More

    Το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην ‘Ημερίδα Παρουσίασης του έργου HapticSOUND’

     

    Το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και το Ινστιτούτο Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΠΑΚΕΚ “ΤΗΜΕΝΟΣ” συμμετείχαν την Τρίτη 14/11/2023 σε μια ξεχωριστή εκδήλωση, που έλαβε χώρα στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με τίτλο “Ημερίδα Παρουσίασης του έργου HapticSOUND“ (https://hapticsound.uom.gr/hs/). Το HapticSOUND ή διαφορετικά το “Σύστημα ανάλυσης, τεκμηρίωσης και επίδειξης παραδοσιακών μουσικών οργάνων του Μουσείου Κρητικής Εθνολογίας” σχεδιάστηκε και υλοποιείται από μια αξιόλογη ομάδα εταίρων επιτυγχάνοντας πολλαπλούς καινοτόμους στόχους.

    Το έργο στοχεύει στη δημιουργία ενός συστήματος ανάλυσης, τεκμηρίωσης και επίδειξης παραδοσιακών μουσικών οργάνων του Μουσείου Κρητικής Εθνολογίας (ΜΚΕ), το οποίο εμπλέκει τον επισκέπτη σε μια προσωποποιημένη βιωματική εμπειρία μετάδοσης της πολιτισμικής γνώσης με τρόπο ενεργητικό, ευχάριστο και δημιουργικό. Το προτεινόμενο σύστημα μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα ανάμεσα στο κοινό (επισκέπτες) και τις πηγές άντλησης πολιτισμικής γνώσης (ιστορικοί, λαογράφοι, οργανοποιοί, μουσικοί, κ.ά), συμβάλλοντας στην κατανόηση, διάδοση και διάσωση της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς στο χώρο της παραδοσιακής κρητικής μουσικής.

    Η ομάδα του έργου συμμετέχει μέσω του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) του ΠΔΜ και αποτελείται από  τους καθηγητές του τμήματος Κωνσταντίνο Κακούλη (επιστημονικά υπεύθυνο), Παναγιώτη Κυράτση και Νικόλαο Ευκολίδη, τους επιστημονικούς συνεργάτες του τμήματος Αθανάσιο Μανάβη, Αναστάσιο Τζώτζη αλλά και τους Υποψηφίους Διδάκτορες Μηνάογλου Πρόδρομο, Κυριακή Αϊδινλή, και Λάζαρο Φιρτικιάδη. Επίσης συμμετέχει και ο καθηγητής Μαραβελάκης Μανόλης από το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Κρήτης.

    Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η ομάδα από το ΠΔΜ παρουσίασε το έργο της, (https://www.youtube.com/watch?v=Mki4gmqhIMU&t=15s) το οποίο επικεντρώνεται στην τρισδιάστατη σάρωση, μοντελοποίηση και 3D εκτύπωση κρητικών παραδοσιακών μουσικών οργάνων. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν τα επιτεύγματα του έργου, πραγματοποιήθηκε επίδειξη του συστήματος, και ακολούθησε μουσική εκδήλωση με παραδοσιακά κρητικά μουσικά όργανα.

     

    Η νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Nature αναδεικνύει τη σημασία της υγείας του εγκεφάλου στην πρόληψη των νευρολογικών παθήσεων. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η υγεία του εγκεφάλου επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε το άγχος, την κατάθλιψη και άλλες ψυχικές διαταραχές.

    Η μελέτη διεξήχθη από ένα διεθνές ερευνητικό συνέδριο που εξέτασε τα δεδομένα από πειράματα πάνω σε ποντίκια και ανθρώπους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η υγιής λειτουργία του εγκεφάλου συνδέεται με τη μείωση του άγχους και της κατάθλιψης, ενώ η δυσλειτουργία του εγκεφάλου μπορεί να οδηγήσει σε ψυχικές διαταραχές.

    Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου μέσω διατροφής, άσκησης και ψυχολογικής υγείας μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη νευρολογικών παθήσεων και ψυχικών διαταραχών. Επιπλέον, η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία των νευρολογικών παθήσεων μπορεί επίσης να συμβάλει στη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου και την πρόληψη ψυχικών διαταραχών.

    Συνοψίζοντας, η νέα μελέτη υπογραμμίζει την αναγκαιότητα της φροντίδας της υγείας του εγκεφάλου ως μέσο πρόληψης νευρολογικών παθήσεων και ψυχικών διαταραχών. Αυτό αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς την κατανόηση της σχέσης μεταξύ της υγείας του εγκεφάλου και της ψυχικής υγείας, και ανοίγει νέους δρόμους για την ανάπτυξη νέων προσεγγίσεων στη θεραπεία και πρόληψη των νευρολογικών παθήσεων.

    Newsroom
    Newsroomhttps://ekozani.gr
    Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... info@ekozani.gr

    more news