More

    Πληθωρισμός: Μειώθηκε στο 10,3% σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ – Ανάσα για τις κεντρικές τράπεζες

    Συγκρατημένη αισιοδοξία για αποκλιμάκωση των τιμών, προκαλούν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα από τον Οργανισμό για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη, για την πορεία του πληθωρισμού.

    Ειδικότερα, ο ετήσιος πληθωρισμός στον ΟΟΣΑ, όπως μετράται με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή μειώθηκε στο 10,3% τον Νοέμβριο του 2022, από 10,7% τον Οκτώβριο.

    Η αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων δίνει ανάσα στις κεντρικές τράπεζες, οι οποίες έχουν επιδοθεί σε επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων για να χαλιναγωγήσουν τις τιμές, απειλώντας την οικονομική ανάπτυξη.

    Μειώσεις του πληθωρισμού μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου καταγράφηκαν σε 25 από τις 38 χώρες του ΟΟΣΑ. Ωστόσο, ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά τουλάχιστον 0,5 ποσοστιαίες μονάδες στη Χιλή, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Φινλανδία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και τη Σουηδία. Τα υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού από έτος σε έτος καταγράφηκαν στην Εσθονία, την Ουγγαρία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Τουρκία (όλες πάνω από 20%).

    Το ενεργειακό κόστος

    Ο πληθωρισμός της ενέργειας συνέχισε να μειώνεται στον ΟΟΣΑ στο 23,9% τον Νοέμβριο, μετά από 28,1% τον Οκτώβριο, φθάνοντας στο χαμηλότερο ποσοστό από τον Σεπτέμβριο του 2021.

    Ωστόσο, παρέμεινε πάνω από το 10% σε 34 από τις 38 χώρες του ΟΟΣΑ και πάνω από το 30% σε 14 από αυτές. Ο πληθωρισμός της ενέργειας μειώθηκε στις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ. Αυξήθηκε μόνο στην Τσεχία, τη Φινλανδία, τη Σλοβενία ​​και τη Σουηδία. Ο πληθωρισμός των τροφίμων παρέμεινε σταθερός στο 16,1%, ενώ ο πληθωρισμός εξαιρουμένων των τιμών σε τρόφιμα και ενέργεια υποχώρησε οριακά στο 7,5% τον Νοέμβριο. Πληθωρισμός: Μειώθηκε στο 10,3% σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ – Ανάσα για τις κεντρικές τράπεζες

    Η εικόνα στην G7

    Ο ετήσιος πληθωρισμός στην G7 μειώθηκε στο 7,4% τον Νοέμβριο, από 7,8% τον Οκτώβριο. Μεταξύ των χωρών της G7, ο πληθωρισμός μειώθηκε στη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες και παρουσίασε μικρές μόνο μεταβολές στις άλλες χώρες. Οι αυξήσεις στις τιμές  των τροφίμων και της ενέργειας συνέχισαν να είναι οι κύριοι παράγοντες που συνέβαλαν στον συνολικό πληθωρισμό στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ιαπωνία, ενώ ο πληθωρισμός εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας ήταν η κύρια κινητήρια δύναμη του πληθωρισμού στον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Στην ευρωζώνη

    Στη ζώνη του ευρώ, ο ετήσιος πληθωρισμός, όπως μετράται με τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) μειώθηκε στο 10,1% τον Νοέμβριο, από 10,6% τον Οκτώβριο , καθώς ο πληθωρισμός της ενέργειας μειώθηκε απότομα. Αυτή ήταν η πρώτη μείωση του ετήσιου πληθωρισμού βάσει του ΕνΔΤΚ από τον Ιούνιο του 2021. Η έκτακτη εκτίμηση της Eurostat για τη ζώνη του ευρώ τον Δεκέμβριο του 2022 δείχνει περαιτέρω μείωση του πληθωρισμού σε ετήσια βάση, στο 9,2%, με τον πληθωρισμό της ενέργειας να υποχωρεί στο 25,7 % από 34,9% τον Νοέμβριο, αλλά ο πληθωρισμός εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας αυξάνεται στο 5,2% από 5,0%.

    Στο G20, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε στο 9,0% τον Νοέμβριο, από 9,5% τον Οκτώβριο . Εκτός του ΟΟΣΑ, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε στη Βραζιλία, την Κίνα, την Ινδία, την Ινδονησία, τη Σαουδική Αραβία και τη Νότια Αφρική και αυξήθηκε μόνο στην Αργεντινή.

    Newsroom
    Newsroomhttps://ekozani.gr
    Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... info@ekozani.gr
    spot_img

    more news