μας και χαλάρωση. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τον περιορισμό του χρόνου που περνάμε μπροστά στην οθόνη, ή την επιλογή ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων που δεν συνδέονται με την τηλεόραση ή τον κινηματογράφο.

    Συνολικά, η ψυχαγωγία μπορεί να έχει θετική επίδραση στην ψυχική μας υγεία, αρκεί να είμαστε επιλεκτικοί και να αναζητούμε περιεχόμενο που μας εμπνέει και μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα. Με τη σωστή προσέγγιση, μπορούμε να απολαμβάνουμε την ψυχαγωγία ενώ ταυτόχρονα βελτιώνουμε την ψυχική μας ευεξία.

    Newsroom
    Newsroomhttps://ekozani.gr
    Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... info@ekozani.gr

    more news