Photo by Taton Moïse on Unsplash
Κατά τη διάρκεια της ζωής του ο Άλμπερτ Αϊνστάιν κατάφερε να αλλάξει τον κόσμο της φυσικής. Η αναγνώριση για την προσφορά του στις επιστήμες ήταν μεγάλη, με αποκορύφωμα το βραβείο Νόμπελ που του απονεμήθηκε το 1921, σε ηλικία μόλις 42 ετών.
Ο ίδιος γνώριζε ότι ο εγκέφαλός του θα προκαλέσει, μετά θάνατον, το ενδιαφέρον των ερευνητών και για αυτόν τον λόγο, άφησε σαφείς εντολές για το σώμα του. «Κάψτε τα όλα, και σκορπίστε τις στάχτες μυστικά ώστε να αποθαρρυνθούν οι ειδωλολάτρες».
Αλλά όταν πέθανε στο νοσοκομείο Princeton το 1955, ο παθολόγος που είχε βάρδια, Thomas Harvey έκλεψε τα μάτια και τον εγκέφαλό του. Γιατί και τι να τα κάνει είναι η ερώτηση; Έλα ντε. Η διατήρηση του σώματος μεγάλων προσωπικοτήτων δεν είναι καθόλου ασυνήθιστη. Έτσι, στην περίπτωση μιας σπάνιας ιδιοφυΐας όπως ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, πολλοί επιστήμονες θα ήταν φυσικά περίεργοι για το τι θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερο στον εγκέφαλό του. Και αυτό ήταν που πιθανότατα οδήγησε τον Harvey να κλέψει τα μάτια και τον εγκέφαλο του Αϊνστάιν που πίστευε ότι θα μπορούσαν να ρίξουν φως στη φύση της ιδιοφυΐας του.
Τα μάτια τα έδωσε στον οπτομέτρη του, Henry Abrams. Μετά από το ταξίδι τους, πλέον πιστεύεται πως βρίσκονται σε μια θυρίδα στη Νέα Υόρκη και κάθε τρεις και λίγο υπάρχει η φήμη ότι θα βγουν σε δημοπρασία.
Ο εγκέφαλος έκανε και κάνει μεγαλύτερο ταξίδι. Ο Harvey δεν είχε άδεια να κάνει νεκροψία, ούτε του επετράπη να κρατήσει τον εγκέφαλο για τον εαυτό του. Αλλά αυτό έκανε για σχεδόν 40 χρόνια. Κράτησε τον πιο διάσημο εγκέφαλο στον κόσμο αφού αργότερα πήρε και την άδεια του γιου του Αϊνσταιν, Χανς Αλμπερτ, ο οποίος του ζήτησε ρητά να τον χρησιμοποιήσει μόνο για επιστημονικούς σκοπούς.
Ένας συνάδελφος του Harvey έκοψε το μεγαλύτερο μέρος του εγκεφάλου σε 240 κομμάτια, τα οποία μπήκαν σε διαφάνειες μικροσκοπίου. Κατά καιρούς, τις έστελνε σε διάφορους ερευνητές, αλλά προέκυψαν ελάχιστες μελέτες. Γυρίζοντας τις ΗΠΑ, ο Harvey κρατούσε ότι είχε απομείνει από τον εγκέφαλο του Αϊνστάιν μέσα σε ένα βάζο. Τελικά το 1998, το έδωσε στο Πανεπιστήμιο του Princeton.
To 1999, δημοσιεύθηκε και η πρώτη μελέτη του εγκεφάλου του. Το 2010, οι κληρονόμοι του Harvey, μετέφεραν όλα τα απομεινάρια του εγκεφάλου που είχαν μείνει στην κατοχή του στο Εθνικό Μουσείο Υγείας και Ιατρικής των ΗΠΑ. 46 τμήματα του εγκεφάλου του αποκτήθηκαν από το Μουσείο Mütter στη Φιλαδέλφεια. Το 2013, τμήματα του εγκεφάλου εκτέθηκαν στις μόνιμες γκαλερί του μουσείου. Η έκθεση παρουσίαζε λεπτές φέτες του εγκεφάλου του Αϊνστάιν, τοποθετημένες σε διαφάνειες μικροσκοπίου.